1476
Καρέ από βίντεο της Χεζμπολάχ με ενόπλους μέσα σε σήραγγα στον Λίβανο | twitter

Οι σήραγγες της Χεζμπολάχ, ένας λαβύρινθος βαθιά στη γη

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 20:03
Καρέ από βίντεο της Χεζμπολάχ με ενόπλους μέσα σε σήραγγα στον Λίβανο
|twitter

Οι σήραγγες της Χεζμπολάχ, ένας λαβύρινθος βαθιά στη γη

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 20:03

Το 2019, ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε και σφράγισε άμεσα μια σήραγγα σε ισραηλινό έδαφος, στα σύνορα με τον Λίβανο. Είχε μήκος περίπου 800 μέτρα και βάθος 80 μέτρα, τα οποία είχαν σκάψει με χειροκίνητα τρυπάνια μέλη της Χεζμπολάχ, βήμα-βήμα.

Ο βρετανός δημοσιογράφος της Telegraph, Τζέιμς Ρόθγουελ, είχε διασχίσει τη σήραγγα μαζί με έναν διοικητή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) το 2020 και περιγράφει τη σκηνή: «Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια μέσα στο σκοτάδι, περνώντας από τοίχους που φωτίζονταν αμυδρά από λαμπερά ηλεκτρικά καλώδια, ήταν σχεδόν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια τέτοια κολοσσιαία σήραγγα είχε σκαφτεί από μια μυστικοπαθή ομάδα και όχι από βιομηχανικούς εκσκαφείς.

»Αλλά οι αποδείξεις ήταν ακριβώς μπροστά μου: σε όλα τα τοιχώματα της σήραγγας υπήρχαν κυλινδρικά σημάδια που είχαν αφήσει τα τρυπάνια των ανδρών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι πρέπει να είχαν περάσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ώρες σκάβοντας στο σκοτάδι».

Οι σήραγγες της Χεζμπολάχ, αντίστοιχες με της Χαμάς στη Γάζα, εκτείνονται χιλιόμετρα μέσα στον Λίβανο και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τον ισραηλινό στρατό.

Το συγκεκριμένο τούνελ, στο οποίο ξεναγήθηκε ο δημοσιογράφος από τον συνταγματάρχη Ρόι Γιόσεφ Λέβι, τότε διοικητή της Ταξιαρχίας Βορείων Συνόρων του Ισραήλ, κατασκευάστηκε μέσα σε 14 χρόνια «και μόνο λίγοι άνθρωποι μέσα στη Χεζμπολάχ γνώριζαν γι’ αυτό».

Την 7η Οκτωβρίου του 2023 ο Λέβι σκοτώθηκε στο νότιο Ισραήλ, μαχόμενος εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς.

Αν η σήραγγα δεν είχε ανακαλυφθεί το 2020, το Ισραήλ υποψιάζεται ότι θα είχε χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ για να εξαπολύσει αιφνιδιαστική επίθεση στον Βορρά, ίσως για να συλλάβει ομήρους και στη συνέχεια να τους μεταφέρει πίσω στο Λίβανο.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι το δίκτυο σηράγγων της Χεζμπολάχ έχει γίνει ακόμη πιο εκτεταμένο και εξελιγμένο τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ενόπλους για επιθέσεις ή για τη μεταφορά προμηθειών και εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Η σήραγγα της Χεζμπολάχ που ανακάλυψαν και κατέστρεψαν οι Ισραηλινοί μέσα στο έδαφός τους, στα σύνορα με τον Λίβανο, το 2020

Η Χεζμπολάχ δημοσιοποίησε πρόσφατα βίντεο που έδειχναν ένα φορτηγό εξοπλισμένο με εκτοξευτές ρουκετών να περνά μέσα από μεγάλες ελικοειδείς σήραγγες και ενόπλους να οδηγούν μοτοσικλέτες μέσα από σήραγγες που περιβάλλουν ένα κέντρο διοίκησης, το Imad 4, προσπερνώντας αφίσες του Χασάν Νασράλα, αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το Imad 4 είναι ένα συγκρότημα σχεδιασμένο πάνω σε παρόμοιες βάσεις με εκείνα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, και πιθανότατα χτίστηκε στην κοιλάδα Μπεκάα – και όχι στον νότιο Λίβανο. Ο Νασράλα ισχυρίζεται ότι άρχισε να επεκτείνει τις σήραγγες στον απόηχο του πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου το 2006. Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι, όπως στη Γάζα, έτσι και στον Λίβανο, τα τούνελ έχουν εισόδους και εξόδους μέσα σε σπίτια, χωριά και σχολεία σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας.

