534
Πολλές πατρίδες, πολύχρωμες, τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο όμοιες, ταυτόχρονα, στις γειτονιές της Αθήνας | Efi Psaltidi/PhotoWorkshop at the «Little Homelands» of Athens/facilitated by Maro Kouri

Στις «Μικρές Πατρίδες» της Αθήνας με Χριστουγεννιάτικη διάθεση

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 18:00
Πολλές πατρίδες, πολύχρωμες, τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο όμοιες, ταυτόχρονα, στις γειτονιές της Αθήνας
|Efi Psaltidi/PhotoWorkshop at the «Little Homelands» of Athens/facilitated by Maro Kouri

Στις «Μικρές Πατρίδες» της Αθήνας με Χριστουγεννιάτικη διάθεση

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 18:00

«Τώρα, που οι ομάδες ξανά-έρχονται να συνδεθούν απο ΚΟΝΤΑ, νιώθω την ανάγκη να γιορτάσουμε τη γιορτή της διαφορετικότητας και την ηρεμία  που ακολουθεί στο μέσα μας.

Αυτήν την ηρεμία που νιώθουμε όταν μπορούμε να γιορτάσουμε την σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους κι όταν ερχόμαστε με εμπιστοσύνη κοντά στον εαυτό μας, με αποδοχή».

Με αυτά τα λόγια η φωτογράφος Μάρω Κουρή περιγράφει τις χριστουγεννιάτικες διαδρομές που ετοιμάζει στις γειτονιές της Αθήνας που είναι και γειτονιές του κόσμου.

Διαδρομές που ανακαλύπτουν τον κόσμο «εκεί έξω» αλλά και «εδώ μέσα». Κι αυτό με βασικό εργαλείο, τη φωτογραφική διεργασία, όχι απλά τη μηχανή. Αλλωστε κανένα μηχανικό κλικ δεν αρκεί για να παραχθεί συναίσθημα.

Χρειάζεται ενσυναίσθηση και να ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδρομή, από το συναίσθημα να παραχθεί η εικόνα.

Christina Korkontzelou/PhotoWorkshop at the «Little Homelands» of Athens/facilitated by Maro Kouri

«Το βασικό εργαλείο του εργαστηρίου ειναι η φωτογραφική διεργασία. Σημαντικά εξίσου είναι τα αυτογνωσιακά και διαλογιστικά εργαλεία, αυτά που μας διευκολύνουν να πάμε κοντά στον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε την πηγαία μας χαρά, μέσα από δονήσεις αποδοχής και συν-χώρεσης, και βέβαια, ένα υπέροχο εργαλείο του εργαστηρίου μας ειναι τα μοιράσματα!» λέει η ίδια και εξηγεί: «Η ομάδα έρχεται κοντά, μέσα απο τα μοιράσματα, το άνοιγμα, το πλησίασμα και τις υψηλές δονήσεις. Τότε, όλο αυτό γινεται εικόνα! Τότε, ρέουμε στη φωτογραφική δράση! Με τις κάμερες μας, ερχόμαστε να συνδεθούμε με τους ανθρώπους και τον εαυτό μας, στην διαφορετικότητα των εθνών, των θρησκειών, των φύλων και των δυνατοτήτων και του ότι μας κάνει να νιώθουμε την ομορφιά της διαφορετικότητας».

ΒΑΣΩ ΖΑΡΡΗ/PhotoWorkshop at the «Little Homelands» of Athens/facilitated by Maro Kouri
Μια «Νέα Ορλεάνη» στην Ομόνοια

Οι Μικρές πατρίδες ανακαλύπτουν χαμόγελα μέσα σε εκκλησιές γκόσπελ, τα πρωινά της Κυριακής όταν οι Αφρικάνοι της Αθήνας, φορούν τα καλά τους και. Λίγους δρόμους από την Ομόνοια και η ατμόσφαιρα θυμίζει την κρεολί συνοικία της Νέας Ορλεάνης κι ας είμαστε στο κέντρο μιας αθηναϊκής γειτονιάς με πολυκατοικίες του ’50.

«Απλά, λικνιζόμαστε στον ρυθμό των γκόσπελ τραγουδώντας μέσα μας ένα “αλιλούϊα” ενώ φωτογραφίζουμε συντονισμένοι με το κλικ της καρδιάς μας… κι αυτή ζεσταίνεται» λέει η Μάρω Κουρή.

Dimitris Herekelis/PhotoWorkshop at the «Little Homelands» of Athens/facilitated by Maro Kouri

Ο «φωτογραφικός χορός» συνεχίζειτα στον ναό των Ινδών, στην εκκλησιά των Αιθίοπων, στα μαγαζιά της Αχαρνών και στα τζαμιά. «Επικοινωνούμε, συγκινούμαστε βραβεύοντας  την τόλμη μας να εμπιστευτούμε λίγο παραπάνω. Τους Καθρέφτες μας  φωτογραφίζουμε. Εκεί φθάνουμε. Και στην Χαρά- αυτό ειναι το ζητούμενο άλλωστε».

Οι αναζητήσεις περιλαμβάνουν συμβουλές και οδηγίες πάνω στη φωτογραφική τεχνική μέσα από παραδείγματα αλλά και βιωματικά στο πεδίο. Ακολούθως διευκολύνουμε την τεχνική εκπαίδευση πάνω στην κάμερα, τον φακό, το κάδρο και τη σύνθεση, το φως, την κίνηση και φυσικά, το edit  δηλαδή την επιλογή των βαθύτερα προσωπικών μας εικόνων.

Vangelis Georgiou/PhotoWorkshop at the «Little Homelands» of Athens/facilitated by Maro Kouri

Επόμενο ραντεβού: Σάββατο 18  Δεκεμβρίου, 13:00  -20:00 και Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, 09:00 -13:00 μ.μ, 18:30-21:00 

Τιμή: 150 ευρώ συν Φ.Π.Α

Περισσότερες πληροφορίες στο Facebook, στο e-mail και στο 6977296831 (WhatsApp, Viber)

Stathis Kanterakis/PhotoWorkshop at the «Little Homelands» of Athens/facilitated by Maro Kouri

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News