Ελάχιστοι γνωρίζουν πως στην Κωνσταντινούπολη υπήρξαν κάποτε ακόμη και βρετανικές ή ρωσικές φυλακές. Η πραγματική όμως αποκάλυψη της πόλης είναι οι τουρκικές φυλακές που θεμελιώθηκαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι πριν λίγα χρόνια. Αρκεί κάποιος να είναι σε θέση να τις βρει και να πληρώσει το αντίτιμο για να φάει ή να κοιμηθεί εκεί.
Διάσπαρτες στον αστικό ιστό πολλές από τις φυλακές αυτές όπου βασανίστηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή χιλιάδες αντίπαλοι των Σουλτάνων και των κατοπινών καθεστώτων, συνεχίζουν την καριέρα τους διασκευασμένες σε ατμοσφαιρικά εστιατόρια, πολυτελή 5στερα ξενοδοχεία, ακόμη και σε τεμένη!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γεραλτί Τζαμί στο Καράκιοϊ που είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη λατρείας στον κόσμο τα οποία λειτουργούν υπό την επιφάνεια της γης. Οι Βυζαντινοί είχαν φτιάξει εδώ έναν ισχυρό προμαχώνα που έσωσε την Πόλη κατά την πολιορκία των Αράβων στα χρόνια 674-687.
Ο Ουγεΐν, ένας από τους στενούς φίλους του προφήτη Μωάμεθ φυλακίστηκε και πέθανε στα υπόγειά του, ενώ χίλια χρόνια αργότερα ένας δερβίσης είδε σε όνειρο τον ακριβή τόπο που θάφτηκε ο Ουγεΐν και τώρα ο χώρος κατακλύζεται από πιστούς, ιδιαίτερα στη διάρκεια του ραμαζανιού.
Οπως επισημαίνει ο Τζόσουα Αλεν στο Atlas Obscura, σε ένα ήσυχο δρομάκι κοντά στον εμβληματικό Πύργο του Γαλατά υπάρχει το εστιατόριο «Γκαλατά Εβί» που ανήκει σε έναν Τάταρο και σερβίρει τουρκικές, γεωργιανές και ρωσικές σπεσιαλιτέ.
Ελάχιστοι ξέρουν πως το 1904 υπήρχαν εδώ βρετανικές φυλακές και πως κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε το αστυνομικό τμήμα του Γαλατά που υπαγόταν στη βρετανική ζώνη κατοχής. Εδώ συγκεντρώνονταν οι βρετανοί πράκτορες λίγο πριν ξεκινήσουν για τις αποστολές τους με στόχο τους ηγέτες των Νεοτούρκων.
Κάτι πάντως που δεν θυμίζει με τίποτα φυλακή είναι το εξαιρετικά κομψό και ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο «Four Seasons» στην περιοχή Σουλταναχμέτ που τον καιρό των Οθωμανών «φιλοξενούσε» αμετανόητους κακούργους (ειδεχθείς δολοφόνους, βιαστές κ.α.).
Η φυλακή έκλεισε το 1969 για να ανοίξει ξανά 11 χρόνια αργότερα και να υποδεχθεί πολιτικούς αυτή τη φορά κρατούμενους, αντιπάλους του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Εβρέν, μεταξύ των οποίων ο αριστερός τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ και ο μυθιστοριογράφος Ορχάν Κεμάλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News