950
Στην Ιταλία τα κρασιά με εικόνες του Χίτλερ στην ετικέτα τους γίνονται ανάρπαστα από γερμανούς τουρίστες | Twitter @ Brendan Wallace

Τα «κρασιά του Χίτλερ» προκαλούν και πάλι

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 14 Αυγούστου 2022, 08:31
Στην Ιταλία τα κρασιά με εικόνες του Χίτλερ στην ετικέτα τους γίνονται ανάρπαστα από γερμανούς τουρίστες
|Twitter @ Brendan Wallace

Τα «κρασιά του Χίτλερ» προκαλούν και πάλι

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 14 Αυγούστου 2022, 08:31

Μπουκάλια κρασιού με την εικόνα του Αδόλφου Χίτλερ στην ετικέτα τους έχουν προκαλέσει οργή στη Γερμανία και την Αυστρία μετά από αναφορές ότι γερμανοί τουρίστες τα αγοράζουν ως συλλεκτικά, γράφει στους Times ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Βρέμη Ρομπ Χάιντ.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι καινούργιο. Το  οινοποιείο Vini Lunardelli που ιδρύθηκε το 1967 στο Ούντινε της Ιταλίας, από το 1995 παράγει κρασιά με προκλητικές ετικέτες όπως η σειρά με θέμα τον Χίτλερ και άλλους Ναζί (Ρούντολφ Ες, Χέρμαν Γκέρινγκ, Ερβιν Ρόμελ και η Εύα Μπράουν). Είναι μέρος μιας σειράς κρασιών με ιστορικές προσωπικότητες, «πολιτικούς (και κομμουνιστές), δικτάτορες και στρατιωτικούς», που «μας θυμίζουν τις ζωές διάσημων προσώπων της ιταλικής και παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας όπως οι Τσε Γκεβάρα, Στάλιν, Τσόρτσιλ, Γκράμσι, Λένιν, Χίτλερ, Μαρξ, Μουσολίνι, Ναπολέων και η Σίσι». Αρα, καταλάβατε, πού το πάει ο οινοποιός.

Στις ετικέτες φιγουράρουν μεταξύ άλλων και ο Μουσολίνι, ο Λένιν και ο Στάλιν (Twitter @ Times of Israel)

Και φαίνεται ότι κάθε χρόνο, συνήθως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάποιος τουρίστας θα δει κάπου τα κρασιά του Λουναρντέλι με τις εξωφρενικές ετικέτες και θα διαμαρτυρηθεί  πράγμα που στη συνέχεια θα διαδοθεί από τα τοπικά —και μερικές φορές από τα εθνικά και τα διεθνή— μέσα ενημέρωσης.

Οπως ανέφερε η ιστοσελίδα The Drink Business,τον Αύγουστο του 2012, τα κρασιά άρχισαν να τραβούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης όταν ένας αμερικανός δικηγόρος, ο Μάθιου Χιρς, βρήκε –έκπληκτος- τα μπουκάλια σε μια κάβα κοντά στη λίμνη Γκάρντα. Ο Χιρς έκανε διακοπές στη βόρεια Ιταλία μαζί με τη σύζυγό του Σίντι, της οποίας ο πατέρας είναι επιζών του Ολοκαυτώματος ενώ η θεία της, ο παππούς και η γιαγιά της πέθαναν στο Αουσβιτς.

Ενα από τα μπουκάλια έδειχνε τον Χίτλερ να χαιρετά ναζιστικά, ένα άλλο τον δικτάτορα δίπλα στις λέξεις «Mein Kampf» («Ο Αγών μου»), ενώ ένα τρίτο τον απεικόνιζε να ποζάρει πλάι σε μια παραποιημένη φωτογραφία του αείμνηστου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

«Σοκαρίστηκα. Δεν είναι απλώς προσβολή προς τους Εβραίους, παρόλο που ο σύζυγός μου κι εγώ είμαστε Εβραίοι. Είναι προσβολή για την ανθρωπότητα συνολικά», είπε η κυρία Χιρς στην Corriere della Sera.

Στην Ιταλία είναι νόμιμη η πώληση κρασιών με την εικόνα του Χίτλερ

Ο δήμαρχος της Βερόνα είπε ότι τα μπουκάλια θα αφαιρεθούν από το σούπερ μάρκετ ενώ ο ιταλός υπουργός Ενσωμάτωσης Αντρέα Ρικάρντι δήλωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους αμερικανούς φίλους μας που επισκέπτονται τη χώρα μας ότι το Σύνταγμά μας και ο πολιτισμός μας απορρίπτουν τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τον ναζιστικό φασισμό», προσθέτοντας: «Αυτό προσβάλλει τη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων και κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό».

