Η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου ταχύτατα και με κάθε πιθανό αλλά και απίθανο τρόπο. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της χρήσης της στον ανθρώπινο πολιτισμό εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ.
Η ιστορία ξεκίνησε το 2015, όταν ο Τζόσουα Μπράουντερ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφαρμογή που, μέσω της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης, θα βοηθούσε τους χρήστες να υποβάλλουν έφεση για πρόστιμα παράνομης στάθμευσης. Ο Μπράουντερ ίδρυσε, μάλιστα, μια εταιρεία με την ονομασία DoNotPay (Μην Πληρώνεις), μέσω της οποίας λειτουργούσε η εφαρμογή.
Στην πορεία η εφαρμογή εξελίχθηκε και, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορούσε να παρέχει (έναντι αμοιβής) διαφόρων ειδών νομικές υπηρεσίες, απευθυνόμενη σε πολίτες που είχαν να αντιμετωπίσουν δικαστικά μεγάλες εταιρείες ή έπρεπε να ξεπεράσουν μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και σε όσους επιθυμούσαν να υποβάλουν μήνυση στον οποιονδήποτε.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα αυτό συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν έγινε γνωστό ότι θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ως συνήγορος σε μια υπόθεση που θα εξελιχθεί σε δικαστική αίθουσα, εντός του Μαρτίου. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος θα έχει μαζί του ένα κινητό τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση, ώστε το πρόγραμμα να ακούει ό,τι λέγεται στη δίκη και να παρέχει νομικές συμβουλές στον πελάτη του. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα ρομπότ θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα δικηγόρου και, όπως είναι φυσικό, το θέμα έχει μεγάλο όσο και ιστορικό ενδιαφέρον.
To πτυχίο
Οπως αναφέρει, όμως, σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Business Insider, η δικηγορική εταιρεία Edelson, που εδρεύει στο Σικάγο, υπέβαλε στις αρχές Μαρτίου μήνυση εναντίον της DoNotPay, αναφέροντας ότι η εταιρεία δεν έχει καμία άδεια και καμία πιστοποίηση παροχής νομικών υπηρεσιών, ούτε συνεργάζεται με κάποιον δικηγόρο ο οποίος θα ελέγχει τι κάνει το πρόγραμμα.
Η μήνυση υποβλήθηκε για λογαριασμό ενός πελάτη της DoNoPay που ονομάζεται Τζόναθαν Φαρίντιαν και υποστηρίζει ότι ζήτησε τις νομικές υπηρεσίες του προγράμματος χωρίς αυτό να καταφέρει να τις εκπληρώσει.
Ο Τζόσουα Μπράουντερ, πλέον διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι, αν και η μήνυση που δέχτηκε δεν έχει καμία νομική βάση, εντούτοις θα παλέψει για να δικαιωθεί στα δικαστήρια. Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο λόγος που δημιούργησε την εταιρεία του ήταν για να αντιμετωπίζει δικηγορικές πρακτικές όπως αυτή της Edelson.
«Διαχρονικά, οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι στην κοινωνία είναι οι δικηγόροι. Θέλησα να κάνω κάτι για αυτό και δημιούργησα τον ρομποτικό δικηγόρο, ώστε να βοηθήσω τους πολίτες να αντισταθούν σε μεγάλους οργανισμούς» υποστηρίζει ο Μπράουντερ. Από την πλευρά της, η Edelson απάντησε ότι ανέμενε αυτή τη γενικόλογη και αόριστη τοποθέτηση, όπου δεν γίνεται καμία κουβέντα για την ουσία της υπόθεσης. Ανέμενε επίσης ότι μαζί με αοριστίες θα υπήρχαν και επιθετικά σχόλια εναντίον της.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το διάσημο πλέον πρόγραμμα ChatGPT πριν από λίγες μέρες πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις απόκτησης πτυχίου της Νομικής Σχολής των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα δεν αρίστευσε μεν στις εξετάσεις –τις πέρασε με οριακό βαθμό–, αλλά η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στην όλη συζήτηση που έχει ανοίξει. Ενα ενδιαφέρον ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι αν η DoNotPay μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το ChatGPT ως… πτυχιούχο ρομποτικό δικηγόρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News