888
Χειρόγραφη επιστολή του Αλ Καπόνε και ρολόι τσέπης Patek Philippe από πλατίνα με το μονόγραμμά του από 90 διαμάντια στο καπάκι | Witherell's / Getty Images / Creative Protagon

Στο σφυρί τα τελευταία λάφυρα του Αλ Καπόνε

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2021, 21:00
Χειρόγραφη επιστολή του Αλ Καπόνε και ρολόι τσέπης Patek Philippe από πλατίνα με το μονόγραμμά του από 90 διαμάντια στο καπάκι
|Witherell's / Getty Images / Creative Protagon

Στο σφυρί τα τελευταία λάφυρα του Αλ Καπόνε

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2021, 21:00

Μια σειρά από οικογενειακά αναμνηστικά, κοσμήματα και όπλα, που κάποτε ανήκαν στον διαβόητο γκάνγκστερ, θα δημοπρατηθούν από τις τρεις επιζώσες εγγονές του, οι οποίες έζησαν σε σχετική αφάνεια μέχρι το 2019, αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μόργκαν σε δημοσίευμά του στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η συλλογή, η οποία εκτιμάται ότι θα πουληθεί περί τα 700.000 δολάρια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «αγαπημένο» όπλο του Αλ Καπόνε (ένα περίστροφο Colt .45 με τιμή εκκίνησης τα 50.000 δολάρια), ένα ρολόι τσέπης Patek Philippe από πλατίνα, διακοσμημένο με 90 διαμάντια, που σχηματίζουν στο καπάκι το μονόγραμμα του μαφιόζου, και προσωπικές επιστολές.

Η δημοπρασία θα γίνει από τον οίκο  Witherell’s, με έδρα το Σακραμέντο, ο οποίος δημοσίευσε τον κατάλογο των αντικειμένων της συλλογής. Τα αντικείμενα εκτίμησε ο Τίμοθι Γκόρντον από το πρόγραμμα «Antiques Roadshow», που μεταδίδεται στου δημόσιους  τηλεοπτικούς σταθμούς PBS.

Ο Αλ Καπόνε στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) στο Σικάγο το 1930 (Wikipedi/Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation)

«Ο Αλ Καπόνε είναι η πιο συλλεγμένη ιστορική προσωπικότητα στον κόσμο του εγκλήματος και παραδοσιακά τα αντικείμενά του έχουν πουληθεί σε αστρονομικά ποσά», δήλωσε ο αμερικανός εκτιμητής. Προσωπικά αντικείμενα με το μονόγραμμά του πωλούνται ιδιαίτερα καλά, είπαν οι ειδικοί. Το 2017, ένα διαμαντένιο ρολόι, που του ανήκεστον, πουλήθηκε για 84.375 δολάρια, σε τιμή τριπλάσια της εκτιμώμενης  αξίας του πριν από τη δημοπρασία. Ακόμη, σε δημοπρασία του Sotheby’s το 2014, πουλήθηκε  ένα επάργυρο σκαλιστό σέικερ  για κοκτέιλ  του 1932 που ανήκε στον Αλ Καπόνε για περίπου 68.500 δολάρια.

Αυτή η τελευταία παρτίδα αντικειμένων εμφανίζεται σε μια εποχή που το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εκ νέου στο πώς ο πολιτισμός και η αγορά αξιολογούν αντικείμενα ιστορικής σημασίας μεν αλλά ηθικής θολούρας. «Μερικοί άνθρωποι αγοράζουν ναζιστικά παραφερνάλια με σκοπό να τα αποσύρουν από την αγορά», δήλωσε η Εριν Τόμπσον, καθηγήτρια τέχνης του εγκλήματος στο Κολέγιο Ποινικής Δικαιοσύνης Τζον Τζέι. «Θα ένιωθα άβολα να βάλω προς πώληση κάτι που δεν ωφελεί τα θύματα. Αλλά αυτή η συλλογή Καπόνε αγγίζει μεγαλύτερα ζητήματα τα οποία απασχολούν αγοραστές και επιμελητές σήμερα: Ποιον θέλουμε να τιμήσουμε στην αμερικανική ιστορία; Ποιων οι ζωές έχουν ενδιαφέρον; Ποιων τα αγαθά ενδιαφέρουν;», γράφει στο άρθρο του στην WSJ o Ρίτσαρντ Μόργκαν.

Ακόμη, όπως δήλωσε ο Νιέν-χε Χσιέχ, καθηγητής στο Business School του Χάρβαρντ και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ηθικής του πανεπιστημίου, «Το πρώτο ερώτημα είναι: Είναι ο Αλ Καπόνε το είδος του εγκληματία για τον οποίο πιστεύουμε ότι τελικά πλήρωσε όποια χρέη είχε στην κοινωνία; Πήγε στη φυλακή και αποφυλακίστηκε».

