Με τον τίτλο «Water Lilies #1» («Νούφαρα #1») ο ανατρεπτικός ακτιβιστής καλλιτέχνης Αϊ Γουέι Γουέι παρουσιάζει το μεγαλύτερο έργο τέχνης με τουβλάκια που έχει φιλοτεχνήσει στην καριέρα του, αποτελούμενο από 650.000 Lego, μεταμορφώνοντας στην ουσία την εμβληματική, ομώνυμη σειρά από πίνακες του Κλοντ Μονέ. Σημειώνεται ότι ο κινέζος καλλιτέχνης έχει κάνει χρήση Lego σε έργα του και στο παρελθόν.
Από το 2014 ξεκίνησε να δημιουργεί πορτρέτα πολιτικών κρατουμένων. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο πίνακας από τουβλάκια Lego, σε 22 χρώματα, μήκους 15 μ., θα καταλαμβάνει ολόκληρο τοίχο στην γκαλερί του Μουσείου Design, στο Κένσινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο. Εκεί άλλωστε θα φιλοξενηθεί και η πρώτη επικεντρωμένη στο design έκθεση του Aϊ Γουέι Γουέι, η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Απριλίου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ο κύκλος έργων με τον τίτλο «Νούφαρα», που φιλοτεχνούσε ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος από το 1914 έως τον θάνατό του, το 1926, απεικονίζει την ήρεμη ομορφιά της φύσης, ένα θέμα στο οποίο ο Μονέ επανερχόταν συχνά. Στο αρχικό αριστούργημά του απεικονίζει μία από τις λιμνούλες με νούφαρα και κρίνους στους κήπους του σπιτιού του στο Ζιβερνί, κοντά στο Παρίσι. Αναδημιουργώντας τη διάσημη σκηνή, ο Αϊ Γουέι Γουέι στοχεύει στην αμφισβήτηση των ιδεών της πραγματικότητας και της ομορφιάς.
Οι ελαιογραφίες αντικαθίστανται με την «αποπροσωποποιημένη γλώσσα των βιομηχανικών εξαρτημάτων και χρωμάτων της Lego» δήλωσε ο επικεφαλής επιμελητής του μουσείου, Τζάστιν ΜακΓκουίρκ. Παράλληλα, «τα μπλοκ που μοιάζουν με pixels υποδηλώνουν σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη σύγχρονη ζωή».
Οπως σημειώνει ο Guardian, ο Γουέι Γουέι έχει προσθέσει ένταση στα χρώματα, σε σύγκριση με το πρωτότυπο του Μονέ. Εχει, επίσης, εξατομικεύσει την εκδοχή του, η οποία έφτασε στο μουσείο σε 10 προσυναρμολογημένα πάνελ. «Ο κόσμος μας είναι περίπλοκος και καταρρέει προς ένα απρόβλεπτο μέλλον. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βρουν μια εξατομικευμένη γλώσσα, προκειμένου να μπορέσουν εκφράσουν τις εμπειρίες τους υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η εξατομικευμένη έκφραση προκύπτει από την ταύτιση με την Iστορία και τις αναμνήσεις, την ώρα που παράλληλα δημιουργείται μια νέα γλώσσα και μια καινούργια αφήγηση» δήλωσε ο επιμελητής του μουσείου.
«Χωρίς προσωπική αφήγηση, η καλλιτεχνική αφήγηση χάνει την ποιότητά της. Στα “Νούφαρα #1”, ενσωματώνω την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική του Μονέ, που θυμίζει τον Ζενισμό στα ανατολικά, και συγκεκριμένες εμπειρίες του πατέρα μου, αλλά και τη δική μου προσωπικότητα, σε μια ψηφιοποιημένη και εικονογραφημένη γλώσσα», εξήγησε ο Γουέι Γουέι. «Τα τουβλάκια που περιέχουν διάφορα παιχνίδια, όπως τα Lego, ως υλικό που από τη μία είναι σταθερό αλλά από την άλλη δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να το αποδομήσει, αντικατοπτρίζουν τις ιδιότητες της γλώσσας στην εποχή μας, μια εποχή που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και η ανθρώπινη συνείδηση διαιρείται συνεχώς» προσέθεσε.
Τα «Νούφαρα #1» θα παρουσιαστούν, μαζί με ένα άλλο σημαντικό νέο έργο τέχνης με Lego του Αϊ Γουέι Γουέι, στην έκθεση «Untitled (Lego Incident)», ως μέρος μιας σειράς πέντε εκτεταμένων πεδίων. Το συγκεκριμένο πεδίο περιλαμβάνει χιλιάδες τουβλάκια Legο, τα οποία δωρίστηκαν από μέλη του κοινού, καθώς η Lego αρνήθηκε κοφτά να πουλήσει το προϊόν της στον κινέζο καλλιτέχνη, το 2014.
Ενα άλλο έργο τέχνης που ο Γουέι Γουέι θα παρουσιάσει στην έκθεση περιλαμβάνει 200.000 πορσελάνινες τσαγέρες της κινεζικής δυναστείας των Σονγκ, η οποία ξεκίνησε το 960 μ.Χ. και διήρκεσε μέχρι το 1.279 μ.Χ., ενώ ένα άλλο δικό του δημιούργημα περιλαμβάνει 1.600 νεολιθικούς λίθους.
Σύμφωνα με τον επιμελητή του μουσείου, «πολλά από τα έργα της έκθεσης αποτυπώνουν την καταστροφή της αστικής ανάπτυξης στην Κίνα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Αρχικά, με τα «Νούφαρα #1», ο Γουέι Γουέι μας παρουσιάζει έναν “παράδεισο” στον κήπο. Από τη μία, ο καλλιτέχνης εξατομικεύει το έργο τέχνης του και από την άλλη χρησιμοποιεί τη “γλώσσα των Lego”. Πρόκειται για ένα μνημειώδες, ένα περίπλοκο και ισχυρό έργο, και είμαστε πολύ υπερήφανοι που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο δικό μας μουσείο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News