1084
Μάσκες κρεμασμένες στο Προεδρικό Μέγαρο στην Μπρατισλάβα. Κάποιοι διαμαρτύρονται, αλλά στη Σλοβακία λένε ότι τα 100 εκατ. ευρώ για τα τεστ αντιστοιχούν σε μια μέρα lockdown, αξίζει δηλαδή το έξοδο | REUTERS/Radovan Stoklasa

Τα μαζικά τεστ κορονοϊού θα σώσουν τα Χριστούγεννα;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 09:15
Μάσκες κρεμασμένες στο Προεδρικό Μέγαρο στην Μπρατισλάβα. Κάποιοι διαμαρτύρονται, αλλά στη Σλοβακία λένε ότι τα 100 εκατ. ευρώ για τα τεστ αντιστοιχούν σε μια μέρα lockdown, αξίζει δηλαδή το έξοδο
|REUTERS/Radovan Stoklasa

Τα μαζικά τεστ κορονοϊού θα σώσουν τα Χριστούγεννα;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 09:15

Παρότι τους πρώτους μήνες της πανδημίας οι επιστήμονες δεν θεωρούσαν αρκετά σημαντικά τα μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αυτό πλέον έχει αλλάξει. Και όπως φαίνεται, θα είναι και το εισιτήριο για να εορταστούν, με τους όποιους περιορισμούς, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Να κινηθεί η αγορά, να ξεσκάσει ο κόσμος και να πάρει μια βαθιά ανάσα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες του lockdown, μέχρι να ολοκληρωθούν αρκετοί εμβολιασμοί.

Πώς θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, ενόψει της εορταστικής περιόδου;

Οσο περισσότερα κρούσματα γίνουν γνωστά και απομονωθούν, τόσο περισσότερο θα μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό και κατ’ επέκταση θα μπορέσουν τα συστήματα υγείας να «ανασάνουν». Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο άρσης μέτρων για όλες τις χώρες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η πρώτη ημερομηνία που αναμένονται αποτελέσματα είναι η 25η Νοεμβρίου.

Τότε είναι που οι ειδικοί περιμένουν να δουν ύφεση της νόσου στη χώρα μας. Αν ο τελικός αριθμός που θα προκύψει από τον αλγόριθμο που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για τη δραστηριότητα της νόσου δεν υποχωρήσει εκείνη την ημέρα, τότε θα πρέπει είτε να ληφθούν νέα μέτρα ή να διατηρηθούν, ίσως και για ακόμη ένα μήνα, τα υπάρχοντα.

Και αυτό διότι στις μεγάλες πόλεις τα κρούσματα είναι πολύ πιο δύσκολο να περιοριστούν και απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος από αυτόν που χρειάζεται σε μία μικρότερη πόλη ή αραιοκατοικημένη περιφέρεια, όπως είχε εξηγήσει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη χώρα μας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μπορούν να πραγματοποιηθούν καθημερινά μέχρι 30.000 τεστ κορονοϊού. Δηλαδή σε 20 ημέρες αν όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονταν σε μία πόλη, θα μπορούσαν να ελέγξουν για κορονοϊό 600.000 κατοίκους, δηλαδή τη μισή Θεσσαλονίκη.

Αν και τα τεστ πλέον είναι αρκετά οικονομικά και δίνουν άμεσα αποτελέσματα, η χώρα μας δεν έχει τη δομή με γιατρούς, εξειδικευμένο προσωπικό, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και πλοία για να εκτελέσει μαζικό έλεγχο σε όλους τους πολίτες τις χώρας. Αλλες χώρες όμως μπορούν να το κάνουν…

Στην προσπάθεια αυτή, αναζητείται τρόπος συντονισμού των ευρωπαϊκών χωρών για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως γράφει η Wall Street Journal. Και γι’ αυτό κάποιες χώρες δοκιμάζουν τα μαζικά τεστ.

Την Παρασκευή η Αυστρία δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει σε τεστ κορονοϊού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, ξεκινώντας από τους δασκάλους και τα σώματα ασφαλείας. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Βιέννη στολίστηκε για τα Χριστούγεννα, όμως λόγω του lockdown, αυτή τη στιγμή τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, REUTERS/Lisi Niesner

Η χώρα στράφηκε σε αυτή τη λύση στοχεύοντας στη μερική άρση του lockdown, ούτως ώστε να επιτρέψει στους πολίτες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Ο στρατός θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.

«Τα μαζικά τεστ θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη μας κατά της πανδημίας. Και κάνοντάς τα θέλουμε να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στους πολίτες να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, εκτιμώντας ότι «λίγα λεπτά για ένα τεστ θα μπορούσαν να αποτρέψουν ολόκληρες εβδομάδες lockdown».

