Πόσα περιστατικά του κορονοϊού έχουμε στην Ελλάδα; Πόσα υπάρχουν στην Κίνα; Στη Γερμανία και την Τουρκία έχουν προσβληθεί πολλοί; Τι ποσοστό είναι παιδιά;
Κανένας από τους επίσημους αριθμούς δεν είναι τελικά προς επιστημονική χρήση, ώστε να διεξαχθούν άρτια συμπεράσματα και σύμφωνα με αυτά να ακολουθηθεί μία κεντρική γραμμή αντιμετώπισης από όλες τις χώρες. Ούτε βέβαια είναι και προς επεξεργασία.
Μάλιστα, τα στατιστικά λάθη ή η μη ολική καταγραφή των περιστατικών έχουν αποπροσανατολίσει τους επιστήμονες.
Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει καταγεγραμμένα 1.622 κρούσματα και τρεις νεκρούς. Η Γαλλία 1.784 κρούσματα και 33 νεκρούς. Οι ΗΠΑ 1.015 κρούσματα και 21 νεκρούς. Τουρκία ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, κανέναν νεκρό.
Τι μας λένε αυτοί οι αριθμοί; Οτι στη Γερμανία ο κόσμος δεν πεθαίνει από κορονοϊό; Οχι βέβαια. Οι Γερμανοί έχουν υποβάλει πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε εξετάσεις, γι’ αυτό και έχουν επιβεβαιώσει πολύ περισσότερα περιστατικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Τουρκία έχει κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Οι Γάλλοι έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών, κάτι που διαφαίνεται από τους νεκρούς. Και φυσικά οι ΗΠΑ, που δεν εξετάζουν ούτε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλιώς δεν εξηγείται η «μαγική» κατάσταση εκτάκτου ανάγκης χωρίς μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων περιστατικών μέσα σε δύο ημέρες σε Νέα Υόρκη και Μασαχουσέτη.
Το δε «θαύμα» της Τουρκίας, όπου στα ανατολικά σύνορά της, ειδικά με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία της νόσου Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς, δεν γίνεται να μην υπάρχει ούτε ένα κρούσμα.
Αρα, το πώς ο κορονοϊός εξελίσσεται σύμφωνα με τις καταγραφές που κάνει η κάθε χώρα, όχι απλώς δεν έχει να μας «πει» απολύτως τίποτα, αλλά είναι λάθος να δημοσιεύονται τα στοιχεία αυτά και να χρησιμοποιούνται για να συγκρίνουν τις χώρες μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα κάνει η βρετανική Telegraph.
Λόγω ακριβώς αυτής της διαφορετικής κατάστασης και του άνισου χειρισμού, οι επιστήμονες δεν μπορούν να έχουν συνολική εικόνα και να εκτιμήσουν με βιοστατιστικά δεδομένα την κατάσταση, ώστε να ορίσουν τις επόμενες οδηγίες για τη δημόσια υγεία.
Ετσι, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τα στατιστικά από την περιοχή της Γουχάν, όπου υποτίθεται ότι ο κορονοϊός έχει κάνει τον κύκλο του ή καλύτερα ο «γενικός πληθυσμός έχει δημιουργήσει τείχος ανοσίας», δηλαδή το 60% του γενικού πληθυσμού έχει μολυνθεί με τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση έχει τελειώσει και ο κορονοϊός δεν μπορεί να βρει ξενιστές και να κάνει ευρεία μετάδοση.
Ωστόσο, και τα στατιστικά της Γουχάν όπως αναλύθηκαν έχουν πολλά δεδομένα που δεν συνάδουν με την εξέλιξη και τον τρόπο μετάδοσης της νόσου. Και εκεί είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Ενα από τα πιο σημαντικά δεδομένα της Γουχάν αφορούσε τον μικρό αριθμό των παιδιών που μολύνθηκαν. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στην Ιταλία να μην κάνουν τη στιγμή που έπρεπε πρόταση στην κυβέρνηση για λουκέτο στα σχολεία.
Ωστόσο, όπως καταγράφεται πλέον όχι από τον αριθμό των περιστατικών, αλλά από τις εξετάσεις που κάνουν στα παιδιά που έχουν νοσήσει οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα όχι απλώς κολλάει, αλλά εκδηλώνει και ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού μπορεί να μολύνουν χωρίς να το γνωρίζουν τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, τη μόνη ηλικιακή ομάδα που έχει αποδειχθεί ότι απειλείται η ζωή της σε μεγάλο βαθμό.
Επιπλέον τα παιδιά μπορεί να είναι μεταδοτικά για περισσότερες ημέρες από τους ενήλικες, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί πόσες ακριβώς. Οι ειδικοί κάνουν εκτιμήσεις ότι οι ενήλικες από 30 έως 69 ετών μπορούν να μεταδώσουν τον ιό από την πρώτη ημέρα που μολύνονται και για τις επόμενες δέκα ημέρες. Τα παιδιά τον μεταδίδουν για περισσότερες από 14 ημέρες, καθώς μπορεί να μη νοσούν, όμως το ιικό φορτίο τους είναι πολύ υψηλό. Τι σημαίνει αυτό; Οτι μεταδίδουν στους άλλους τον κορονοϊό πολύ εύκολα.
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο ενδέχεται να ξέφυγε η κατάσταση στην Ιταλία. Τα σχολεία άργησαν πολύ να κλείσουν και τα παιδιά μετέδιδαν τον κορονοϊό αδιάκοπα και χωρίς να θεωρούνται ύποπτα για μία τέτοια κατάσταση.
Στην Ελλάδα, με την ελπίδα ότι τα αντανακλαστικά των επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ήταν πιο γρήγορα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν όσο νωρίτερα γινόταν.
Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι επιστήμονες έχουν «συστηθεί» καλά με τον ιό. Οσες κινήσεις γίνονται μέχρι σήμερα είναι πειραματισμοί και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Απλώς σε τέτοιες περιπτώσεις καλύτερο είναι να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News