Ορισμένοι ισραηλινοί αναλυτές αποκαλούν το δίκτυο «Η γη των τούνελ» και λένε ότι μοιάζει με παρόμοια υπόγεια δίκτυα που υπάρχουν στο Ιράν, τον κύριο στρατιωτικό υποστηρικτή της Χεζμπολάχ, και στη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Ρόνεν Σόλομον, αναλυτή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που υπηρέτησε ως συνοδός της ομάδας μηχανικών που άρχισε να ανατινάζει σήραγγες από το 1984, η καταστροφή τους θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη. «Αν το Ισραήλ πρόκειται να καταστρέψει τις σήραγγες, πρέπει να επιτεθούμε σε κτίρια. Αλλά αν το κάνουμε αυτό, ειδικά στη Βηρυτό, θα είναι η αρχή ενός πολέμου» είχε πει στην Telegraph.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη σηράγγων: οι επιθετικές σήραγγες, όπως στα σύνορα με το Ισραήλ, οι σήραγγες εφοδιασμού –ένα δίκτυο που έχτισε το Ιράν για τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο– και συστήματα σηράγγων που κατασκευάστηκαν με σκοπό τη λαθραία διακίνηση προμηθειών μέσω της Συρίας.

Υπάρχουν επίσης σήραγγες για την αποθήκευση πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας στα βουνά της περιοχής  και σε άλλα μέρη της χώρας. Τέλος, υπάρχουν σήραγγες που χρησιμοποιούνται για υπόγειες εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων.

«Τώρα οι σήραγγες μοιάζουν περισσότερο με αυτά που βλέπουμε στο Ιράν. Υπάρχουν οι σήραγγες κάτω από τα χωριά στον νότιο Λίβανο, κρυμμένες από δέντρα, που στεγάζουν εκτοξευτές πυραύλων, ενώ στη Βηρυτό είναι κάτω από κτίρια, όπως έχουμε δει στη Γάζα. Στον νότιο Λίβανο υπάρχουν σήραγγες και κάτω από γήπεδα ποδοσφαίρου» εξήγησε ο Σόλομον.

Το τεράστιο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Αλλά οι σήραγγες είναι μόνο ένα στοιχείο του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ, το οποίο είναι πολύ πιο εξελιγμένο και εκτεταμένο σε σχέση με τα ακατέργαστα όπλα που συγκεντρώνει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οπως σημειώνει η Telegraph, η Χεζμπολάχ λέγεται ότι διαθέτει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων όπλων ακριβείας, όπως ο ιρανικής κατασκευής Fateh-110 και ο συριακής κατασκευής M-600. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς έχουν βεληνεκές 250-300 χλμ. και φέρουν εκρηκτικές κεφαλές 450-500 κιλών.

Η Χεζμπολάχ κατάφερε να πάρει στα χέρια της τον αντιαρματικό πύραυλο Spike του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006, γεγονός που αποτελεί από μόνο του επίτευγμα. Στη συνέχεια παρέδωσε τον πύραυλο στο Ιράν, το οποίο άρχισε να τον κατασκευάζει για να δημιουργήσει τη δική του έκδοση.

Το αντίγραφο ονομάστηκε Almas (διαμάντι, στα φαρσί), και όπως ακριβώς και ο αρχικός πύραυλος Spike, μπορεί να πλήξει στόχους εκτός οπτικής επαφής και να εκτοξευθεί τόσο χειροκίνητα από στρατιώτη όσο και από όχημα, από ελικόπτερο, και από θαλάσσης.

Οι πύραυλοι Almas συνιστούν σημαντική απειλή για τους ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων, καθώς το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν είναι εξοπλισμένο για να τους εντοπίζει ή να τους καταρρίπτει, λόγω του χαμηλού ύψους τους.

Η Χεζμπολάχ έχει επίσης στη διάθεσή της χιλιάδες μικρότερους πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν χρησιμοποιηθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2023 εναντίον του βόρειου Ισραήλ, όπως οι μη καθοδηγούμενοι Falaq-1 και 2 και οι πύραυλοι πυροβολικού Katyusha.

