Είτε πρόκειται για αρχιτεκτονήματα με ελικοειδή σχήματα είτε για επιβλητικές τετράγωνες κατασκευές ή για κτίρια περασμένων αιώνων η χρήση των οποίων επαναπροσδιορίζεται μέσω τολμηρών αρχιτεκτονικών επιλογών, οι κορυφαίοι αρχιτέκτονες της εποχής μας προσφέρουν εξαιρετικά παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ιδανικά για να στεγάσουν τη σύγχρονη τέχνη. Το αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.
1. Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου
Η Neue Nationalgalerie του Βερολίνου σχεδιάστηκε το 1962 από τον Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε και εγκαινιάστηκε το 1968 ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά κληροδοτήματα ενός από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή που περιβάλλεται από τεράστιες γυάλινες επιφάνειες. Στο δεύτερο επίπεδο του εντυπωσιακού οικοδομήματος φιλοξενούνται οι περιοδικές εκθέσεις ενώ στο πρώτο επίπεδο στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του μουσείου με συλλογές έργων τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα καλλιτεχνικών ρευμάτων όπως ο κυβισμός, ο κονστρουκτιβισμός, ο ντανταϊσμός και το Μπάουχαουζ.
2. Tate Modern του Λονδίνου
Εγκαινιάστηκε το 2000 και κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας της η Tate Modern αναδείχτηκε το μουσείο με τους περισσότερους, πάνω από 5 εκατομμύρια, επισκέπτες στον κόσμο. Αυτό το μοναδικό μουσείο σύγχρονης τέχνης στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Bankside που σταμάτησε τη λειτουργία του το 1981. Εξωτερικά το κτίριο παρέμεινε απαράλλαχτο, με τους αρχιτέκτονες που ανέλαβαν την ανάπλαση να διατηρούν και την καμινάδα ύψους 99 μέτρων. Στο εσωτερικό, ωστόσο, οι Ελβετοί αστέρες της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής Ζακ Χερζόγκ και Κλοντ ντε Μερόν έβγαλαν όλο τους το ταλέντο, μετατρέποντας το πρώην εργοστάσιο σε έναν ναό της σύγχρονης τέχνης.
3. MAXXI – Εθνικό Μουσείο των Τεχνών του 21ου Αιώνα
Χτίστηκε πάνω στα τολμηρά σχέδια της Ζάχα Χαντίντ στους χώρους ενός εγκαταλελειμμένου στρατώνα στην καρδιά της Ρώμης. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός εθνικού κέντρου αφιερωμένου στις τέχνες του 21ου αιώνα εξετάστηκε πρώτη φορά το 1998, χρονιά κατά την οποία προκηρύχτηκε και ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός. Τελικά επικράτησε η απόλυτη (και πρόωρα χαμένη) ντίβα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, προσφέροντας στους Ιταλούς ένα αρχιτεκτόνημα που επιτρέπει τον ιδανικό συνδυασμό της σύγχρονης τέχνης με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
4. Μουσείο της Πόλης του Άμστερνταμ
Το Stedelijk Museum, γνωστό και ως «Αστικό Μουσείο», αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συγκερασμού του κλασικού με το μοντέρνο καθώς το κεντρικό κτίριο οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα ενώ η καινούργια πτέρυγά του εγκαινιάστηκε το 2012. Το εντυπωσιακό αυτό μουσείο Σχεδίου και Μοντέρνας και Σύγχρονης τέχνης βρίσκεται στην περίφημη Πλατεία των Μουσείων (Museumplein) του Άμστερνταμ. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται έργα του Βαν Γκογκ, του Καντίνσκι, του Κίρχνερ, του Σαγκάλ, του Ματίς αλλά και των Άντι Γουόρχολ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ και Μαρλίν Νταμάς, μεταξύ πολλών άλλων.
5. Εθνικό Μουσείο – Κέντρο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία
Το Μουσείο Reina Sofia, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1992, στεγάζεται στο πρώην Γενικό Νοσοκομείο της Μαδρίτης, ένα κτίριο του 18ου αιώνα που ανεγέρθηκε έπειτα από εντολή του βασιλιά Κάρολου Γ’. Πρόκειται για ένα μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης που καλύπτει όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής παραγωγής από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και σήμερα. Φιλοξενεί έργα του Νταλί, του Μιρό, του Καντίνσκι και πολλών άλλων εκλεκτών καλλιτεχνών αλλά είναι διάσημο κυρίως για την Γκερνίκα του Πικάσο.
6. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης
Το ΜUΜΟΚ ( Museum Moderner Kunst), όπως είναι γνωστό μεταξύ των Βιενέζων, φιλοξενείται σε ένα κυβοειδές κτίριο που είναι επικαλυμμένο με βασάλτη και βρίσκεται στο Museums Quartier, τη γειτονιά των μουσείων της αυστριακής πρωτεύουσας. Στα σχεδόν 5.000 τετραγωνικά μέτρα του φιλοξενούνται περί τα 10.000 έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και μερικών από τα πιο χαρακτηριστικά έργα εμβληματικών καλλιτεχνών της εποχής μας όπως ο Πικάσο, ο Γουόρχολ, ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ, η Γιόκο Όνο, ο Γκίντερ Μπρους και ο Κλάες Όλντενμπουργκ.
7. Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι
Είναι το πρώτο «παγκόσμιο» μουσείο που ιδρύθηκε σε μια ισλαμική χώρα. Εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και βρίσκεται στο «Νησί της Ευτυχίας» -Saadiyat στα αραβικά– στο κέντρο μιας άκρως τουριστικής περιοχής στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με πολυτελή ξενοδοχεία, κέντρα ψυχαγωγίας και γήπεδα γκολφ. Αλλά το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι ξεχωρίζει γιατί αποτελεί έργο του Ζαν Νουβέλ. Ο περίφημος γάλλος αρχιτέκτονας επέλεξε να κινηθεί οριζόντια, απορρίπτοντας την κάθετη ανάπτυξη, επιλογή ασυνήθιστη στα Εμιράτα του πλούτου και της υπερβολής. Αλλά τα 55 λευκά κτίρια συνολικής επιφάνειας 87.000 τετραγωνικών μέτρων που συναποτελούν το μουσείο, θυμίζουν έντονα τις μεντίνες (ιστορικά κέντρα) πολλών πόλεων της Βόρειας Αφρικής. Ένας τεράστιος θόλος διαμέτρου 180 μέτρων, εμβληματικό χαρακτηριστικό της αραβικής αρχιτεκτονικής, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του μουσειακού συγκροτήματος.
8. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης
Το περίφημο MοMA διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη, την ανάπτυξη και τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης, σε τέτοιο βαθμό που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να θεωρείται από πολλούς το κατεξοχήν μουσείο μοντέρνας τέχνης στον πλανήτη. Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε ένα νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο επέκτασής του, μόλις 13 χρόνια μετά την τελευταία σημαντική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο. Στη σημερινή του μορφή, το μουσείο αποτελείται από έξι ορόφους και καταλαμβάνει συνολικά 58.000 τετραγωνικά μέτρα, με τον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Γιοσίο Τανιγκούτσι να έχει σχεδιάσει το νεότερο κομμάτι του κτιρίου δίπλα στη μόνιμη έδρα του.
9. Μουσείο Νταλί στη Φλόριντα
Το νέο κτίριο του Salvador Dalí Museum στο Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του υπερρεάλιστη καταλανού ζωγράφου εκτός της Ευρώπης. Βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του δημοφιλούς προορισμού διακοπών Αμερικανών και ξένων τουριστών και ξεχωρίζει κυρίως για την επιβλητική γυάλινη είσοδό του. Είναι γνωστή ως «Enigma», το ύψος της ξεπερνάει τα 20 μέτρα και αποτελείται από κυματοειδείς γυάλινες επιφάνειες πάχους 2,5 εκατοστών. Η εξωτερική τοιχοποιία του κτιρίου είναι κατασκευασμένη από ενισχυμένο σκυρόδεμα ώστε τα πολύτιμα εκθέματα στο εσωτερικό του να μην κινδυνεύσουν ποτέ από τους κάθε άλλο παρά σπάνιους στην περιοχή τυφώνες.
10. Μουσείο Όσκαρ Νιμάγιερ
Το όνομά του αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Όσκαρ Νιμάγιερ, τον άνθρωπο που το σχεδίασε και αναγνωρίζεται σήμερα ως ο σημαντικότερος Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας και ένας από τους πιο ρηξικέλευθους οραματιστές της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στην πόλη Κουριτίμπα της Νότιας Βραζιλίας. Το κεντρικό κτίριο δίνει την εντύπωση πως αιωρείται και παραπέμπει στο πτερύγιο ενός πιράνχα, που αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης. Οι περισσότεροι, ωστόσο, το παρομοιάζουν με μάτι με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να αναφέρονται στο «μουσείο του ματιού».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News