Προερχόμενος από τον χώρο της ανανεωτικής, ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Χρήστος Στυλιανίδης, 63 ετών, οδοντίατρος εν αρχή, πολιτικός εν συνεχεία συνεργαζόμενος με το δεξιό κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, μοιάζει να είναι, εφ’ όσον υλοποιηθεί η τοποθέτησή του στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο λόγος που θα πρέπει να οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει εικόνισμα στον απόστρατο ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη που απέρριψε τη δουλειά και να ευχαριστήσει και εκείνους που τον βοήθησαν να μην… αποστατήσει!
Αξιωματούχος της ΕΕ, που με διαβεβαίωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι «ο Χρήστος έρχεται στα μέρη σας και να είστε ευγνώμονες για αυτό», έχει συνεργαστεί μαζί του τόσο στην διαχείριση της επιδημίας του ιού Εμπολα στην Δυτική Αφρική, όσο και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής βόμβας που έσκασε στην Ευρώπη επί των ημερών του Γιούνκερ.
Λέγεται ότι ρόλο στην «καραμπόλα Στυλιανίδη» έπαιξε ο έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τον οποίο, από τον Ιούλιο του 2020, υπηρετεί ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μετανάστευσης και ενσωμάτωσης. Η πληροφόρηση του Protagon όμως δεν συμφωνεί με αυτή την εκδοχή, διότι ο Στυλιανίδης έχει προσωπική σχέση, και μάλιστα πολύ καλή, εδώ και καιρό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «οπότε δεν χρειάζονταν συστάσεις και διαμεσολαβητές∙ τα βρήκαν μόνοι τους», μας είπε αξιόπιστη πηγή.
Η αποδοχή της πρότασης
Ο ελληνοκύπριος αξιωματούχος επιβεβαιωμένα ήταν στην Αθήνα αυτές τις ημέρες (έφυγε το Σάββατο, πάλι για Βρυξέλλες) και τα είπαν από κοντά με τον Πρωθυπουργό, που του έκανε και την σχετική πρόταση, την οποία και μετέφερε αμέσως ο Στυλιανίδης σε δύο-τρία πρόσωπα της εμπιστοσύνης του. Ενα από αυτά επιβεβαίωσε στο Protagon ότι του προτάθηκε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και άφησε να εννοηθεί ότι το έχει αποδεχθεί «με μεγάλη ικανοποίηση».
Εχει την τεχνογνωσία, έχει ικανότητες δοκιμασμένες, και έχει πολύ καλές γνωριμίες. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημά του, μας είπε στενός φίλος και συνεργάτης του εδώ και χρόνια, είναι ότι «δεν είναι ξερόλας». Δηλαδή, ξέρει να ακούει, δέχεται συμβουλές, συνεργάζεται, ενημερώνεται και, διαβάζοντας πολύ, αποκτά μια σφαιρική άποψη του προβλήματος. Γενικά, έχει καλές σχέσεις με τους ανθρώπους, και δεν είναι καθόλου αυτό που λέμε πολιτικάντης.
Αλλά, εάν υπάρχει ένα «όμως» σε όλο αυτό το σενάριο, αυτό έχει να κάνει με το ενδεχόμενο (που εδώ και καιρό συζητείται στην Κύπρο), να είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2023. Σε ένα πολιτικό τοπίο πολύ φτωχό πλέον στη Λευκωσία, από απόψεως ηγεσιών, σε μία κατάσταση μεγάλης απογοήτευσης για όποια πιθανότητα επανέναρξης κάποιων σοβαρών επιτέλους συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και μέσα σε ένα κλίμα όπου η διαφθορά στο νησί «φωνάζει», η «λύση Στυλιανίδη» (παρά τα όποια πολιτικά στεγανά στη Κύπρο), θα έβρισκε πολλούς υποστηρικτές.
Επομένως, είναι προφανές ότι η αποδοχή της πρότασης του έλληνα Πρωθυπουργού για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εφ’ όσον δέσει όλο αυτό το σενάριο, θα βάλει σε «κατάσταση εκκρεμότητας» (on hold) τα όποια σχέδια ή και φιλοδοξία του για το ύπατο αξίωμα της Κύπρου.
