Τις περιβάλλει η φήμη ότι αδιαφορούν πλήρως για τους ανθρώπους και την αλληλεπίδραση μαζί τους.
Ομως οι επιστήμονες έχουν άλλη γνώμη για τις γάτες. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι γάτες όχι μόνο μας δίνουν μεγάλη προσοχή όταν μιλάμε, αλλά αποδεικνύονται καλύτερες από τα… μωρά στη σύνδεση λέξεων και νοημάτων!
Η έρευνα φαίνεται να δείχνει πως οι γάτες μπορούν να αποδώσουν ένα νόημα σε μια λέξη μέσα σε λίγα λεπτά και μάλιστα χωρίς ειδική εκπαίδευση ή προοπτική επιβράβευσης, τεχνικές με τις οποίες τα μωρά μαθαίνουν τη γλώσσα και την ομιλία.
«Ακόμα και αν οι γάτες δεν ανταποκρίνονται, είναι πιθανό να κατανοούν μεγάλο μέρος αυτού που λέγεται», δήλωσε στους Times του Λονδίνου η Σάχο Τακάγκι από το Πανεπιστήμιο Azabu στην Ιαπωνία, επικεφαλής της μελέτης, που ενθαρρύνει -όπως είπε- τους ιδιοκτήτες να μιλούν περισσότερο στις γάτες τους!
Η Τακάγκι και η ομάδα της «στρατολόγησαν» 31 γάτες για να λάβουν μέρος σε ένα τεστ συσχετισμού λέξεων το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί για μωρά. Παρακολούθησαν δύο πολύ σύντομα κλιπ κινουμένων σχεδιών: το ένα έδειχνε έναν μονόκερο ενώ ακουγόταν η ιαπωνική λέξη «keraru» και το άλλο έδειχνε έναν ήλιο ενώ ακουγόταν η λέξη «parumo». Τα κλιπ επαναλήφθηκαν μέχρι να… βαρεθούν τα γατάκια, μέχρι δηλαδή να μειώσουν ή και να σταματήσουν εντελώς την οπτική επαφή με την οθόνη (ένα άντεξε και τα είδε οκτώ φορές).
Ακολούθησε διαλειμμα και στη συνέχεια, τα μισά κλιπάκια προβλήθηκαν ξανά αλλά αυτή τη φορά με τις λέξεις να ακούγονται ανάποδα – keraru για τον ήλιο, parumo για τον μονόκερο.
Οι γάτες που είδαν το «λάθος» στάθηκαν περίπου ένα τρίτο περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την οθόνη όταν άκουσαν τις λέξεις. Και αυτό σύμφωνα με την Τακάγκι και τους συνεργάτες της είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι είχαν συνδέσει την κάθε λέξη με την κάθε είκονα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραξενευτούν όταν ο συνδυασμός λέξεων – εικόνων άλλαξε.
Τα μωρά συμπεριφέρονται παρόμοια, αλλά όπως αναφέρουν οι Times σχετικές μελέτες συμπεραίνουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνδέσεις λέξεις με εικόνες.
«Οι παρατηρήσεις μας υποδηλώνουν ότι οι γάτες δίνουν προσοχή στην ανθρώπινη ομιλία και μπορεί να κατανοούν το νόημα των λέξεων», ανέφερε η Τακάγκι στη βρετανική εφημερίδα.
Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, και αποτελούν μια επιπλέον γνώση για τις γάτες και την ικανότητά τους να κατανοούν τους ανθρώπους. Το 2019 μια άλλη επίσης ιαπωνική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζώα ήταν ικανά να αναγνωρίζουν τα ονόματά τους.
Το 2022, μια άλλη μελέτη, πάλι από την Ιαπωνία, βρήκε στοιχεία ότι οι γάτες αναγνωρίζουν και τα ονόματα άλλων γνωστών τους γατών. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες τους έδειξαν εικόνες της γνώριμης γάτας με ηχητική υπόκρουση το σωστό ή κάποιο λάθος όνομα. Τα γατάκια κοίταζαν την εικόνα για περισσότερη ώρα όταν το όνομα δεν ταίριαζε με τη γάτα που έβλεπαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News