Μια φορά κι έναν καιρό μόνον άρχοντες και πριγκιποπούλες μπορούσαν να περάσουν τις βαριές πόρτες των κάστρων που ακόμη στέκονται όρθια σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Σήμερα, όμως, όλοι μπορούν να τα επισκεφθούν. Αυτά τα υπέροχα κτίρια, που εδώ και αιώνες ορίζουν το ευρωπαϊκό τοπίο, κατάφεραν να επιβιώσουν έπειτα από πολέμους και πυρκαγιές και να σταθούν όρθια παρ’ όλες τις δοκιμασίες του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά λίγοι τα γνωρίζουν.
Από τα ελληνικά νησιά μέχρι τις βραχώδεις ακτές της Σκωτίας, κάθε κάστρο διαθέτει το δικό του υπέροχο παραμύθι. Χτισμένοι με τούβλα και πέτρες, οι χοντροί τους τοίχοι κλείνουν πίσω τους εκατοντάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας, ίσως και μερικές ιστορίες με φαντάσματα, ιστορίες μοναδικές που περιμένουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να τους μαγέψουν.
Περιδιαβαίνοντας τις αυλές, τα ρομαντικά σαλόνια και τις κάμαρες των κάστρων διακτινίζεσαι αμέσως στο παρελθόν και αρκεί μια επίσκεψη σε ένα οποιοδήποτε από αυτά για να νιώσεις βασιλιάς. Έστω για μια ημέρα. Δείτε εδώ τα 10 λιγότερο γνωστά κάστρα που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη και τα οποία αξίζει να μπουν στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.
Palacio da Pena, Σίντρα, Πορτογαλία
Χτισμένο το 1854, ψηλά πάνω στους λόφους της πόλης Σίντρα, στην Πορτογαλία (απέχει περίπου 45 λεπτά με το τρένο από τη Λισαβώνα), το κάστρο με τα ζωηρά χρώματα και τους παράξενους σχηματισμούς εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τον πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο δάσος με φυτά από όλο τον κόσμο και χιλιάδες πουλιά, με κρήνες και κιόσκια και παγκάκια για ανάπαυση. Το είχε παραγγείλει το 1869, ο βασιλιάς Φερδινάνδος Β ‘ για να συναντά εκεί την ερωμένη του και πράγματι έγινε όπως το είχε φανταστεί.
Alcázar, Fortaleza de los Reyes de Castilla y Real Colegio de Artillería , Σεγκόβια, Ισπανία
Το Αλκαζάρ, το κάστρο της Σεγκόβια βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαδρίτης. Χτίστηκε ως φρούριο σε μια πλαγιά ανάμεσα σε δύο ποτάμια, χρησιμοποιήθηκε, όμως, επίσης ως βασιλικό ανάκτορο, κρατική φυλακή και στρατιωτική ακαδημία. Παρόλο που η πραγματική ηλικία του κάστρου είναι άγνωστη, η παλαιότερη τεκμηρίωση του χρονολογείται από τις αρχές του 12ου αιώνα. Από τον «Πύργο του Χουάν», οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα στο χωριό που είναι χτισμένο από κάτω.
Κάστρο της Χώρας, Αστυπάλαια, Ελλάδα
Το βενετσιάνικο κάστρο με το οικόσημο της οικογένειας των Κουερίνι δεσπόζει στη Χώρα της Αστυπάλαιας καταλαμβάνοντας έκταση 4.000 τ.μ.. Τα σκουρόχρωμα τείχη του από την ντόπια πέτρα, δημιουργούν έντονη αντίθεση με το λευκό των παραδοσιακά ασβεστωμένων σπιτιών του οικισμού. Το κάστρο κατασκευάστηκε το 1204 από τον Ενετό ευγενή Ιωάννη Κουερίνι, στον οποίο ο ιδρυτής του Δουκάτου της Νάξου Μάρκος Σανούδος είχε παραχωρήσει την Αστυπάλαια. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τις επιδρομές των πειρατών. Οι Ενετοί έχασαν τελικά την Αστυπάλαια το 1537 όταν έφτασε ο τρομερός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.
Festung Hohenwerfen, Βέρφεν, Αυστρία
Το εκπληκτικό φρούριο Χόενβερφεν στην Αυστρία είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης και χρονολογείται περισσότερα από 900 χρόνια. Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά με υψόμετρο 600 μέτρων, κόβει, κυριολεκτικά, την ανάσα των επισκεπτών του. Σήμερα το φρούριο είναι μουσείο, διαθέτει μια μεγάλη συλλογή όπλων και προσφέρει καθημερινά ξεναγήσεις που εισάγουν τον επισκέπτη στη ζωή του Μεσαίωνα. Επίσης, γίνονται θεαματικές επιδείξεις πτήσης αρπακτικών πουλιών (το ιστορικό Falconry του Σάλτσμπουργκ).
