924
Στην Κοπεγχάγη οι μετακινήσεις τουριστών με ποδήλατο ή αστικές συγκοινωνίες και η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως η συλλογή απορριμμάτων επιβραβεύονται | Shutterstock / CreativeProtagon

Στην Κοπεγχάγη, αν είσαι καλός τουρίστας ανταμείβεσαι

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2024, 16:30
Στην Κοπεγχάγη οι μετακινήσεις τουριστών με ποδήλατο ή αστικές συγκοινωνίες και η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως η συλλογή απορριμμάτων επιβραβεύονται
|Shutterstock / CreativeProtagon

Στην Κοπεγχάγη, αν είσαι καλός τουρίστας ανταμείβεσαι

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2024, 16:30

Τα μαντάτα για τις συνέπειες του κακού τουρισμού σε προσφιλείς προορισμούς εντός και εκτός της Ευρώπης, που κάνουν αβίωτο τον βίο των ντόπιων κατοίκων, είναι πλέον καθημερινά, όπως και οι αντιδράσεις του κόσμου και των αρχών που προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν. Η Βενετία επιβάλει τέλος εισόδου στους ημερήσιους τουρίστες (πράγμα που ωστόσο διχάζει τους πολίτες). Στη Βαρκελώνη επίκειται απαγόρευση των Airbnb και στη Μαγιόρκα αυξάνονται οι περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι θα προβούν σε μείωση των τουριστικών καταλυμάτων.

Και ενώ σε κάποιους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και τα Κανάρια νησιά, οι αντιδράσεις είναι τιμωρητικές, με τους κατοίκους να διαδηλώνουν δυναμικά κατά του τουρισμού, και τις αρχές να επιβάλλουν περιορισμούς και χρεώσεις, η Κοπεγχάγη, αντίθετα, επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση, επιβραβεύοντας τους επισκέπτες που ενεργούν υπεύθυνα, γράφει η Αννα Λάμτσε στην ιστοσελίδα BBC News.

Οπως ανακοίνωσε το τουριστικό συμβούλιο της πόλης, σύμφωνα με ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά στις 15 Ιουλίου, τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Δανίας θα ανταμείβουν τους επισκέπτες τους με δωρεάν φαγητό και άλλα δώρα, εάν μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ποδήλατα και συμμετέχουν σε φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες, όπως η συλλογή απορριμμάτων, κατά την επίσκεψή τους στην Κοπεγχάγη.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, οι επισκέπτες θα μπορούν σε αντάλλαγμα να διεκδικήσουν δωρεάν γεύματα, καφέ, ποτήρια κρασί, ξεναγήσεις σε μουσεία, ενοικίαση καγιάκ, και άλλα.

Το σχέδιο «CopenPay» έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίσει την «περιβαλλοντική επιβάρυνση» του τουρισμού, σύμφωνα με το Tουριστικό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης: «Οταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, είτε με αεροπλάνο είτε με αυτοκίνητο, ρυπαίνετε», λέει στο BBC News η επικεφαλής επικοινωνίας του Συμβουλίου Ρίκε Χολμ Πέτερσεν. Και προσθέτει: «Ενα από τα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να ενεργούν πιο βιώσιμα στον προορισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μίκελ Ααρο-Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της Wonderful Copenhagen, τουριστικού οργανισμού για την Περιφέρεια της Πρωτεύουσας της Δανίας, δήλωσε στους New York Times:  «Πρέπει να μετατρέψουμε τον τουρισμό από περιβαλλοντικό βάρος σε δύναμη θετικής αλλαγής». Και πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό βήμα γι’ αυτόν τον μετασχηματισμό «είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στον προορισμό, τι καταναλώνουμε και πώς αλληλεπιδρούμε με τους ντόπιους».

Να σημειωθεί ότι, κατά μέσο όρο, το 81% των καταναλωτών δηλώνουν ότι θέλουν να ενεργούν πιο βιώσιμα, αλλά μόνο το 22% έχει αλλάξει συμπεριφορά, σύμφωνα με μια έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του 2023 από την Kanter, ομάδα έρευνας αγοράς με έδρα το Λονδίνο. Το CopenPay, η νέα πρωτοβουλία της Κοπεγχάγης, λοιπόν, στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της επιθυμίας για βιώσιμη δράση και της πραγματικής συμπεριφοράς, καθιστώντας τη φιλική προς το κλίμα δράση νόμισμα για πολιτιστικές εμπειρίες.

