Δεν πτοήθηκε η Σουζάνα Σλάιν. Μόλις λίγες ώρες μετά την εμπρηστική επίθεση (τα ξημερώματα της Παρασκευής) στο σπίτι της στην Αθήνα, η σύμβουλος Α’ της ιταλικής πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν ψύχραιμη, έχοντας, όμως, συνειδητοποιήσει πλήρως τον κίνδυνο που διέτρεξε μαζί με την οικογένειά της. «Φοβηθήκαμε. Ισως χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες, αλλά αγαπάμε την Αθήνα και δεν θα φύγουμε», επισήμανε αρχικά, συνομιλώντας με τον Πάολο Μπρέρα, απεσταλμένο της La Repubblica στην Αθήνα.
Οσον αφορά τη επίθεση αυτή καθαυτή, «ήταν 3.50 (τα ξημερώματα) και, φυσικά, κοιμόμασταν. Ξυπνήσαμε ακούγοντας δυνατούς θορύβους, κρότους που ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα. Ο σύζυγός μου πήγε να ελέγξει από το παράθυρο, οι θόρυβοι ακούγονταν πολύ κοντά: είδε το πορτοκαλί φως, η λάμψη ήταν περίεργη και κατέβηκε κάτω. Εκεί είδε το αυτοκίνητο τυλιγμένο στις φλόγες. Μου φώναξε “Σουζάνα, το αυτοκίνητο καίγεται, κάλεσε αμέσως την Πυροσβεστική”. Τρέξαμε να ξυπνήσουμε τα παιδιά, που δεν είχαν ακούσει τους θορύβους. Τα κατεβάσαμε κάτω. Παπούτσια και μπουφάν πάνω από τις πιτζάμες και μακριά από το σπίτι, για να είμαστε ασφαλείς. Η φωτιά ήταν μεγάλη, πιθανότατα έκαιγε ήδη αρκετά λεπτά: φοβόμασταν ότι θα σημειωνόταν μια ισχυρή έκρηξη. Απομακρυνθήκαμε περίπου 50 μέτρα και μετά από λίγο έφτασαν οι πυροσβέστες και η αστυνομία. Επενέβησαν δραστικά και σιγά σιγά έσβησαν τη φωτιά. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 30 ή 40 λεπτά, ενώ εμείς παραμέναμε πάντα έξω […] Βρήκαν το μπουκάλι (της μολότοφ) κάτω από το άλλο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο κάτω από το σπίτι. Αν είχε πάρει φωτιά, η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη […] Ηταν παρκαρισμένο κάτω από το πάτωμα του σπιτιού, από το οποίο περνά ο σωλήνας του φυσικού αερίου. Πραγματικά, η κατάληξη θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, ήμασταν τυχεροί», ανέφερε η ιταλίδα διπλωμάτης.
Η Σουζάνα Σλάιν αποκλείει το ενδεχόμενο οι δράστες της επίθεσης να ήθελαν να βλάψουν την ίδια προσωπικά ή την οικογένειά της. Ούτε πιστεύει πως βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή η αδελφή της, Ελι Σλάιν, είναι μέλος της ιταλικής Βουλής, πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Εμίλια-Ρομάνια και πιθανή υποψήφια για την ηγεσία του (κεντροαριστερού) Δημοκρατικού Κόμματος.
«Νομίζω ότι συνέβη σε εμένα επειδή είμαι το νούμερο δύο στην πρεσβεία και το να πληγεί το νούμερο ένα είναι αδύνατο: η κατοικία της πρέσβειρας είναι εντός της πρεσβείας και φυλάσσεται πολύ καλά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ζούμε σε ιδιωτικές κατοικίες, χωρίς ιδιαίτερη προστασία», είπε.
Προς το παρόν, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ούτε υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχεία, αλλά η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον αναρχικό χώρο, σε μια «αντιεξουσιαστική ομάδα», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος, η οποία βρίσκεται «σε στενή επαφή με ιταλικές και ισπανικές οργανώσεις».
Το ότι οι δράστες της εμπρηστικής επίθεσης «κινούνται κατά πάσα πιθανότητα στον αναρχικό χώρο» σημείωσε και ο έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, την Παρασκευή, από τη Ρώμη, όπου είχε συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Πιαντεντόζι.
«Υπήρξαν αρκετές ενέργειες κατά των ιταλικών θεσμών από το αναρχικό κίνημα, πρόκειται μόνο για μια υποψία, γιατί δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης και δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, αλλά η χρονική σύμπτωση με τη διεθνή κινητοποίηση του αναρχικού κινήματος καθιστά τον αναρχικό χώρο πρωταρχικό πεδίο των ερευνών», ανέφερε και η Σουζάνα Σλάιν από την πλευρά της.