Dunnottar Castle, Στοουνχέβεν, Σκωτία
Το σκωτσέζικο φρούριο, που είναι γνωστό ως Κάστρο Ντανόταρ, πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε κατά τους πρώτους Μεσαιωνικούς χρόνους. Σήμερα έχουν απομείνει τα ερείπιά του πάνω σε έναν βράχο κοντά στην πόλη Στόουνχεβεν. Όρθιος στέκεται ένας πύργος του 14ου αιώνα καθώς και το παλάτι του 16ου αιώνα που κάποτε φιλοξενούσε τους Μάρισκαλ, μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες ευγενών στην ιστορία της Σκωτίας. Το κάστρο προσφέρεται για ημερήσια εκδρομή κατά προτίμηση τους καλοκαιρινούς μήνες, κλείνει, όμως, όταν έχει κακοκαιρία.
Kasteel de Haar, Ουτρέχτη, Ολλανδία
Το κάστρο του Χάαρ χρονολογείται από το 1391, ανοικοδομήθηκε, όμως, πλήρως το 1892 και στις αρχές του 20ου αιώνα ανακαινίστηκε για μια ακόμη φορά. Το εσωτερικό του είναι γεμάτο με περίτεχνα ξύλινα γλυπτά, έπιπλα ταπετσαρισμένα με βελούδο και παλιές πορσελάνες από την Ιαπωνία και την Κίνα. Ιδιοκτήτες του είναι η οικογένεια Van Zuylen van Nijevelt, που εδώ και πάνω από έναν αιώνα το χρησιμοποιούν ως εξοχική κατοικία μένοντας ένα μήνα κάθε χρόνο.
Castel del Monte, Λ’Άκουιλα, Ιταλία
Το Καστέλ ντελ Μόντε (το Κάστρο του Βουνού) βρίσκεται στη επαρχία του Μπάρι της Απουλίας στην Ιταλία και είναι πιθανό να σας φαίνεται οικείο και δικαίως αφού απεικονίζεται στη μία πλευρά του ιταλικού κέρματος του ενός λεπτού του ευρώ. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1240 από τον Φρειδερίκο Β΄Χοενστάουφεν, τον πλέον φωτισμένο μονάρχη του Μεσαίωνα, που αντιτάχτηκε σκληρά στο θρησκευτικό κατεστημένο της εποχής. Ήταν μεγάλος προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών και η αγάπη του για την επιστήμη είναι εμφανής στο μοναδικό οκταγωνικό σχήμα του κτιρίου. Το κάστρο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Château de Chillon, Βεϊτό, Ελβετία
Το κάστρο του Σιγιόν βρίσκεται στις βραχώδεις ακτές της λίμνης της Γενεύης, κοντά στα σύνορα της Ελβετίας και της Γαλλίας, σε ένα στρατηγικό σημείο που ελέγχει το πέρασμα ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη. Οι ανασκαφές έχουν δείξει ότι η περιοχή αυτή κατοικήθηκε από την εποχή του Χαλκού. Το κτίριο όπως είναι σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών ανακαινίσεων στο πέρασμα εκατοντάδων ετών. Οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι να περιπλανηθούν στο κάστρο και τους λόφους που το περιβάλλουν, να δουν τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στου χώρους του, ενώ από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο μπορούν να απολαύσουν επιπλέον την μικρή και διακριτικά κρυμμένη παραλία στην ακτή του Σιγιόν.
Gripsholms slott, Μελαρέν, Σουηδία
Το κάστρο Γκρίπσχολμ, που χτίστηκε το 1537 στις όχθες της λίμνης Μελαρέν, διατηρεί ανέγγιχτη την βασιλική πολυτέλεια και την παλιά κοσμοπολίτικη γοητεία του. Οι επισκέπτες του μπορούν να κάνουν μια ευχάριστη βόλτα, να επισκεφθούν το θέατρο του κάστρου μέσα σε έναν από τους στρογγυλούς πύργους που χτίστηκε το 1780 από τον βασιλιά Γουστάβο Γ’ και να δουν τα βασιλικά ελάφια στο φυσικό πάρκο Γιορτχάγκεν.
Castelul Peles, Σινάια, Ρουμανία
Το κάστρο Πέλες είναι κρυμμένο στη βάση των ορεινών όγκων Μπουτσέτζι στη μικρή πόλη Σινάια της Ρουμανίας. Η κατασκευή του ανατέθηκε από τον βασιλιά Κάρολο Α’ το 1873 και ολοκληρώθηκε το 1883. Αν και δεν είναι τόσο διάσημο όσο το Κάστρο Μπραν, γνωστό και ως το «Σπίτι του Δράκουλα», που βρίσκεται περίπου 50 χλμ μακριά, το πολύχρωμο Πέλες είναι ένας ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός. Κάθε ένα από τα 160 δωμάτια του κάστρου είναι διακοσμημένα με δερμάτινες ταπετσαρίες και γερμανικά βιτρό στα παράθυρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News