1081
|

Το «σκάνδαλο 112»: πώς χάθηκαν άδικα τόσες ζωές #2

Χάρης Καρανίκας 26 Ιουλίου 2018, 20:52

Το «σκάνδαλο 112»: πώς χάθηκαν άδικα τόσες ζωές #2

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 26 Ιουλίου 2018, 20:52

#2 Οι εγκληματικές καθυστερήσεις

Ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό του 112 πραγματοποιήθηκε στις αρχές του το 2012. Η σύμβαση -λόγω προσφυγών- υπογράφηκε το 2014. Και αν προχωρούσε ομαλά το έργο θα είχε παραδοθεί το 2016. Ομως…

Από τα τέλη του 2015 ξεκίνησε ένα μπαράζ απίστευτης ολιγωρίας: το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφάνιζε προβλήματα να παραδώσει χώρους όπου θα δημιουργούνταν τα απαραίτητα κέντρα επικοινωνίας, υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της μετάβασης του έργου από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ εγκρίθηκαν και αποφάσεις αναστολής υλοποίησης της σύμβασης τη διετία 2016-2017.

Έτσι ο χρόνος παράδοσης του εκσυγχρονισμένου και αναβαθμισμένου 112 μετατέθηκε για τις αρχές του 2019, εάν δεν υπάρξουν άλλα νέα πισωγυρίσματα.

Ο προϋπολογισμός για ολόκληρο τον «Εκσυγχρονισμό και την Αναβάθμιση του Συστήματος 112», στο οποίο εντάσσεται και το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών, σύμφωνα με τη διακύρηξη του σχετικού διαγωνισμού ανερχόταν σε 7,13 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του θα προερχόταν από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αναθέτουσα αρχή στον διεθνή ανοικτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε αρχές του 2012 ήταν η Κοινωνία της Πληροφορίας.  Λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η  σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο συνήφθη ανάμεσα στην αναθέτουσα Κοινωνία της Πληροφορίας και τον ανάδοχο ΟΤΕ, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό, στις 6 Ιουνίου 2014. Λίγες ημέρες μετά συγκροτήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας και ειδική επιτροπή για την παραλαβή του έργου, το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί 19-25 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή να παραδοθεί το πολύ τον Ιούλιο του 2016.

29595270_1637628099638739_3258836298253781364_n
Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι

Στις 8 Μαϊου 2015, επί Γιάννη Πανούση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε των απολογισμό του επί των πρώτων 100 ημερών δράσεων από τότε που βγήκε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, στο δελτίο τύπου που συντάχθηκε για αυτές τις δράσεις, αναφερόταν ότι ανάμεσα στις «πρωτοβουλίες που ελήφθησαν επί σπουδαίων υπηρεσιακών θεμάτων και οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης» περιλαμβανόταν και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του 112 για την «βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης-κρίσεων και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών».

Στις 15 Φεβρουαρίου 2016, πέντε μήνες πριν από την ημερομηνία παράδοσης του εκσυγχρονισμένου και αναβαθμισμένου συστήματος, με απόφαση του Προέδρου του ΔΣ και Διευθύνοντος Συμβούλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας αναστέλλεται η σχετική σύμβαση. Η απόφαση βασίστηκε σε πρακτικά της οικείας Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου, σύμφωνα με τα οποία η σύμβαση αναστελλόταν μέχρι την ημερομηνία υπογραφής μίας άλλης σύμβασης. Αυτή η άλλη σύμβαση αφορούσε τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν ώστε να διαμορφωθούν οι χώροι του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος κέντρου επικοινωνιών του συστήματος στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, στην Κατεχάκη.

Αν και ο διαγωνισμός για τις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων ανακοινώθηκε στον Τύπο τον Αύγουστο του 2015 και η διενέργειά του είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, άγνωστο γιατί, έως τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε και ανεστάλη η σύμβαση μεταξύ ΚτΠ και ΟΤΕ, δεν είχε προχωρήσει. Το μέγεθος μάλιστα αυτών των εργασιών δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο: 129.000 ευρώ καθαρά ή 159.000 ευρώ με ΦΠΑ θα ήταν το ανώτατο κόστος.