Είναι αλήθεια πως στα μέσα Οκτωβρίου, περίπου δύο εβδομάδες μετά την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας της πρωθυπουργού, πλέον, Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές, μέλη του Ρουβίκωνα ανάρτησαν στην εξωτερική είσοδο της ιταλικής πρεσβείας πανό με τη σορό του Μπενίτο Μουσολίνι κρεμασμένη ανάποδα και την επιγραφή «Follow your Leader».
Και πριν από λίγες ημέρες, την 30ή Νοεμβρίου, μέλη αναρχικών οργανώσεων πέταξαν μπογιές στο Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ιταλό αναρχικό Αλφρέντο Κοσπίτο, ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση υπέρ του, πέριξ της ιταλικής πρεσβείας.
Ο 57χρονος Κοσπίτο εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, έχοντας καταδικαστεί για τον σοβαρό τραυματισμό διευθυντικού στελέχους της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Ansaldo το 2012 και τη βομβιστική επίθεση (με δύο πακέτα-βόμβες χαμηλής έντασης, αλλά δίχως θύματα) κατά μιας σχολής καραμπινιέρων το 2006.
Μετά από πολλά χρόνια στη φυλακή και έξι μήνες κράτησής του σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας, τον περασμένο Μάιο η ιταλική Δικαιοσύνη έθεσε τον ιταλό αναρχικό σε ένα ακόμη αυστηρότερο ειδικό καθεστώς κράτησης (41bis) –ουσιαστικά πρόκειται για μια φυλακή μέσα στη φυλακή, καθώς όσοι υπάγονται σε αυτό στερούνται βασικών δικαιωμάτων, τα οποία χαίρουν οι υπόλοιποι κρατούμενοι– με την κατηγορία ότι συνέχιζε δι’ αλληλογραφίας την όποια (εγκληματική, σύμφωνα με την ιταλική Δικαιοσύνη) δράση του.
Καταλήγοντας να ζει σχεδόν απόλυτα απομονωμένος από τον έξω κόσμο, στις 20 Οκτωβρίου ο Αλφρέντο Κοσπίτο ξεκίνησε απεργία πείνας, καταθέτοντας συγχρόνως έφεση κατά της υπαγωγής του στο εν λόγω ειδικό καθεστώς κράτησης. Το δικαστήριο επρόκειτο να αποφανθεί την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο η όλη διαδικασία αναβλήθηκε τελικά.
Συγκεντρώσεις και δράσεις αλληλεγγύης υπέρ του ιταλού αναρχικού άρχισαν να σημειώνονται σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας, στο Μιλάνο, στη Φλωρεντία, στη Ρώμη, στη Γένοβα κ.α., από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες εκδηλώσεις και στο εξωτερικό, στο Παρίσι αλλά και στη Χιλή. Ομως, στο όνομα του Αλφρέντο Κοσπίτο σημειώθηκαν και εμπρηστικές επιθέσεις, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στο Ορεγκον των ΗΠΑ, και στην Ισπανία.
Ο Τζουλιάνο Φοσκίνι της La Repubblica, σε ανάλυση του, κάνει λόγο για «κλιμάκωση μικρών-μεγάλων επιθέσεων που αναλαμβάνονται ή αποδίδονται στον αναρχικό κόσμο, με κοινό παρονομαστή τον ιταλό Αλφρέντο Κοσπίτο και τη μάχη που δίνουν παντού οι σύντροφοί του ενάντια στην κράτησή του υπό το καθεστώς 41 bis».
Τα πρώτα συνθήματα υπέρ του ιταλού αναρχικού στην Ελλάδα άρχισαν να γράφονται τις προηγούμενες εβδομάδες. «Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 17ης Νοεμβρίου, ημέρας που μνημονεύεται η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, συνθήματα αλληλεγγύης προς τον Κοσπίτο εμφανίστηκαν ακριβώς στους τοίχους της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα και σε εκείνους της κοντινής Τράπεζας της Ελλάδος. “Αλληλεγγύη στον Κοσπίτο”, έγραψαν. Το καθεστώς 41 bis στην Ιταλία είναι βασανιστήριο», συνοψίζει ο ιταλός δημοσιογράφος, μην παραλείποντας να αναφέρει πως τις προηγούμενες ημέρες την αλληλεγγύη τους στον «σύντροφο Κοσπίτο», καθώς και σε τρία μέλη των νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών, που επίσης κρατούνται υπό το καθεστώς 41 bis, εξέφρασαν (εγγράφως) «οι ηγέτες της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας», Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News