Το κρασί αποσύρθηκε από το κατάστημα, στο οποίο το είδε ο Χιρς και οι τοπικοί εισαγγελείς άρχισαν να ερευνούν το ζήτημα. Ωστόσο όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ο εισαγγελέας Μάριο Τζούλιο Σκινάια, «Το μόνο έγκλημα που θα μπορούσε να αποδοθεί αυτή τη στιγμή είναι αυτό του απολογητή του φασισμού». Ο ιταλός εισαγγελέας πρόσθεσε επίσης: «Σε αυτό το σημείο όμως, θα ήταν σκόπιμο να εφεύρουμε το έγκλημα της ανθρώπινης βλακείας».

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του οινοποιείου (Vini Lunardelli)

Αυτά συνέβησαν το 2012, ενώ ένα χρόνο αργότερα, όπως έγραψε το Jewish Journal, διαμαρτυρήθηκε και το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ καλώντας τους διανομείς ιταλικών κρασιών σε όλο τον κόσμο να μποϊκοτάρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Στη δήλωσή του το SWC αναφέρει ότι επιλέγοντας «να μην συνεργάζονται με κάποιον που χρησιμοποιεί τον Ναζί δολοφόνο σαν κραυγαλέο εργαλείο μάρκετινγκ είναι το μόνο μήνυμα που μπορεί να καταλάβει ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου».

Οπως είπε ο εκπρόσωπος του Κέντρου, ραβίνος Αβραάμ Κούπερ: «Είναι δυσφήμηση της μνήμης των θυμάτων του Χίτλερ και σε κάποιους δίνει την ευκαιρία να σηκώσουν το ποτήρι τους στη μνήμη του Χίτλερ… Είναι πραγματικά αηδιαστικό».

Η συλλογή του Χίτλερ, ειδικά, που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του οινοποιείου, δείχνει τον αρχηγό των Ναζί με συνθήματα όπως «Mein Führer», «Sieg Heil» και «Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer». Σύμφωνα με την εταιρεία, εξάλλου, τα κρασιά αποτελούν «αντικείμενο λατρείας μεταξύ των συλλεκτών»…

Το 2018, ο Αντρέα Γκνάσι, τότε δήμαρχος του Ρίμινι, παρατήρησε ότι τα χέρια του ήταν δεμένα και ότι οι προσπάθειες να πιέσει για εθνική νομοθεσία κατά των φασιστικών προϊόντων ήταν ανεπιτυχείς. «Λαμβάνουμε αναφορές όπως αυτή τουλάχιστον πέντε έως έξι φορές το χρόνο», δήλωσε., «Εφόσον δεν εγκριθεί νέος νόμος, όλες οι προσπάθειες [δράσης του δήμου] δεν μπορούν να επιτύχουν τίποτα».

Κρασιά του οινοποιείου Lunardelli πωλούνται σε κάβες της Ρώμης και αλλού στην Ιταλία

Φέτος, λοιπόν ήταν η σειρά μιας αυστριακής χειρουργού να διαμαρτυρηθεί. Η δρ Ντάγκμαρ Μιλέσι από τη Βιέννη, η οποία ειδικεύεται σε λίφτινγκ διασημοτήτων, είπε ότι έπαθε σοκ βλέποντας τα μπουκάλια στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ του Γιέζολο (απέχει περίπου 30 χλμ από τη Βενετία), όπου κάνει διακοπές, γράφει στους βρετανικούς Times ο Ρομπ Χάιντ.

«Η υπάλληλος του καταστήματος είπε ότι στους Γερμανούς αρέσει πολύ να αγοράζουν αυτά τα κρασιά που είναι ξεκάθαρα τα πιο ευπώλητα εκεί», δήλωσε η δρ Μιλέσι. «Η πωλήτρια διασκέδασε μάλιστα με την αγανάκτησή μου… κανείς δεν θυμώνει, κανείς δεν τα απαγορεύει… Δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Ο Χάιντ σημειώνει τέλος στους Times, ότι στη Γερμανία και στην Αυστρία είναι παράνομη η πώληση προϊόντων*, που φέρουν σβάστικες και άλλες φασιστικές εικόνες, αλλά στην Ιταλία είναι νόμιμη.

Η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο, μεταξύ άλλων και στο γερμανικό περιοδικό Bild der Frau, που έγραψε: «Σκανδαλώδες: Το κρασί του Χίτλερ προσφέρεται προς πώληση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...