Πολλές ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα, έχουν υιοθετήσει προγράμματα  μαζικών ελέγχων Covid-19 ως μέσο για να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο ιός στον πληθυσμό τους. Τέτοια προγράμματα, ωστόσο, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται πολύ πρόσφατα στις χώρες της Δύσης.

Η Σλοβακία εξέτασε ολόκληρο τον πληθυσμό της το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και πρόκειται να εξετάσει εκ νέου όλους του πολίτες της μεταξύ των ηλικιών από 10 έως 65 ετών πριν από τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση θα θέσει σε κατ’ οίκον απομόνωση όποιον πολίτη εντοπιστεί θετικός στον κορονοϊό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Στην Ιταλία αναμένεται επίσης μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο να εξεταστεί ο πληθυσμός ολόκληρης της επαρχίας του Τιρόλο στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για 350.000 πολίτες.

Τα καταστήματα στην Ιταλία προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, οι νεκροί από κορονοϊό αυξάνονται καθημερινά / REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Παρόμοια στρατηγική θα εφαρμοστεί και στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, στην ανατολική Γαλλία, όπου οι Αρχές οργανώνονται για μαζικούς ελέγχους τον επόμενο μήνα. Η περιφέρεια αυτή έχει παραγγείλει δύο εκατομμύρια τεστ και έχει ξεκινήσει τις προσλήψεις 10.000 εργαζομένων που θα στελεχώσουν τα 1.000 κέντρα που θα κάνουν τους ελέγχους τον επόμενο μήνα.

«Οταν κάποιος προσέρχεται για να εξεταστεί για κορονοϊό είναι πια πολύ αργά. Αποφασίζουμε να κάνουμε το τεστ όταν νιώθουμε άρρωστοι και έχουμε συμπτώματα, όμως στο μεταξύ και μέχρι να διαγνωστούμε θετικοί, μεταδίδουμε τον ιό στους άλλους», παρατήρησε ο περιφερειάρχης Λοράν Βοκιέ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που μέχρι τώρα τρέχουν προγράμματα μαζικών ελέγχων Covid-19 χρησιμοποιούν το τεστ αντιγόνου, γνωστό και ως rapid test, το οποίο είναι λιγότερο ακριβές από το χρησιμοποιούμενο ευρέως PCR τεστ.

Τα rapid tests είναι γενικά αποτελεσματικά στην ανίχνευση περιπτώσεων όταν είναι σε ιδιαίτερα μεταδοτική φάση, αλλά γίνονται λιγότερο ακριβή στην αρχική φάση της ασθένειας.

Παρόλα αυτά, συστήνονται για τις περιπτώσεις των μαζικών ελέγχων, καθώς είναι αρκετά φθηνά και σε μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικά. Ορισμένοι ειδικοί τα βλέπουν ως ένα εργαλείο που μπορεί να επιτρέψει στην Ευρώπη να αποφύγει τους οικονομικά επιβλαβείς περιορισμούς.

Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Βρετανία έχουν καταγράψει περισσότερους από 106.000 θανάτους λόγω κορονοϊού από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα τεστ, αφορά το αν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ολόκληρους τους πληθυσμούς, ή, αντίθετα, να διατίθενται για το προσωπικό σε νοσοκομεία, αστυνομικές υπηρεσίες και σχολεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι τα τεστ είναι καλύτερα στην ανίχνευση λοιμώξεων, προτού οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα ή λίγο μετά.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες, με τις οποίες προτείνει τον μαζικό έλεγχο με τη χρήση rapid tests σε περιοχές όπου ο ιός είναι σε έξαρση.

Η Φρανκφούρτη ετοιμάζεται να γιορτάσει με συμβολικά μηνύματα για τα μέτρα προφύλαξης REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Βρετανία ξεκίνησε τους μαζικούς ελέγχους στο Λίβερπουλ στις 6 Νοεμβρίου και σκοπεύει να τους επεκτείνει και σε άλλες πόλεις. Σημειώθηκε όμως μικρή μόνο πρόοδος. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου μόλις 160.000 από τα 900.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Λίβερπουλ είχαν υποβληθεί σε τεστ. Περίπου 770 πολίτες έχουν διαγνωστεί θετικοί.

Στη Σλοβακία οι Αρχές υποστηρίζουν ότι τα 100 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανήσει για να αγοράσουν αρκετά τεστ για τον πληθυσμό της, αντιστοιχούν στο ποσό εσόδων που χάνει η οικονομία σε μια μέρα lockdown.

Επίσης, σε περιοχές όπου το κράτος έχει επαναλάβει τους μαζικούς ελέγχους, το ποσοστό θετικότητας έχει μειωθεί κατά περίπου 90%, ισχυρίζεται η κυβέρνηση της χώρας. Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό θετικότητας της Σλοβακίας είναι σήμερα περίπου το μισό από το επίπεδο που ήταν πριν από την έναρξη των ελέγχων ευρείας κλίμακας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...