Το σπανάκι έχει διάφορες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά όπως φαίνεται οι δυνατότητές του φτάνουν πολύ μακρύτερα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIΤ) ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία τα φυτά του σπανακιού μετατρέπονται σε όργανα συλλογής δεδομένων. Τα σπανάκια θα καταγράφουν στοιχεία για το τοπικό περιβάλλον, τις καιρικές συνθήκες, κλιματικά δεδομένα, ενώ θα μπορούν να εντοπίζουν ακόμα και νάρκες, αποστέλλοντας με e-mail τα ευρήματά τους!
Οι ρίζες του σπανακιού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Μπορούν να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές του φωτός, της θερμοκρασίας, της χημικής σύστασης του εδάφους και διαφόρων παραγόντων του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Μπορούν επίσης να εντοπίσουν την παρουσία στο έδαφος κάποιων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε εκρηκτικές ύλες. Με απλά λόγια, οι ρίζες του σπανακιού αποτελούν ένα φυσικό σύστημα αισθητήρων. Οι ερευνητές αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια προσπάθεια για να βρουν κάποιο τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα που συλλέγει το σπανάκι θα καταλήγουν στους αγρότες ή όποιον άλλον επιθυμεί να έχει τέτοια πληροφόρηση.
Ανέπτυξαν, λοιπόν, ένα σύστημα αποκωδικοποίησης των σημάτων που καταγράφουν οι ρίζες από το περιβάλλον και δρομολόγησαν την αποστολή αυτών των δεδομένων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ο παραλήπτης του e-mail ενημερώνεται για το αν υπάρχει κάποια μόλυνση στο έδαφος, αν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες υποδεικνύουν την έλευση ξηρασίας αλλά και την παρουσία ναρκών.
«Τα φυτά κάνουν εξαιρετικές χημικές αναλύσεις. Διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο ριζών με το οποίο κάνουν συνεχώς δειγματοληψία του νερού που υπάρχει μέσα στο έδαφος και στέλνουν αυτό που χρειάζονται στα φύλλα του φυτού. Μπορούν να αντιληφθούν κάθε διαφοροποίηση στο νερό και το χώμα, όσο μικρή και αν είναι αυτή. Είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Γνωρίζουν ότι επέρχεται ξηρασία πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θα το αντιληφθούμε εμείς. Η τεχνολογία που αναπτύξαμε επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στο φυτό και τον άνθρωπο, παρέχοντάς μας αυτό τον μεγάλο πλούτο πληροφοριών» δηλώνει ο καθηγητής Μάικλ Στράνο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η συγκεκριμένη εργασία ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας που θα στοχεύει στην ανάπτυξη μεθόδων επικοινωνίας των φυτών με τους ανθρώπους. Το πεδίο αυτό ονομάστηκε φυτο-νανοβιονική.
Φυτικές… μπαταρίες!
Επιπλέον τα σπανάκια, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και άζωτο, αν τοποθετηθούν σε νανοφύλλα άνθρακα, μετατρέπονται σε καταλύτες, αυξάνοντας την απόδοση μπαταριών που λειτουργούν με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Τέτοιες μπαταρίες θα μπορούν να τοποθετηθούν σε κινητά τηλέφωνα και άλλες καθημερινής λειτουργίας ηλεκτρονικές συσκευές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News