531
Ειδικός ετοιμάζει δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε νοσοκομείο της Βρετανίας (φωτογραφία αρχείου) | Andrew Matthews /Pool via REUTERS

Συνδυασμός δύο εμβολίων για «σούπερ ανοσία» στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 20:25
Ειδικός ετοιμάζει δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε νοσοκομείο της Βρετανίας (φωτογραφία αρχείου)
|Andrew Matthews /Pool via REUTERS

Συνδυασμός δύο εμβολίων για «σούπερ ανοσία» στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 20:25

Σε αναζήτηση εθελοντών που θα κάνουν από μία δόση δύο διαφορετικών εμβολίων βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κι αυτό για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτή ενός τύπου υπερ-ανοσία, η οποία θα επιτευχθεί με διαφορετικούς μηχανισμούς διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος, που θα προκαλέσουν τα διαφορετικά εμβόλια.

Η μελέτη θα διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση της Βρετανίας. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί από υπουργούς ως «εξαιρετικά σημαντική», όπως γράφει ο Guardian.

Στη μελέτη θα συμμετέχουν 820 άτομα άνω των 50 ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και θα κάνουν την πρώτη δόση είτε του εμβολίου των Οξφόρδης/AstraZeneca είτε των Pfizer/BioNTech (δεν έχει γίνει γνωστό). Ακολούθως, σε 12 εβδομάδες θα λάβουν τη δεύτερη δόση από το άλλο εμβόλιο.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι όσο εγκρίνονται και άλλα εμβόλια, τόσο περισσότερα θα μελετώνται για σούπερ ενίσχυση του οργανισμού, ώστε να μας προστατεύουν και στις όποιες μεταλλάξεις κάνει ο κορονοϊός στο μέλλον.

Τα δύο εμβόλια έχουν τελείως διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το εμβόλιο των Οξφόρδης/AstraZeneca περιέχει απενεργοποιημένα τμήματα ιών, ενώ των Pfizer/BioNTech αγγελιοφόρο RNA.

«Είναι πιθανό συνδυάζοντας τα εμβόλια η ανοσολογική απάντηση να είναι καλύτερη, με υψηλότερα ποσοστό αντισωμάτων που διαρκούν και πιο πολύ. Επίσης, είναι σημαντικό να διαθέτουμε δεδομένα τα οποία μπορεί να στηρίξουν ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εμβολιασμού, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις προμήθειες» είπε ο αναπληρωτής Αρχίατρος της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν-Ταμ.

Εάν τα ευρήματα δείξουν ότι ο συνδυασμός των εμβολίων είναι ασφαλής και προσφέρει ισχυρή ανοσία, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον γενικό πληθυσμό, εάν χρειαστεί.

«Αυτή η μελέτη θα μας δώσει καλύτερη εικόνα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια για να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτή την ασθένεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η μελέτη θα ελέγξει αρχικά οκτώ διαφορετικούς συνδυασμούς και χρονοδιαγράμματα δοσολογίας που απέχουν είτε 12 εβδομάδες είτε 28 ημέρες.

Διεξάγεται από την Εθνική Κοινοπραξία Αξιολόγησης Προγράμματος Ανοσοποίησης (NISEC) σε επτά διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας, το Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Σαουθάμπτον, το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Νότινγκαμ και το Λίβερπουλ.

Αυτή η προσέγγιση, όπου τα εμβόλια λειτουργούν καλύτερα εάν χρησιμοποιούνται συνδυασμό με άλλα εμβόλια, είναι γνωστή ως ετερόλογη ενίσχυση και χρησιμοποιείται σε ορισμένους τύπους εμβολίων όπως της ηπατίτιδας Β και της φυματίωσης.

Νέα δεδομένα για το εμβόλιο της Pfizer

Την ίδια στιγμή ευχάριστα είναι και τα αποτελέσματα από τη νέα ανάλυση για το εμβόλιο της Pfizer στον μαζικό εμβολιασμό που πραγματοποιείται στον πληθυσμό του Ισραήλ.

Οπως γράφει ο Guardian, μία δόση του εμβολίου παρέχει περίπου 90% προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 την 21η ημέρα από τη στιγμή του εμβολιασμού.

Η νέα ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας με χρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη μελέτη του Ισραήλ, στην οποία είχε φανεί ότι μία δόση του εμβολίου της Pfizer ενδέχεται να μην προκαλεί επαρκή προστασία.

Μάλιστα, είχε ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους ότι η μία δόση παρέχει μικρότερο ποσοστό προστασίας από το 52% που είχε ανακοινώσει η Pfizer.

Ωστόσο, οι βρετανοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι η επανεξέταση των ίδιων δεδομένων δείχνει υψηλή προστασία λίγο πριν τη δεύτερη δόση και συγκεκριμένα στις 21 ημέρες.

Παράλληλα όμως προειδοποιούν ότι μέχρι αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται μέγιστη προσοχή, διότι όπως φάνηκε ο κίνδυνος μόλυνσης διπλασιάστηκε τις πρώτες οκτώ ημέρες μετά τον εμβολιασμό, πιθανόν επειδή οι άνθρωποι ήταν λιγότερο προσεκτικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...