Στην απάντηση που δόθηκε το 2016 από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αναφερόταν ότι η υπογραφή της σύμβασης δεν γινόταν να πραγματοποιηθεί

Σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2016 ο Νίκος Δένδιας προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ρωτούσε τι μέτρα προτίθεται να λάβει ο υπουργός για την επανεκκίνηση του έργου, την έγκαιρη ολοκλήρωσή του και την αποφυγή απώλειας ευρωπαϊκών πόρων. Εν τω μεταξύ, το έργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του 112 θα μεταφερόταν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά την περίοδο που κατατέθηκε η ερώτηση Δένδια ήταν παγωμένο.

Στην απάντηση που δόθηκε, στα τέλη Ιουλίου του 2016, από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη, αναφερόταν ότι η υπογραφή της σύμβασης για τη διαμόρφωση των χώρων δεν γινόταν να πραγματοποιηθεί «δεδομένου ότι δεσμευτικές διοικητικές πράξεις δεν μπορούν να εκτελεστούν από την Αναθέτουσα Αρχή (Κοινωνία της Πληροφορίας) χωρίς έγκριση από αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Οι ανωτέρω λόγοι κατέστησαν αναγκαία την αναστολή της σύμβασης έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών άρσης της αιρεσιμότητας για τον Άξονα 2 στο ΕΣΠΑ 2014-2020». Με λίγα λόγια, η μεταφορά του έργου από το προηγούμενο ΕΣΠΑ σε αυτό προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις.

Στην τελευταία παράγραφο της απάντησής του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης επέρριπτε ευθύνες και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για προβλήματα σε σχέση με την παράδοση των χώρων όπου θα γίνονταν οι εργασίες και θα δημιουργούνταν τα Κέντρα Επικοινωνιών και Δεδομένων. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει μεριμνήσει για την ορθή υλοποίηση και συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου.

eyp
To Αρχηγείο της ΕΛΑΣ στην Κατεχάκη

Τον Δεκέμβριο του 2016, στην πρόταση της έκτης επικαιροποίησης για τα προγράμματα μεταρρύθμισης του Δημοσίου Τομέα, περιλαμβανόταν και το έργο εκσυγχρονισμού του 112 ως «μεταφερόμενο» από προηγούμενο ΕΣΠΑ. Από 7,13 εκατομμύρια που ήταν το κόστος για την υλοποίησή του στην διακήρυξη του 2011, εδώ εμφανιζόταν 7,24 εκατομμύρια. Από αυτά, τα 5,63 εκατομμύρια αναφερόταν ότι θα προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια ενώ η ελληνική συμμετοχή έφτανε τα 1,61 εκατομμύρια.

Λίγους μήνες μετά, τον Μάιο του 2017, αποφασίστηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας η «εκ νέου θέση σε αναστολή» της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του 112 που περιελάμβανε και το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών. Αυτή η απόφαση θα ίσχυε μέχρι την ημερομηνία υπογραφής σχετικής τροποποιητικής σύμβασης «στην οποία θα περιγράφεται αναλυτικά η τελική τεχνική υλοποίηση και θα ενσωματώνεται το σχετικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή υλοποίηση του έργου».

Στα διαθέσιμα έγγραφα για την «οδύσσεια» του εκσυγχρονισμού του συστήματος φαίνεται ότι τροποποίηση της σύμβασης πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Τρεις μήνες μετά η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε την μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της σύμβασης.

Τον Ιούνιο του 2018, νέα απόφασή της Κοινωνίας της Πληροφορίας τροποποίησε το χρόνο παράδοσης του έργου από 54 σε 55 μήνες και 8 ημέρες από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, δηλαδή την 6η Ιουνίου 2014. Η τελευταία τροποποίηση έγινε «εξαιτίας πρόδηλου σφάλματος της καταμέτρησης στην αποτύπωση αθροίσματος του χρόνου υλοποίησης του έργου, του  χρόνου αναστολής του έργου, του απαιτούμενου χρόνου ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις, εγκριτικών αποφάσεων των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών καθώς και του οποιουδήποτε χρόνου εκτός της καθαρής διάρκειας υλοποίησης». Το οποίο σημαίνει ότι, αν δεν βγει άλλη απόφαση επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος, το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών, μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία του εκσυγχρονισμένου και αναβαθμισμένου 112, θα παραδοθούν περί τον Γενάρη του 2019, κλείνοντας επτά χρόνια και δύο μήνες από την διακήρυξη του ανοικτού διαγωνισμού πίσω στο 2011!

Το «σκάνδαλο 112» #3
  Ευρώπη εγκαλεί Ελλάδα→

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...