Η Τουίγκι, το θρυλικό μοντέλο της δεκαετίας του 1960 και η λονδρέζα σχεδιάστρια Κάθριν Χάμνετ είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν μια ανοικτή επιστολή προς τον βρετανό πρωθυπουργό με την οποία υποστηρίζουν ότι ορισμένες εταιρείες από τον κόσμο της μόδας έχουν ήδη μεταφερθεί στην ΕΕ.
Λένε ότι ο τομέας αξίζει 35 δισ. λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και απασχολεί ένα εκατομμύριο άτομα. «Ωστόσο, έχουμε αγνοηθεί σε αυτή τη συμφωνία και οι ανησυχίες μας παραβλέπονται», λέει η επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον.
Με την επιστολή τους, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα την Τρίτη το πρωί, αναφέρει το BBC, περισσότερες από 400 προσωπικότητες από τη βρετανική βιομηχανία της μόδας ζητούν συνάντηση με τους υπουργούς, «διότι αν δεν δοθεί επειγόντως προσοχή, τα θέματα αυτά θα θέσουν σε κίνδυνο το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον του τομέα».
Υποστηρίζουν ότι η εμπορική συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων μόλις μια εβδομάδα πριν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση των ευρωπαϊκών χωρών, δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για μελλοντικό εμπόριο χωρίς τριβές.
Οι ανησυχίες του τομέα αντικατοπτρίζουν εκείνες άλλων τομέων, από τη μουσική μέχρι την αλιεία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το νέο γραφειοκρατικό καθεστώς θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των βιομηχανιών τους.
Ωστόσο, η επιστολή αναφέρει ότι η βιομηχανία μόδας συμβάλλει «περισσότερο στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου από ό,τι η αλιεία, η μουσική, ο κινηματογράφος και η βιομηχανία αυτοκινήτων συνολικά».
Επισημαίνει το πακέτο αποζημίωσης που προσφέρεται στην αλιευτική βιομηχανία, λέγοντας: «Η αλιεία συμβάλλει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο η βιομηχανία μόδας και κλωστοϋφαντουργίας στο Ανατολικό Λονδίνο, απασχολώντας το ίδιο εργατικό δυναμικό όσο ένας από τους πολλούς εμπόρους υψηλής μόδας που σήμερα δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και οδηγούνται σε κλείσιμο»
Το μοντέλο Γιασμίν λε Μπον είπε ότι η φύση της δουλειά τους είναι τέτοια, που επιβάλλει οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ, συχνά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Δουλεύω συνεχώς σε αυτόν τον κλάδο τα τελευταία 37 χρόνια. Λειτουργεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, με τα συμβόλαια εργασίας να επιβεβαιώνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Μπορεί να λάβω μια κλήση, να πάρω απόφαση και να είμαι στο αεροδρόμιο εντός δύο ωρών», είπε το διάσημο μοντέλο στο BBC. «Επιτέλους, πρέπει να ακουστούμε και η κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί μας προτού να είναι πολύ αργά», τόνισε.
Η σχεδιάστρια Κάθριν Χάμνετ αποκάλυψε ακόμη ότι πολλές εταιρείες είναι μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το κλείσιμο: «Χρειαζόμαστε ριζική αναθεώρηση των τελωνειακών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε όλα τα εμπορεύματα που έχουν αποσταλεί στην ΕΕ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, διαφορετικά οι βρετανικές μάρκες θα πεθάνουν», είπε.
Η Ιζαμπέλ Ετεντγκούι, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Connolly, που πουλάει σκωτσέζικο κασμίρι και κατασκευάζει δερμάτινα είδη στην Ισπανία, δήλωσε ότι οι εμπορικοί κανόνες μετέτρεψαν τη βιομηχανία σε απομακρυσμένο μαγαζάκι του Brexit: «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το πιθανό κλείσιμο μιας εταιρείας 185 χρόνων που έχει λάβει τη “βασιλική σφραγίδα”», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, και η Σαμάνθα Κάμερον, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η επιχείρηση ρούχων που έχει, αντιμετωπίζει «προκλήσεις και δυσκολίες» στις συναλλαγές της με την ΕΕ μετά το Brexit.
Από την άλλη πλευρά κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με επιχειρήσεις στη βιομηχανία μόδας για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν την υποστήριξη, που χρειάζονται για να κάνουν αποτελεσματικές συναλλαγές με την Ευρώπη και να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες καθώς επιτυγχάνουμε εμπορικές συμφωνίες με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News