540
Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν, μεταξύ άλλων, τους αστροναύτες όταν εκτελούν εργασίες έξω από τα διαστημόπλοια ή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό | Shutterstock

Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν ακόμη και τις… τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 15:29
Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν, μεταξύ άλλων, τους αστροναύτες όταν εκτελούν εργασίες έξω από τα διαστημόπλοια ή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
|Shutterstock

Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν ακόμη και τις… τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 15:29

Είναι γνωστό ότι η διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπινου πολιτισμού παράγει και… σκουπίδια. Απροσδιόριστου αριθμού μικρότερα και μεγαλύτερα κομμάτια από πυραύλους, διαστημικά σκάφη, δορυφόρους και αντικείμενα που πέφτουν από τα χέρια αστροναυτών όταν βρίσκονται στο διαστημικό κενό κινούνται με μεγάλη ταχύτητα γύρω από την Γη.

Η αυξανόμενη δραστηριότητα στο Διάστημα παράγει όπως είναι επόμενο νέα σκουπίδια ενώ παράλληλα οι μεταξύ τους συγκρούσεις πολλαπλασιάζουν εκθετικά τον αριθμό τους. Η παρουσία τους δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους αφού, αν ένα τέτοιο αντικείμενο χτυπήσει κάποιο διαστημόπλοιο ή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι ζημιές που θα προκληθούν μπορεί να είναι από πολύ σοβαρές έως και καταστροφικές.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, η διαστημική χωματερή που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον πλανήτη απειλεί τώρα τις τραπεζικές υπηρεσίες, τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τα συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού στίγματος, όπως το γνωστό GPS.

Ο Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA- European Space Agency) εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 130 εκατ. διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο μέχρι ένα εκατοστό και περίπου 34 χιλιάδες με διάμετρο ως και δέκα εκατοστά τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα. Επιπλέον, σε τροχιά βρίσκονται περίπου 3.300 δορυφόροι ανενεργοί πλέον τους οποίους πρέπει να φροντίζουν να αποφεύγουν οι περίπου 2.700 δορυφόροι που βρίσκονται σε λειτουργία. Η NASA αναφέρει ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει υποχρεωθεί 26 φορές να κάνει «μανούβρες» για να αποφύγει κάποιο απειλητικό διαστημικό σκουπίδι.

Άγρια Δύση

«Το Διάστημα είναι σαν την Άγρια Δύση γεγονός που από την μια πλευρά το κάνει ελκυστικό σε φιλόδοξους και οραματιστές επιχειρηματίες αλλά παράλληλα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση με τα σκουπίδια γιατί σύντομα το περιβάλλον γύρω από την Γη δεν θα προσφέρεται για καμία δραστηριότητα. Δεν απειλούνται μόνο οι διαστημικές υπηρεσίες αλλά τα πάντα όσα περνούν από το Διαδίκτυο. Αν δεν μπορούν να λειτουργήσουν ή καταστρέφονται τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι δεν θα υπάρχουν μια σειρά από υπηρεσίες που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι καθημερινά.

Επίσης ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα βασίζεται σε δορυφορικά σήματα GPS ώστε να γίνεται ακριβής χρονολόγηση των οικονομικών συναλλαγών» δηλώνει ο Πασκάλ Λεκουάντ, στέλεχος της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox η οποία ασφαλίζει δορυφόρους και εκτοξεύσεις διαστημικών φορτίων ή αποστολών. «Η αύξηση των διαστημικών σκουπιδιών κάνει τις εκτοξεύσεις ολοένα και πιο ριψοκίνδυνο εγχείρημα. Πρέπει λοιπόν οι διαστημικές υπηρεσίες να πάρουν μέτρα ώστε να διασφαλίζουν ότι οι δορυφόροι δεν θα κινδυνεύουν από πιθανή σύγκρουση με κάποιο σκουπίδι» τονίζει ο Λεκουάντ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές ιδέες για την κατασκευή συστημάτων καθαρισμού των διαστημικών σκουπιδιών. Οι περισσότερες όμως αφορούν στην περισυλλογή ή καταστροφή συγκεκριμένων σκουπιδιών που θεωρούνται πολύ επικίνδυνα και όχι μηχανισμούς μαζικής εκκαθάρισης.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από τις εταιρείες που στέλνουν δορυφόρους στο Διάστημα να τους απομακρύνουν μέσα σε 25 έτη από το τέλος της αποστολής τους. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία ενώ συχνά αυτοί οι δορυφόροι βγαίνουν από την τροχιά τους και καταστρέφονται τελικά στην γήινη ατμόσφαιρα έχοντας όμως στο μεταξύ δημιουργήσει νέα σκουπίδια.

«Η κατάσταση θα χειροτερεύει συνεχώς. Πολλές εταιρείες έχουν αποφασίσει την δημιουργία τεράστιων στόλων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Η Space X και η Amazon σχεδιάζουν την εκτόξευση χιλιάδων τέτοιων δορυφόρων με στόχο να παρέχουν υπηρεσίες παροχής Internet σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Αν το σχέδιο τους ολοκληρωθεί θα προστεθούν περίπου 50 χιλιάδες δορυφόροι στους ήδη υπάρχοντες. Αυτό σημαίνει περισσότερη προσπάθεια για αποφυγή συγκρούσεων» δηλώνει ο Τζόναθαν Ο’ Κάλαχαν, ειδικός στα θέματα Διαστήματος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...