302
Η Αντζελίνα Τζολί είχε τα δύο γονίδια και έτσι είχε αφαιρέσει προληπτικά μαστούς και ωοθήκες, προκειμένου να μην αναπτύξει καρκίνο (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Τα «γονίδια Τζολί» προκαλούν καρκίνο προστάτη και παγκρέατος στους άνδρες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 14:54
Η Αντζελίνα Τζολί είχε τα δύο γονίδια και έτσι είχε αφαιρέσει προληπτικά μαστούς και ωοθήκες, προκειμένου να μην αναπτύξει καρκίνο (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Τα «γονίδια Τζολί» προκαλούν καρκίνο προστάτη και παγκρέατος στους άνδρες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 14:54

Δύο γονίδια που είχαν γίνει ευρέως γνωστά από την υπόθεση της ηθοποιού Αντζελίνας Τζολί, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες. Τώρα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα BRCA 1 και BRCA 2 ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη και του παγκρέατος στους άνδρες.

Στο πλαίσιο νέας μελέτης που επικαλούνται οι Times του Λονδίνου, εξετάστηκαν περισσότερες από 7.500 οικογένειες που φέρουν ελαττωματικά αντίγραφα των δύο γονιδίων. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι όσοι είχαν τα ελαττωματικά γονίδια ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν και άλλους τύπους καρκίνου, εκτός από τους γνωστούς.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες με τη μετάλλαξη BRCA 2 είχαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη μέχρι την ηλικία των 80 ετών, σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν το γονίδιο.

Αν κάποιος έχει ελαττωματικό γονίδιο BRCA 1 ή BRCA 2, υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Μάλιστα, οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA 2 έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά σχεδόν τρεις φορές στους άνδρες και επτά φορές στις γυναίκες έως την ηλικία των 80 ετών. Οι ερευνητές ανάφεραν ότι λόγω της σπανιότητας αυτής της μορφής της νόσου, ο αριθμός των ασθενών στη μελέτη ήταν πολύ μικρός και ως εκ τούτου απαιτείται περισσότερη έρευνα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μας βοηθήσουν να έχουν καλύτερους προληπτικούς ελέγχους για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου σε άτομα που έχουν τα εν λόγω γονίδια», εξηγεί ο Μαρκ Τισχκόφιτζ, από το τμήμα Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι μεταλλάξεις στα δύο αυτά γονίδια αυξάνουν και στους άνδρες τον καρκίνο του μαστού, όμως τα περιστατικά είναι ελάχιστα και αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του συνόλου των ανδρών που είχαν κάποιας μορφής καρκίνο στη Βρετανία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News