Για παράδειγμα, όσοι φτάνουν με ποδήλατο ή τρένο στο CopenHill, μια τεχνητή πίστα σκι χτισμένη στην κορυφή ενός νέου κέντρου διαχείρισης απορριμμάτων, θα μπορούν να κατέβουν δωρεάν, ενώ άλλα μέρη θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να συμμετέχουν εθελοντικά στις προσπάθειες καθαρισμού, γράφει στους New York Times η ταξιδιωτική συντάκτρια της εφημερίδας Τζεϊλάν Γεγκινσού. Η Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας θα διοργανώσει εργαστήρια για τη μετατροπή των πλαστικών απορριμμάτων σε έργα τέχνης, ενώ η Σχολή Σερφ της Κοπεγχάγης θα προσφέρει ένα δωρεάν γεύμα σε σέρφερ που θα συμμετάσχουν σε 30 λεπτά καθαρισμού παραλίας μετά το μάθημά τους.

Ωστόσο, το σχέδιο είναι μόνο ένα «μικρό βήμα προς την πράσινη μετάβαση», παραδέχεται η Πέτερσεν στο BBC News. Το project είναι «βασισμένο στην εμπιστοσύνη», που σημαίνει ότι τα αξιοθέατα είναι απίθανο να ζητούν απόδειξη ότι η οικολογική δραστηριότητα έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, «σε ορισμένα αξιοθέατα ίσως χρειαστεί να δείξετε μια φωτογραφία σας ενώ οδηγείτε ποδήλατο ή το εισιτήριό σας στα μέσα μαζικής μεταφοράς», λέει.

Η κυβέρνηση δεν αποζημιώνει τις εταιρείες πίσω από τα αξιοθέατα -μεταξύ των οποίων μουσεία, μπαρ σε ταράτσες και φιλανθρωπικές οργανώσεις για καγιάκ- για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής 24 οργανισμοί έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα φέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, πέρυσι, η Δανία κατέγραψε πάνω από 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η Πέτερσεν αναμένει ότι ένα «μικρό ποσοστό» επισκεπτών στην πόλη θα συμμετάσχει στο δοκιμαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 11 Αυγούστου.

Ο Οθι Τζάσπερ, ένας 25χρονος Λονδρέζος που θα ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη για δουλειά τον Αύγουστο, είπε ότι έχει «συνείδηση» των αεροπορικών μιλίων του όταν ταξιδεύει. «Μπορείς πραγματικά να μαζέψεις μίλια, αλλά πρέπει να σκεφτείς αν είναι απαραίτητα. Αξίζουν τον κόπο; Από όλα όσα μπορεί κανείς να κάνει, το να μετακινείται με αεροπλάνο είναι ίσως το χειρότερο για τη ρύπανση», τόνισε στο BBC News. Μιλώντας, δε, για το σχέδιο, είπε ότι «είναι ωραίο που κάνουν κάτι για το κλίμα», αλλά ο ίδιος θα ήταν απίθανο να ξοδέψει χρόνο για τη συλλογή απορριμμάτων με κάποιο αντάλλαγμα. «Οσον αφορά στο κίνητρο, είναι μια προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει».

Εάν το πρόγραμμα κριθεί επιτυχημένο, θα εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους: «Φανταστείτε αν μπορούσαμε να έχουμε ανθρώπους που θα φεύγουν παίρνοντας μαζί τους μια πιο οικολογική νοοτροπία. Θα ήταν καταπληκτικό αν αυτό ήταν το αναμνηστικό που θα έπαιρναν», λέει η Πέτερσεν.

Και ο Χάνσεν είπε στους New York Times: «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε με το CopenPay  ένα εφέ κυματισμού. Ελπίζουμε ότι επιδεικνύοντας την επιτυχία αυτής και άλλων πρωτοβουλιών, άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο θα εμπνευστούν και θα βρουν δικούς τους τρόπους τους για να δώσουν κίνητρα για πιο βιώσιμη τουριστική συμπεριφορά, οδηγώντας τελικά σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...