Κανείς, συμπεριλαμβανομένου του Χιου Γκραντ, δεν θα στοιχημάτιζε σε αυτό το φιλμ, ωστόσο το «Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία», του Μάικ Νιούελ, που κυκλοφόρησε το 1994, γνώρισε τεράστια επιτυχία. Καλύτερο βρετανικό box office διαχρονικώς, δύο υποψηφιότητες για Οσκαρ (καλύτερης ταινίας και καλύτερου σεναρίου για τον Ρίτσαρντ Κέρτις) έγινε εφαλτήριο για την καριέρα του ηθοποιού. Η επιτυχία του φιλμ συνεχίζεται στο πέρασμα του χρόνου, αφού σήμερα, ύστερα από 30 έτη, γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο, έγραψε η Corriere della Sera.
Το μιλανέζικο μέσο μίλησε με τον Νιούελ στο περιθώριο μιας επετειακής προβολής της ταινίας του στην Ιταλία. «Τότε σοκαριστήκαμε από την επιτυχία του φιλμ, αφού ξεκίνησε να γυρίζεται με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό. Το σενάριο ο Κέρτις το εμπνεύστηκε από μια περίοδο της ζωής του κατά την οποία παρακολούθησε 65 γάμους. Σε έκανε να γελάς με έξυπνο τρόπο, ήταν γλυκός και συγκινητικός μαζί. Και κορόιδευε τον κόσμο του σικ Λονδίνου της ανώτερης τάξης».
Πρωταγωνιστής του «Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία» είναι ο «μετανοημένος μονογαμικός» (Γκραντ), που δεν μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στη φίλη του Εριέτα (γνωστή ως «Κοτόπουλο») και στην Αμερικανίδα Κάρι (Αντι ΜακΝτάουελ). Τους υπόλιπους χαρακτήρες συνθέτουν οι φίλοι του, Ανγκους και Λάουρα, η συγκάτοικος Σκάρλετ (Σαρλότ Κόλμαν), η Φιόνα (Κριστίν Σκοτ-Τόμας), ο αδελφός της Τομ (Τζέιμς Φλιτ), ο Γκάρεθ (Σάιμον Κάλοοου) και ο Μάθιου (Τζον Χάνα).
Ηταν ο ίδιος ο Νιούελ που ήθελε τον Χιου Γκραντ: «Δεν μπορώ να πάρω πολλά εύσημα για την καριέρα του, καθώς απλώς περίμενε να ξεκινήσει. Ηταν τέλειος: όμορφος, με μοναδική γοητεία και με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. Τον περιμέναμε σχεδόν έναν χρόνο επειδή γύριζε άλλη ταινία. Κινδύνεψε να πεθάνει στην πρώτη σκηνή, όταν οδηγούσε γρήγορα στην κίνηση. Δεν είχαμε αρκετά λεφτά για να τη γυρίσουμε αλλιώς. Τότε προσευχήθηκα να πάνε όλα καλά».
Μια άλλη επιτυχημένη ιδέα ήταν η ανάδειξη του Ρόουαν Ατκινσον (Μίστερ Μπιν) στον ρόλο του ιερέα. Ηταν ανάμεσα στις πιο ξεκαρδιστικές στιγμές. «Ηταν εντελώς κωμικός, δεν ήταν δεδομένο ότι θα λειτουργούσε. Αλλά πλέον έχει γίνει καλτ σκηνή». Οπως και πολλά αστεία. «Ημασταν τυχεροί που ο διανομέας το πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και κατόπιν στη Βρετανία. Εκεί έγινε το μπαμ, και έπειτα όλοι ήθελαν να δουν το φιλμ».
Η Corriere σημείωσε ότι η ταινία έθιξε πρόωρα πολλά θέματα που σήμερα είναι κοινοτοπία να τα συζητάει κανείς: «Ζευγάρι ανδρών, ενωμένο μέχρι θανάτου. Και όταν ο Γκάρεθ πέθανε, ο Μάθιου τον αποχαιρέτησε με ποίηση του Οντεν, τα βιβλία του οποίου τότε έγιναν ανάρπαστα.
Τόσα χρόνια μετά υπάρχει απάντηση για το μυστικό του φιλμ; Ο Νιούελ είπε ότι ‘‘η φιλία κράτησε την παρέα ενωμένη – όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους, όλοι κοντά ο ένας στον άλλον»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News