396
Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών μπορούν, όπως φαίνεται, να βοηθήσουν εκτός από τη σύνδεση μας με το Διαδίκτυο και σε πλήθος επιστημονικών ερευνών | Shutterstock

Τα ωκεάνια καλώδια του Internet μετατρέπονται σε ερευνητικά εργαστήρια

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 22:00
Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών μπορούν, όπως φαίνεται, να βοηθήσουν εκτός από τη σύνδεση μας με το Διαδίκτυο και σε πλήθος επιστημονικών ερευνών
|Shutterstock

Τα ωκεάνια καλώδια του Internet μετατρέπονται σε ερευνητικά εργαστήρια

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 22:00

Το Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο της Βρετανίας (NPL) και οι συνεργαζόμενοι με αυτό οργανισμοί υποστηρίζουν ότι τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών και ειδικά αυτά που παρέχουν πρόσβαση στο Internet μπορούν να μετατρέπονται παράλληλα και σε επιστημονικά όργανα.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, οι επιστήμονες του NPL εκτιμούν ότι τα καλώδια οπτικών ινών που είναι απλωμένα στον πυθμένα των θαλασσών μπορούν να λειτουργούν και ως σεισμογράφοι, να εντοπίζουν τσουνάμι και να παρατηρούν πώς η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις συνθήκες στον βυθό των ωκεανών, όπως την τοπική θερμοκρασία. Μπορούν επίσης να συλλέγουν στοιχεία για την κίνηση και συμπεριφορά των ωκεάνιων ρευμάτων.

Η τοποθέτηση μόνιμου εξοπλισμού (αισθητήρες κ.ά.) στον πυθμένα των ωκεανών είναι ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες υποδομές σε όλο τον κόσμο. «Το 70% της Γης αποτελείται από νερό αλλά όλοι οι σταθμοί σεισμικών ερευνών βρίσκονται στην ξηρά επειδή η εγκατάστασή τους μέσα στη θάλασσα κοστίζει πολύ» αναφέρει ο δρ Τζιουζέπε Μάρα, στέλεχος του NPL.

Ετσι γεννήθηκε η ιδέα της χρήσης των τηλεπικοινωνιακών καλωδίων και ειδικότερα των οπτικών ινών που βρίσκονται στους πυθμένες των ωκεανών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 430 τέτοιου είδους καλώδια στον πλανήτη, τα οποία καλύπτουν αποστάσεις συνολικής έκτασης 1,4 εκατ. χλμ.

Η μετατροπή

Για να μετατραπούν τα καλώδια οπτικών ινών (και) σε επιστημονικά-ερευνητικά όργανα, θα πρέπει να αναπτυχθούν σχετικές μέθοδοι. Μια τέτοια μέθοδο ανέπτυξε και χρησιμοποίησε ομάδα ερευνητών σε ένα καλώδιο οπτικών ινών που ενώνει την παραθαλάσσια αγγλική πόλη Σάουθπορτ με την πόλη Χάλιφαξ στον Καναδά.

Η μέθοδος αξιοποιεί τις συσκευές ενίσχυσης του σήματος που διαθέτουν τα καλώδια οπτικών ινών ως ανεξάρτητους αισθητήρες που καταγράφουν διαφόρων ειδών δεδομένα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν μέσω των εικονικών αισθητήρων που δημιούργησαν σεισμούς αλλά και ωκεάνια σήματα που συνδέονται με τα κύματα και τα ρεύματα. Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, της Βρετανικής Γεωλογικής Ερευνας, του Εθνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας της Ιταλίας και της Google.

«Αν εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο σε έναν μεγάλο αριθμό καλωδίων, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις υποθαλάσσιες υποδομές σε μια γιγάντια συστοιχία αισθητήρων για καταγραφή σεισμών, ωκεάνιων ρευμάτων και πολλά ακόμη δεδομένα. Η επέκταση του δικτύου καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας από την ξηρά στον πυθμένα της θάλασσας θα βελτιώσει το επίπεδο της κατανόησής μας για τις εσωτερικές δομές της Γης, τη δυναμική και τη συμπεριφορά της» καταλήγει ο δρ Μάρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...