302
O T.rex και στο φόντο παλαιοντολόγοι στις ανασκαφές στην Παταγονία όπου ανακαλύφθηκε ο Meraxes gigas | CreativeProtagon/Shuttersstock/Reuters

Τα μικρά χέρια του T.rex ήταν εργαλείο για το σεξ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 21:25
O T.rex και στο φόντο παλαιοντολόγοι στις ανασκαφές στην Παταγονία όπου ανακαλύφθηκε ο Meraxes gigas
|CreativeProtagon/Shuttersstock/Reuters

Τα μικρά χέρια του T.rex ήταν εργαλείο για το σεξ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2022, 21:25

Ζούσε στη περιοχή της Παταγoνίας, είχε μήκος 11 μέτρα, βάρος 4 τόνους, όψη και χαρακτηριστικά πανομοιότυπα με τον Τυραννόσαυρο τρομοκρατώντας τους πάντες και τα πάντα όταν εμφανιζόταν. Πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος τεράστιου σαρκοβόρου δεινόσαυρου που αν και μοιάζει δίδυμος του T.rex εντούτοις όπως φαίνεται δεν είχε καμία απολύτως συγγένεια με αυτόν αφού εξελίχθηκαν με παρόμοιο μεν τρόπο αλλά εντελώς ανεξάρτητα και στο εξελικτικό δέντρο των δεινοσαύρων απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Ο δεινόσαυρος ονομάστηκε Meraxes gigas και όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου οι ειδικοί που τον μελετούν έχουν επικεντρωθεί στα πολύ μικρά άνω άκρα του. Τα δυσανάλογα μικρά σε σχέση με το σώμα του χέρια, χαρακτηριστικό κοινό με τον T.rex το οποίο και αποτελεί αντικείμενο ερευνών και μελετών εδώ και πολλά χρόνια από την παλαιοντολογική κοινότητα, με διάφορες θεωρίες να έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Ο παλαιοντολόγος Πίτερ Μακοβίκι στις ανασκαφές στην Παταγονία (Akiko Shinya/Handout via REUTERS)

Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Current Biology» υποστηρίζουν ότι τα μικροσκοπικά χέρια του Megarex και του T.rex δεν ήταν ένα εξελικτικό απομεινάρι και εντελώς άχρηστα όπως αναφέρουν κάποιες από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για αυτά. Όπως λένε είναι πιθανό αυτά τα «χεράκια» να τα χρησιμοποιούσαν δεινόσαυροι για να κρατούν σταθερό το ταίρι τους στη διάρκεια του ζευγαρώματος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτά τα μικροσκοπικά χέρια είχαν κάποιου είδους λειτουργικότητα. Οι μελέτες σε αυτά τα χέρια έχουν δείξει ότι διέθεταν ισχυρούς μύες» αναφέρει ο Χουάν Κανάλε, του Μουσείου Παλαιοντολογίας Ernesto Bachmann της Αργεντινής που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη. Εκτός από την χρήση τους στο ζευγάρωμα ο Κανάλε εκτιμά ότι μπορεί τα χέρια να βοηθούσαν τον δεινόσαυρο να σηκωθεί ξανά στα πόδια του σε περίπτωση που για κάποιο λόγο έπεφτε στο έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...