684
Η εικόνα είναι από τη συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα κατά του γάμου των ομοφύλων | INTIME NEWS/ Γιάννης Λιάκος

Τα τρία μέτωπα της διαβολοβδομάδας Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2024, 14:55
Η εικόνα είναι από τη συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα κατά του γάμου των ομοφύλων
|INTIME NEWS/ Γιάννης Λιάκος

Τα τρία μέτωπα της διαβολοβδομάδας Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2024, 14:55

Αγρότες, γάμος ομόφυλων ζευγαριών και πανεπιστήμια είναι κατά χρονολογική σειρά οι τρεις «καυτές πατάτες» για το Μέγαρο Μαξίμου. Την τρέχουσα εβδομάδα θα κριθούν πολλά και για τα τρία αυτά ζητήματα.

Ας τα δούμε με τη σειρά, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε πρόσωπα, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάκης Βορίδης:

—Οι συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη με τους εκπροσώπους των αγροτών δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος της διαδικασίας. Η κυβέρνηση, με δεδομένα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, θέλει να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μην κοπεί η χώρα στα δυο. Ο Μάκης Βορίδης, που διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην προηγούμενη κυβέρνηση, ανέλαβε ενεργό ρόλο στις επαφές με τους αγρότες. Οι σχέσεις που έχει οικοδομήσει μαζί τους είναι καλές. Αλλωστε επρόκειτο για μια εντελώς διαφορετική περίοδο, οικονομικά και δημοσιονομικά, όταν εν μέσω πανδημίας το κράτος «έριχνε λεφτά από το παράθυρο».

Σήμερα, που δεν βρέχει λεφτά, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οχι μόνο στη Θεσσαλία, όπου το κράτος καθυστέρησε, οι αγρότες αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και το φάσμα της νέας ΚΑΠ. Η γραμμή της κυβέρνησης πατάει σε τρία μέτωπα. Στο πετρέλαιο, στο ρεύμα και στην επαναδιαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) την οποία, όπως τονίζουν στο Μαξίμου, περιέκοψαν «οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές» στο όνομα της περιβαλλοντικής προσαρμογής. Δεν αναμένεται πάντως να «βρέξει λεφτά» αδιακρίτως και άνευ κριτηρίων όπως την περίοδο 2020-21. Αποτελεί επίσης συνείδηση, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, ότι δεν έχουν όλοι οι αγρότες τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα. «Αλλος δεν έχει καθόλου τρακτέρ, άλλος έχει ένα σαράβαλο και άλλος ένα τρακτέρ των 70.000 ευρώ», σημείωνε ο ίδιος.

—Την Πέμπτη, μετά τις μεσαιωνικές εικόνες που είδαμε την Κυριακή από εκκλησιαστικές οργανώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έρχεται η ώρα της ψήφισης στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, θα είναι η ώρα της πολιτικής κερδοσκοπίας αυτή τη φορά μέσα στη Βουλή σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι «ναι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο θα πουν πάνω από 100 βουλευτές της ΝΔ και παρακολουθούν με ενδιαφέρον την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ όπου, παρότι ταυτοτικά στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, αναμένονται αρκετά παρατράγουδα.

Στην πινακοθήκη των προσώπων της Πέμπτης έχει ήδη τοποθετήσει τον εαυτό του στον κέντρο της σκηνής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην ομιλία που έχει προαναγγείλει αναμένεται να «πυροβολήσει» σε ζωντανή μετάδοση εναντίον του νόμου. Το ενδιαφέρον είναι πόσοι θα τον ακολουθήσουν, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το πώς θα συμβιβάσει ο Παύλος Πολάκης τα πεδινά με τα ορεινά της Κρήτης, όπου όπως φέρεται να έχει πει, συνάντησε αντιδράσεις. Σε ό,τι αφορά τα τρία ακροδεξιά κόμματα της Βουλής, το μόνο ερώτημα είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους στο επίπεδο των θεωριών συνωμοσίας για όσους απειλούν το έθνος.

—Το τρίτο χρονολογικά μέτωπο για την κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη (8/2). Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (18/2) και σειρά θα έχει η Βουλή. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από ό,τι φαίνονται. Η γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στις αντιδράσεις είναι εξαιρετικά ήπια και έχει στόχο να μη φτάσουμε σε ακρότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των φοιτητών που δεν ανήκουν σε κομματικά και άλλα σχήματα αλλά και των πολιτών της Αθήνας.

Για παράδειγμα, ακόμη και το βράδυ του Σαββάτου σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων γύρω από το Σύνταγμα καθώς η Πανεπιστημίου ήταν κλειστή λόγω συναυλίας των «Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Φαίνεται ότι το «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο» που είχε πει το 2019 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τους πολιτικούς υποκινητές διαφόρων καταλήψεων, είναι μια παράμετρος που και σήμερα οδηγεί σε μια πολύ προσεκτική στάση από την Πολιτεία.

Συνοψίζοντας, η τρέχουσα εβδομάδα είναι το κρίσιμο κρας-τεστ για τον Μητσοτάκη. Η εμβάθυνση του διαλόγου με τους αγρότες χωρίς κλείσιμο εθνικών οδών, η ψήφιση της ισότητας στον γάμο χωρίς εσωκομματικές ρωγμές στην ΝΔ και η αποφυγή ακραίων καταστάσεων στα πανεπιστήμια είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής γραμμής. Αλλωστε έως το τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου το Μαξίμου θέλει να έχει κλείσει όλα τα μέτωπα του χειμώνα ώστε να βαδίσουμε σε ήρεμο κλίμα προς το Πάσχα και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...