Το SolidarityNow, με την υποστήριξη της UNICEF και την πολύτιμη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), προωθώντας στην πράξη την αλληλεγγύη και σε μία προσπάθεια να προσφέρει αποτελεσματική στήριξη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά, λειτουργεί πρόγραμμα Κινητών Μονάδων – Blue Dots. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να παρασχεθούν σε εξαιρετικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -με ιδιαίτερη έμφαση στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά- ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενημέρωσης-πληροφόρησης για ζωτικά ζητήματα που τις απασχολούν καθώς και σημαντική ψυχοκοινωνική βοήθεια.
Από τον Μάιο του 2016 που ξεκίνησε να λειτουργεί το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, οι ομάδες του SolidarityNow και του ΕΚΚΑ, που αποτελούνται από ειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και διερμηνείς έχουν βοηθήσει περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, έχουν διαχειριστεί και υποστηρίξει 501 κοινωνικές υποθέσεις, 413 νομικές υποθέσεις ενώ έχουν βοηθήσει παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε 147 περιστατικά.
Παράλληλα, ένας αριθμός ανθρώπων που έχρηζαν περαιτέρω βοήθειας και διερεύνησης -περισσότεροι από 200- παραπέμφθηκαν σε συνεργαζόμενες οργανώσεις (π.χ. Γιατροί του Κόσμου, Praksis κ.λπ.)
Το Σκεπτικό πίσω από το Πρόγραμμα
Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έρχονται από τα νησιά και, επομένως, το λιμάνι του Πειραιά θεωρείται ο ενδιάμεσος σταθμός από τον οποίο διέρχονται. Ωστόσο, εξαιτίας του κλεισίματος της δυτικής Βαλκανικής οδού, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή παγιδευμένοι στο λιμάνι, καθιστώντας το έναν άτυπο καταυλισμό. «Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ανεξάρτητοι φορείς και οργανώσεις είναι παρόντες στο λιμάνι προσφέροντας αγαθά και υπηρεσίες, διαπιστώθηκε έλλειψη τόσο στην παροχή έγκυρων πληροφοριών, που χρειάζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, όσο και στην απαιτούμενη ψυχοκοινωνική υποστήριξη», σημειώνει η Διευθύντρια Προγραμμάτων του SolidarityNow, Ελλη Ξένου. «Ακριβώς αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το SolidarityNow με τη συνεργασία του ΕΚΚΑ και την υποστήριξη της Unicef μέσω του προγράμματος Κινητών Μονάδων – Blue Dot συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από περαιτέρω κινδύνους».
Στόχοι του Προγράμματος
Κύριος στόχος του προγράμματος των Κινητών Μονάδων που υλοποιεί το SolidarityNow είναι να διασφαλίσει πως όλες οι οικογένειες μεταναστών και προσφύγων που μένουν ή διέρχονται από το λιμάνι του Πειραιά καθώς και από άλλες περιοχές της Αθήνας ή της Αττικής, έχουν πλήρη πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες αφορούν σε:
- Παροχή Πληροφοριών – Διασφάλιση διανομής επαρκών και έγκυρων πληροφοριών σε πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά ή σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής.
- Αμεση Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη και Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες – Ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη παρέχονται σε ευάλωτες οικογένειες και παιδιά σε κίνδυνο.
- Δίκτυο Παραπομπών – Κατάλληλες παραπομπές σε: α) διαθέσιμες και προσβάσιμες υπηρεσίες, β) διαθέσιμα καταφύγια-κέντρα φιλοξενίας-καταυλισμούς, είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες.
- Εντοπισμός Ασυνόδευτων Ανηλίκων ή άλλων ευπαθών πληθυσμών – Παιδιά σε κίνδυνο με ιδιαίτερη έμφαση στους ασυνόδευτους ανήλικους και στις ευπαθείς οικογένειες, άτομα- παιδιά με αναπηρία και-ή ασθένειες, πιθανές υποθέσεις trafficking, θύματα σεξουαλικής, φυλετικής ή άλλης μορφής βίας εντοπίζονται και προστατεύονται.
- Αξιολόγηση της επισιτιστικής κατάστασης των παιδιών – ειδική μέτρηση της περιμέτρου του βραχίονα των παιδιών ώστε να εντοπιστούν πιθανά ίχνη υποσιτισμού.
Οι Ασυνόδευτοι Ανήλικοι στο Επίκεντρο της Δράσης
Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2016, καταγράφηκαν 1.210 αιτήματα για ασυνόδευτα παιδιά (μία αύξηση σχεδόν 400% σε σχέση με την αντίστοιχη καταγραφή του 2015- Πηγή: ΕΚΚΑ), ενώ ο συνολικός αριθμός παρόμοιων υποθέσεων εκτιμάται πως θα αγγίξει τις 10.000, μέχρι το τέλος του έτους. Αυτά τα παιδιά αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα για μεγαλύτερο διάστημα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα του SolidarityNow επικεντρώνει τις δράσεις του στους ασυνόδευτους ανήλικους με την εξακρίβωση και αξιολόγηση του διατροφικού προφίλ των παιδιών με σκοπό να εντοπιστούν έγκαιρα και να προληφθούν περιπτώσεις υποσιτισμού.
Πρέπει να γνωρίζετε
Το αλληλεγγύη-SolidarityNow είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, με κύριο σκοπό να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Αυτή την περίοδο, για την υποστήριξη ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης και άλλων αιτούντων άσυλο, το «αλληλεγγύη-SolidarityNow», δημιουργεί 600 θέσεις φιλοξενίας στην Αττική και 100 θέσεις στη Θεσσαλονίκη, και στην ευρύτερη περιοχή των δύο πόλεων, μέσω προγράμματος φιλοξενίας με την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» συνεργάζεται με πάνω από 70 οργανώσεις και υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν προγράμματα. Βασικοί χρηματοδότες του οργανισμού περιλαμβάνουν τους εξής οργανισμούς: UNHCR, UNICEF, CARE, EEA Grants, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά. Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News