Είναι γνωστό ότι η Νέα Ζηλανδία αποτελεί έναν από τους παραδείσους της κτηνοτροφίας αφού περίπου το 80% των εκτάσεων της διατίθεται για αυτό τον σκοπό καταστώντας την ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα. Όμως οι ορεινές της περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσβατες με απότομες, κάθετες πλαγιές γεγονός που δυσκολεύει πολύ την ζωή των κτηνοτρόφων στον έλεγχο των κοπαδιών τους όταν αυτά βγαίνουν για βοσκή. Υπάρχουν σημεία στα οποία κινούνται τα ζώα που ούτε ο άνθρωπος αλλά ούτε και τα τσοπανόσκυλα μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα. Ηταν λοιπόν αναμενόμενο οι κτηνοτρόφοι της Νέας Ζηλανδίας να στραφούν στα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα για να τους δώσουν μια χείρα βοηθείας.
Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε πιλοτικά η χρήση των drones στην Νέα Ζηλανδία με τους κτηνοτρόφους να ευελπιστούν ότι θα μπορούν να εντοπίζουν το κοπάδι τους ή κάποια από τα μέλη του κοπαδιού που είχε… ξεστρατίσει. Όπως ήταν επόμενο αρχικά τα drones που πετούσαν πάνω από τα κοπάδια άφηναν αδιάφορα τα ζώα. Επρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε τα ζώα να προσέχουν τα drones και να τα ακολουθούν. Ευτυχώς οι Νεοζηλανδοί δεν επέλεξαν την επιλογή του να ενσωματώσουν μεθόδους εκφοβισμού ώστε τα ζώα να ακολουθούν τα drones επειδή γνώριζαν ότι θα υποστούν κάποια δυσάρεστη συνέπεια αλλά συνέδεσαν τα drones με την τροφή των ζώων και έτσι τα ζώα τα ακολουθούν γνωρίζοντας πώς η κατάληξη θα είναι να φάνε.
Κάποιοι κτηνοτρόφοι μάλιστα ηχογράφησαν τα γαβγίσματα των τσοπανόσκυλων και τα ενσωμάτωσαν στα drones έτσι ώστε αυτά να μετατραπούν σε… ιπτάμενα τσοπανόσκυλα και να είναι πιο οικεία στα ζώα που θα έλεγχαν. Αποδείχτηκε γρήγορα ότι τα drones μπορούν όχι μόνο να προσφέρουν υπηρεσίες παρακολούθησης αλλά και να καθοδηγούν τα κοπάδια με τρόπο ορισμένες φορές πιο αποτελεσματικό και από τα εκπαιδευμένα τσοπανόσκυλα! Μάλιστα τα drones απέδειξαν ότι μπορούν να ελέγχουν όχι μόνο κοπάδια προβάτων και βοοειδών αλλά ακόμη και κοπάδια ελαφιών.
Τα νέα κόλπα
Όπως είναι ευνόητο η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει ασυγκίνητους τους απανταχού κτηνοτρόφους και εκείνοι που αποφάσισαν να κάνουν χρήση των drones είναι οι κτηνοτρόφοι της Μ. Βρετανίας οι οποίοι όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian έχουν σκεφτεί και υλοποιούν νέους τρόπους. Ο βρετανός κτηνοτρόφος Βόιτεκ Μπέχκε συνεργάζεται με τον Πανεπιστήμιο Harper Adams έτσι ώστε να κατασκευαστούν drones τα οποία θα μπορούν να κάνουν διαφόρων ειδών ενέργειες οι οποίες να κάνουν χαρούμενα τα ζώα έτσι ώστε να τα ακολουθούν. Μια από αυτές τις ενέργειες είναι τα drones να προσφέρουν… σνακς στα ζώα όσο είναι μαζί.
Τα πειράματα που έγιναν έδειξαν ότι αν από το drones πέφτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιες «λιχουδιές» προς τα ζώα (π.χ ξηροί καρποί) εκείνα νιώθουν ιδιαίτερη ικανοποίηση και ακολουθούν με χαρά το όχημα. «Μια τέτοια διαδικασία κάνει την ποιότητα ζωής των ζώων πολύ καλύτερη. Θεωρώ ότι το να σε κυνηγάει ένα τσοπανόσκυλο και να υποχρεώνεσαι να στριμώχνεσαι για να ακολουθείς την διαδρομή που πρέπει είναι πολύ πιο δυσάρεστο από το να ακολουθείς απλά ένα drone που σου προσφέρει και τροφή» δηλώνει ο Μπέχκε.
Επίσης τα τσοπανόσκυλα μάλλον δεν πρέπει να βλέπουν ανταγωνιστικά τα drones αλλά αντίθετα ως συμμάχους. Για διαφόρους λόγους συχνά κάποια ζώα του κοπαδιού δεν πειθαρχούν στις «εντολές» των τσοπανόσκυλων, κινούνται απειλητικά εναντίον τους και πολλές φορές τους επιτίθενται. Εχει διαπιστωθεί πώς όταν έχει υπάρξει τέτοια κατάσταση και πάνω από το τσοπανόσκυλο πήγε ένα drone τα ζώα που απειλούσαν τον τσοπανόσκυλο υποχώρησαν.
Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση των τσοπανόσκυλων από τα drones αλλά να αναζητηθεί ένας ιδανικός συνδυασμός τους. Όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές αυτής της προοπτικής προκύπτουν στην πράξη διαφόρων ειδών προβλήματα που δεν μπορεί ένα drone να τα λύσει και είναι απαραίτητη η παρουσία ενός σκύλου που θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Για παράδειγμα, σε περίπτωση κακοκαιρίας είναι πολύ πιθανό τα drones να μην μπορούν να πετάξουν ή να μην λειτουργούν σωστά οπότε θα είναι απαραίτητη η παρουσία σκύλων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News