Η εγγονή του Αλ Καπόνε, Νταϊάν Πετ, συνταξιούχος σύμβουλος στο Mission College στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, είπε ότι με την αδελφή της Μπάρμπαρα αποφάσισαν τον Ιανουάριο ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ξεφορτωθούν τη συλλογή. «Γερνάμε και ανησυχούσαμε ότι αν συμβεί κάτι σε κάποια από εμάς, οι άνθρωποι δεν θα ξέρουν τι είναι αυτό και ποια είναι η ιστορία κάθε πράγματος», είπε. Ανησύχησε επίσης ότι μέρος της συλλογής θα μπορούσε να καταστραφεί από τις πυρκαγιές, που έχουν κάψει πρόσφατα μεγάλο μέρος της βόρειας Καλιφόρνιας. Πέρυσι, το σπίτι της κυρίας Πετ στο Ομπερν της Καλιφόρνια απειλήθηκε με εκκένωση.

Το κελί του Αλ Καπόνε στη φυλακή ESP της Φιλαδέλφεια -όπως είναι σήμερα- δείχνει στην αγάπη του στην καλοπέραση (Commons.Wikimedia)

Η πώληση γίνεται 74 χρόνια μετά τον θάνατο του Αλ Καπόνε και παίζει με τον ευρύτερο μύθο του και το εμβληματικό του στυλ. Η δημοφιλής καρικατούρα του γκάνγκστερ με το ριγέ κοστούμι και τη ρεπούμπλικα, που καπνίζει πούρο, έχει αναμφίβολα την πατέντα του Αλ Καπόνε. Ηταν ένας γκάνγκστερ, που φημιζόταν επίσης για την αγάπη του στην καλοπέραση. Το πρώτο του κελί στη φυλακή το 1929, στο κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα ESP -πρώην φυλακή στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια-, περιλάμβανε φωτιστικά, χαλί, ένα καλογυαλισμένο γραφείο, «καλαίσθητους πίνακες» και «έναν ισχυρό ραδιοφωνικό δέκτη με όμορφο σχεδιασμό και φινίρισμα», σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της εποχής, αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μόργκαν.

Ωστόσο δεν είναι όλα τα αντικείμενα της συλλογής επιδεικτικά ή προκλητικά: Η αρχική τιμή για το συζυγικό κρεβάτι και τον  υγραντήρ πούρων του Αλ Καπόνε είναι 1.250 και 2.500 δολάρια, αντίστοιχα. Υπάρχει επίσης μια εκτεταμένη συλλογή ειδωλίων από πορσελάνη. Ο Μπράιαν Γουίδερελ, του διάσημου οίκου δημοπρασιών, υποθέτει  ότι κάτω από άλλες συνθήκες η τιμή των ειδωλίων θα κυμαινόταν μεταξύ  50 και 75 δολαρίων αλλά το γεγονός ότι ήταν στην κατοχή του Αλ Καπόνε αύξησε την αξία τους σε 250 – 500 δολάρια.

Ο Μάριο Γκόμες, ένας τεχνικός οπτικός της Costco στο Μόντρεαλ, ο οποίος διαχειρίζεται ένα διαδικτυακό μουσείο αφιερωμένο στον Αλ Καπόνε και αναγνωρίζεται ευρέως ως ειδικός σε αυτόν, ισχυρίζεται ότι τα όπλα ήταν απίθανο να έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκλήματα επειδή οι σειριακοί αριθμοί τους είναι άθικτοι -«ειδικά αυτά που κράτησε στην οικογένειά του», είπε – ενώ ένας έμπειρος εγκληματίας θα τους είχε απομακρύνει, γράφει ο Μόργκαν.

Η εγγονή του Αλ Καπόνε κράτησε μόνο δύο αντικείμενα για τον εαυτό της: ένα δαχτυλίδι που ανήκε στη γιαγιά της και ένα ποτηράκι σφηνάκι του Αλ Καπόνε. «Οι περισσότεροι από τους θησαυρούς μας είναι πράγματα που κρατάμε στην καρδιά μας», είπε. «Προερχόμαστε από μια εξαιρετικά αγαπημένη οικογένεια και αυτός είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός που έχουμε».

Βέβαια οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν θυμούνται τον Αλ Καπόνε σαν αγαπημένο παππού…

(Και πάλι καλά δηλαδή, γιατί ώρες είναι να μας βγάλουν τον Αλ Καπόνε άσπιλο και αμόλυντο, επειδή πήγε φυλακή και βγήκε. Πληρώνοντας  37.617,51 δολάρια…)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...