Πού υποδεχόταν τις προσκεκλημένες της η Μαρία Αντουανέτα; Πού ξεκουραζόταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατά τη διάρκεια της ημέρας; Απαντήσεις στα παραπάνω αλλά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα σχετικά με την πολυτελή καθημερινότητα των μελών των γαλλικών βασιλικών οικογενειών κρύβονται στα αντικείμενα δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου στο Παρίσι από τον διάσημο οίκο Sotheby’s.
Πρόκειται για 75 συνολικά κομμάτια από την πλούσια συλλογή του διάσημου σχεδιαστή εσωτερικών χώρων και κορυφαίου συλλέκτη Ζακ Γκαρσία, ο οποίος τα βγάζει στο σφυρί προκειμένου να εξασφαλίσει τη μελλοντική επιβίωση της εντυπωσιακής κατοικίας του, που δεν είναι άλλη από το τεράστιο και εντυπωσιακό Château du Champ de Bataille, στη Νορμανδία.
Πρόκειται για ένα υπέροχο κτίριο, που σχεδιάστηκε το 1600 από τον Λουί λε Βο, τον αρχιτέκτονα των Βερσαλλιών, και πριν από 30 χρόνια αγοράστηκε –εγκαταλελειμμένο σχεδόν– από τον Ζακ Γκαρσία, ο οποίος το αποκατέστησε πλήρως αναδεικνύοντας τη μοναδική ομορφιά του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, ο Γκαρσία, ο οποίος έχει διακοσμήσει, μεταξύ άλλων, αρκετές από τις αίθουσες των Βερσαλλιών, του Λούβρου, αλλά και κάποια από τα πλέον πολυτελή ξενοδοχεία του κόσμου, όπως το Hotel Costes στο Παρίσι, φιλοξενεί στην οικία του μια τεράστια συλλογή αμύθητης αξίας. Δεδομένου, ωστόσο, ότι δεν έχει παιδιά, αποφάσισε να δράσει εκ των προτέρων για τη διατήρηση στο μέλλον όλων όσων ο ίδιος κατάφερε να δημιουργήσει.
«Εχω καθήκον να σκεφτώ το μέλλον και, καθώς δεν έχω άμεσους διαδόχους, πρέπει να κάνω κάτι, έτσι ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν από κάποιο ίδρυμα για έναν καλό σκοπό» δηλώνει ο ίδιος. Συνεπώς, αποχωρίζεται ορισμένα από τα κομμάτια της συλλογής του, προκειμένου τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη δημοπράτησή τους να διατεθούν σε ένα ίδρυμα που θα αναλάβει τη διαχείριση της περιουσίας του όταν ο ίδιος φύγει από τη ζωή.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που δημοπρατούνται ξεχωρίζουν δυο ζευγάρια πολυθρόνες και ένας καναπές, τα οποία φέρονται να προέρχονται από το τουρκικό μπουντουάρ της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας, Μαρίας-Αντουανέτας, στο Φοντενεμπλό, με την τιμή εκτίμησης του καθενός να κινείται μεταξύ 400.000 – 600.000 ευρώ.
Επιπλέον, δημοπρατούνται ένα προστατευτικό τζακιού και ένα γραφείο, τα οποία επίσης χρησιμοποιήθηκαν από τη βασίλισσα. Ανάμεσα στα πολυτελή αντικείμενα που δημοπρατούνται υπάρχει και ένα περίτεχνο ανάκλιντρο, δώρο για τον γάμο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη με την αυτοκράτειρα Μαρία-Λουίζα, το οποίο είναι διακοσμημένο με ένα πορτρέτο του ζευγαριού. Η τιμή εκτίμησής του κυμαίνεται μεταξύ 100.000 – 200.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, στα 1,2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η τιμή της εντυπωσιακής ξύλινης κονσόλας με επίχρυσο μπρούντζο του Λουδοβίκου XVI, που φιλοτέχνησε περί το 1780 ο κατασκευαστής ερμαρίων Ανταμ Βαϊσβάιλερ. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το σετ των δύο πορσελάνινων βάζων Σεβρών, τα οποία φέρεται πως αγόρασε ο Αλεξάντερ Χάμιλτον στην Αγία Πετρούπολη, όπου υπηρετούσε ως πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία, με την τιμή εκάστου να ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ. Μαζί στο σφυρί θα βγουν και δυο ντουλάπια που ανήκαν στον βασιλιά Γουλιέλμο Γ’ και τη βασίλισσα Μαρία Β’ της Αγγλίας.
Από τότε που αγόρασε το εντυπωσιακό Château du Champ de Bataille, ο Γκαρσία έχει μεταμορφώσει το κάστρο γεμίζοντάς το με έπιπλα- θησαυρούς και έργα τέχνης από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, οι κατά τα λοιπά περιποιημένοι κήποι –από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς κήπους στην Ευρώπη– χαρακτηρίζονται από διάφορες εκκεντρικότητες, όπως ένα σπήλαιο με την ονομασία Temple de Leda και ένα ροζ παλάτι στο χρώμα των Mughal Le Pavillion des Rêves. Πρόκειται για ένα οίκημα στο οποίο ο Γκαρσία μετακομίζει από το κεντρικό του σπίτι κάθε καλοκαίρι.
Ο συλλέκτης υποστηρίζει ότι η συλλογή των θησαυρών του είναι τόσο μεγάλη που κανείς δεν πρόκειται να προσέξει τα έργα που θα λείπουν, αλλά παραδέχεται ότι για τον ίδιο δεν είναι εύκολο να τα αποχωριστεί. «Ηταν μια δύσκολη απόφαση για μένα. Είναι σαν να έχω μια ερωτική σχέση με το κάθε ένα αντικείμενο ξεχωριστά. Και αυτό επειδή αγόραζα το παραμικρό με δικά μου χρήματα, συχνά όταν τα οικονομικά μου ήταν περιορισμένα».
Από την πλευρά του, ο Μάριο Τάβελα, πρόεδρος στο Sotheby’s France, δηλώνει ότι αυτή η δημοπρασία θα είναι «μοναδική». «Η δύναμη των θαυμάσιων κατοικιών έχει να κάνει με την αίσθηση που νιώθει ο επισκέπτης, κάτι που δύσκολα ξεχνάει στην υπόλοιπη ζωή του. Οπως συμβαίνει με όλες τις δημιουργίες του Ζακ Γκαρσία, το Champ de Bataille είναι ένα αξέχαστο μέρος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News