246
Στην φωτογραφία εικονίζεται ο υπερυπολογιστής που χρησιμοποιεί σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας. Ο νέος υπερυπολογιστής θα είναι έξι φορές ισχυρότερος | Met Office

Σούπερ μετεωρολογικό υπερυπολογιστή κατασκευάζει η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 13:35
Στην φωτογραφία εικονίζεται ο υπερυπολογιστής που χρησιμοποιεί σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας. Ο νέος υπερυπολογιστής θα είναι έξι φορές ισχυρότερος
|Met Office

Σούπερ μετεωρολογικό υπερυπολογιστή κατασκευάζει η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 13:35

H Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Microsoft για την κατασκευή ενός υπερυπολογιστή, με τη βοήθεια του οποίου θα γίνονται ακριβέστερες καιρικές προβλέψεις, αλλά επίσης θα πραγματοποιούνται και καλύτερες αναλύσεις για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει το 2022 και θα είναι ένας από τους 25 ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του με ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Ο υπολογιστής αυτός θα λειτουργεί σε ποσοστό 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα διαθέτει 1,5 εκατ. επεξεργαστές με τους οποίους θα μπορεί να εκτελεί 60 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς/δευτ.

Αν και έχει ήδη αποφασισθεί η περιοχή όπου θα γίνει η εγκατάσταση, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας δεν την αποκαλύπτει, αναφέροντας μόνο ότι θα βρίσκεται κάπου στα νότια της χώρας. Τα στελέχη της υπηρεσίας δηλώνουν ότι ο υπερυπολογιστής θα αυξήσει τόσο τις γνώσεις των επιστημόνων για τον καιρό και την κλιματική αλλαγή όσο και αυτές των απλών ανθρώπων γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Επιπλέον, θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σχεδιάζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους και να προετοιμάζονται σε περίπτωση εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Η Microsoft θα αναβαθμίζει τον υπερυπολογιστή τακτικά τα επόμενα χρόνια.

«Οι ακριβείς προβλέψεις θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για την πρόβλεψη πλημμυρών, την παρακολούθηση καταιγίδων, ακόμη και για την υπόδειξη κτιρίων όπου οι άνθρωποι θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας» δηλώνει η Πένι Εντερσμπι, επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News