Ο Στυλιανίδης υποστήριξε ένθερμα, και με επιχειρήματα, το Σχέδιο Ανάν το 2004, και πιστεύει ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς λύση οδηγεί νομοτελειακά την κατάσταση στην ολέθρια κατάληξη της διχοτόμησης της πατρίδας του. Επίσης, δεν είναι από εκείνους που θεωρούν ότι για όλα τα διαπραγματευτικά ναυάγια στο Κυπριακό φταίνε μόνο η Αγκυρα και οι Εγγλέζοι.
Από την άλλη, γνωρίζοντας τον ίδιο, αλλά και μιλώντας με ανθρώπους που τον ξέρουν καλύτερα, η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης στην Ελλάδα, και μάλιστα σε τόσο καίριο τομέα, θα του δώσει άλλη δυναμική εφόσον, μετά από κάποια χρόνια, συνεχίσει να έχει βλέψεις για την Προεδρία.
Στα χνάρια του Κρανιδιώτη
Τα τυπικά του διορισμού του φέρεται να έχουν συζητηθεί και ξεπεραστεί εύκολα. Εάν προχωρήσει το πράγμα, θα λάβει την ελληνική υπηκοότητα, διατηρώντας και την κυπριακή, όπως έκανε και ο μακαρίτης Γιάννος Κρανιδιώτης, υπηρετώντας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, θεωρώντας και αυτός δεδομένο τον διορισμό Στυλιανίδη, θέτει το ερώτημα (στο Twitter) εάν και στην Κύπρο μπορεί να γίνει υπουργός κάποιος από την Ελλάδα. Το έθεσα κι εγώ σε άνθρωπο που ξέρει, και μου απάντησε «ναι, όπως θα δώσει η Ελλάδα υπηκοότητα στον Στυλιανίδη, το ίδιο θα κάναμε και εμείς». Μέχρι στιγμής πάντως, στην Κύπρο δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.
Ο κ. Στυλιανίδης, που αργότερα στην καριέρα του, έχοντας επιλέξει πια τον δρόμο της πολιτικής και κλείνοντας το οδοντιατρείο του, έκανε μεταπτυχιακό στην Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι στο Χάρβαρντ, περιγράφεται ως «σκληροπυρηνικός ευρωπαϊστής». Βρέθηκε κοντά στον Γλαύκο Κληρίδη, έχοντας ιδρύσει το κίνημα Πολιτικού Εκσυγχρονισμού της Κύπρου, και δηλώνοντάς την υποστήριξή του προς αυτόν ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μία εποχή που συμμετείχε στην εθνική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.
Παραιτήθηκε το 1999 λόγω σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο είχε εμπλακεί ο τότε υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης (είχε αποσχιστεί από το ΔΗΚΟ και είχε συμπλεύσει με το ΔΗΣΥ), που αργότερα ως γνωστόν κατηγορήθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε για την υπόθεση της αγοράς ρωσικού πυραυλικού συστήματος επί ημερών Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Αμυνας. Ο Ντ. Μιχαηλίδης καταδικάστηκε το 2015 σε ποινή φυλάκισης 15 ετών, αποφυλακίστηκε έναν χρόνο μετά για λόγους υγείας, και πέθανε το 2020.
Μετά το δημοψήφισμα του 2004 ο κ. Στυλιανίδης συνέπλευσε με τον Νίκο Αναστασιάδη, που ήταν ο μόνος πολιτικός τότε που ψήφισε «Ναι». Όταν ο κ. Αναστασιάδης εξελέγη πρόεδρος εκείνος τον πήρε κοντά του ως κυβερνητικό εκπρόσωπο —για έναν χρόνο, καθώς ο κ. ο Στυλιανίδης παραιτήθηκε το 2014 για να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.
Βέβαια, οι σχέσεις του κ. Στυλιανίδη με τον πρόεδρο της Κύπρου δεν περιγράφονται πλέον ως ιδιαίτερα καλές.
Δεύτερος Κύπριος στο επιτελείο
Ο κ. Στυλιανίδης είναι ο δεύτερος κύπριος αξιωματούχος που παίρνει ως «μεταγραφή» ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρώτος είναι νομπελίστας οικονομολόγος σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης ο οποίος, από τον Ιούνιο του 2020, ανέλαβε ως επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εν καιρώ πανδημίας. Οι εφημερίδες τον αναφέρουν ως «Τσιόδρα της Οικονομίας», αλλά σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από αυτό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News