Στον πόλεμο του 2006 η Χεζμπολάχ εκτόξευσε για πρώτη φορά έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του Ισραήλ, τον ιρανικής κατασκευής Fajr-5, με βεληνεκές έως και 75 χλμ.

Ο Ντρορ Ντορόν, ανώτερος σύμβουλος της ομάδας «Ενωμένοι ενάντια στο πυρηνικό Ιράν», ο οποίος εργάστηκε επίσης ως ανώτερος αναλυτής στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, εξήγησε ότι η διαδικασία επανεξοπλισμού της Χεζμπολάχ από την Τεχεράνη ξεκίνησε το 2006 και την ανέλαβαν κυρίως οι Φρουροί της Επανάστασης.

Το λαθρεμπόριο βαλλιστικών πυραύλων και άλλων πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς στον Λίβανο μέσω της Συρίας, έκανε το Ισραήλ να ξεκινήσει εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών στη Συρία το 2014 με στόχο τη φάλαγγα που μετέφερε τους πυραύλους.

Η Χεζμπολάχ παρήγαγε όμως όπλα και εντός του Λιβάνου, γεγονός που δυσκόλεψε το Ισραήλ, καθώς αν βομβάρδιζε τις εγκαταστάσεις, θα θεωρούνταν πράξη πολέμου.

Το χάος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και οι διάφορες περιφερειακές παρατάξεις που ενεπλάκησαν, διευκόλυναν το Ισραήλ ώστε να πραγματοποιήσει διαδοχικά κύματα αεροπορικών επιδρομών από το 2014 και μετά.

Οσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι διαθέτει έως και 100.000 εκπαιδευμένους μαχητές, σύμφωνα με την Telegraph, συμπεριλαμβανομένων 20.000 πλήρους απασχόλησης.

Η εντυπωσιακή επίθεση δολιοφθοράς τον Σεπτέμβριο κατά της Χεζμπολάχ, κατά την οποία ανατινάχθηκαν μαζικά βομβητές και ασύρματοι που ανήκαν σε  μέλη της, μείωσε τον αριθμό τους. Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε ότι 3.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν μόνο από τις εκρήξεις των βομβητών.

Το Ισραήλ διεξάγει επί του παρόντος καθημερινές, εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο για να στοχεύσει τα μεγάλα πυραυλικά οπλοστάσια, τα οποία λέγεται ότι είναι κρυμμένα μέσα σε κτίρια. Δεν είναι σαφές πόσους πυραύλους έχει καταστρέψει, αλλά πρόκειται για χιλιάδες, σύμφωνα με τις IDF.

Μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε μόνιμη κατάπαυση του πυρός καθώς και την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο και τον αφοπλισμό των μαχητικών ομάδων.

Ομως η Χεζμπολάχ έκανε ακριβώς το αντίθετο, σύμφωνα με ισραηλινούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν στην Telegraph ότι άρχισε να ενισχύει ξανά τη στρατιωτική της ικανότητα, ιδίως το πυραυλικό της οπλοστάσιο. Σε αυτή τη διαδικασία θα εμπλέκονταν πολλές χώρες, με σημαντικότερη το Ιράν.

Καθώς άρχισε ήδη η χερσαία επίθεσητων ισραηλινών στον Λίβανο, ο Γιάκοβ Αμιντρόρ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, δήλωσε ότι το «μεγαλύτερο λάθος» της χώρας του ήταν ότι δεν ανέλαβε αποφασιστική δράση κατά της Χεζμπολάχ νωρίτερα, ακόμη και πριν από τον πόλεμο του 2006.

«Πριν από το 2006 το Ισραήλ ήταν “εθισμένο” στην ησυχία και δεν ήταν έτοιμο να καταβάλει προσπάθειες για να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να αναπτύξει τις στρατιωτικές της δυνατότητες» δήλωσε στην Telegraph.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ έχει τώρα δύο στόχους: να εγγυηθεί ότι η Χεζμπολάχ δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τη δική της εκδοχή της 7ης Οκτωβρίου στο μέλλον, και να μειώσει τη στρατιωτική της ικανότητα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι σε θέση να βλάψει το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...