Είναι αθυρόστομος, ευέξαπτος, πότης και… καπνιστής. Μα, πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος τύπος να είναι πολιτικός και, επιπλέον, στην πατρίδα του (και εκτός) να θεωρείται και εξαιρετικά επιτυχημένος ως επικεφαλής της διπλωματίας της ρωσικής διπλωματίας;
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής Τelegraph στη Μόσχα, Ναταλία Βασίλιεβα ονόματι, δεν αναρωτήθηκε για κάποιο ιστορικό πρόσωπο της αειμνήστου Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην οποία «δεν έδυε ποτέ ο ήλιος», για τον λεγόμενο και «πατέρα της νίκης» Ουίνστον Τσόρτσιλ ας πούμε, τον δεινό πότη μπράντι και καπνιστή πούρου, αλλά για έναν ξένο πολιτικό τού παρόντος.
Αυτές τις ημέρες, του παροξυμένου Ουκρανικού, ο λονδρέζικος προβολέας μπορεί να μην έπεφτε καν πάνω στον Σεργκέι Λαβρόφ, αν οι ΗΠΑ δεν πίεζαν τόσο πολύ και με τόση εμμονή το Κρεμλίνο. Διότι, οι λεπτομέρειες δείχνουν ότι ο Λαβρόφ μάλλον τυπικός Ρώσος είναι, ότι ανταποκρίνεται σε όλα τα σχετικά κλισέ και δεν προβάλλει σαν εξαιρετική περίπτωση λοξία.
Ο 71χρονος Λαβρόφ, μετέδωσε η Βασίλιεβα, χαίρει εκτιμήσεως στη Ρωσία όπου θεωρείται διαπρεπής υπουργός Εξωτερικών και αφοσιωμένος στην εργασία του. Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του, πάντως, του χάρισε το παρατσούκλι «μίστερ Νιέτ» («ο κύριος Οχι»). Διεθνώς δεν έχει και πολλές συμπάθειες. Μάλιστα η ανταποκρίτρια ανέφερε ότι κάποτε ένας συνεργάτης του Τζορτζ Μπους τον είχε χαρακτηρίσει «τελείως μαλ…».
Ερχεται από την ΕΣΣΔ
Γεννημένος στα περίχωρα της Μόσχας το 1950, ο Λαβρόφ, που αγαπούσε τη Φυσική όταν ήταν μαθητής, σπούδασε τελικά Διεθνείς Σχέσεις και εισήλθε στο σοβιετικό διπλωματικό σώμα. Η πρώτη του τοποθέτηση σε πρεσβεία έγινε πολύ νωρίς, το 1972, όταν ήταν μόλις 22 χρόνων, στο Κολόμπο, τη χρονιά που το όνομα Κεϋλάνη –ένα κατάλοιπο της βρετανικής αποικιοκρατίας– σβηνόταν από την Ιστορία και η χώρα έπαιρνε το καινούργιο της όνομα, Σρι Λάνκα. (Το όνομα Κεϋλάνη, βέβαια, τιμάται ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε απόγευμα, συνδυασμένο με ένα είδος τσαγιού που θεωρείται εκλεκτό.)
Από τότε ο Λαβρόφ υπηρετεί τη Ρωσία, εργαζόμενος σε διάφορα διπλωματικά και πολιτικά πόστα: υπήρξε επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ από το 1994 ως το 2004 και κατόπιν ανέλαβε την εξωτερική πολιτική της πατρίδας του. Είναι εκ των εμπίστων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι πολύγλωσσος, αφού ομιλεί πέντε γλώσσες, αλλά και ευέξαπτος – πράγμα ασυνήθιστο για διπλωμάτη.
Θεριακλής στον ΟΗΕ
Στα (όχι και τόσο σπάνια) «χούγια» του Λαβρόφ η ανταποκρίτρια περιλαμβάνει την αγάπη του στο σκωτσέζικο ουίσκι και στο κάπνισμα – η Βασίλιεβα έγραψε ότι τη δεκαετία του ’90 ο Λαβρόφ είχε υποβάλει αίτημα υπέρ του καπνίζειν στα κτίρια του ΟΗΕ, δηλαδή σε χώρους όπου ήδη είχε απαγορευτεί το κάπνισμα. Στο κάπνισμα απέδωσε η Τelegraph και τη φιλία του Λαβρόφ με την αυστριακή πολιτικό Κάριν Κνάισλ η οποία διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της πατρίδας της. Η εν λόγω κυρία είχε γίνει γνωστή από το βαλς που χόρεψε με τον Πούτιν στον γάμο της και κατόπιν αυτού κέρδισε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών Rosneft.
Οι δημοσιογράφοι που είχαν συνεργαστεί με τον Λαβρόφ στον ΟΗΕ λένε ότι διαθέτει εξαιρετική μνήμη, ότι πάντα γνωρίζει καλώς το θέμα του και ότι είναι ενημερωμένος, ενώ μισεί τους ρεπόρτερ που δεν είναι εις θέσιν να διατυπώσουν ένα σαφές και έξυπνο ερώτημα. Αυτοί, πάντως, οι ρεπόρτερ και οι φωτογράφοι, έχουν ακούσει τον Λαβρόφ να βρίζει στα Ρωσικά και καμιά φορά και στα Αγγλικά.
Κατά φωτορεπόρτερ
Είναι γνωστό το περιστατικό του 2015, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου περί Συρίας και τζιχαντιστικού «Ισλαμικού Κράτους» οι φωτογράφοι χίμηξαν να τον φωτογραφίσουν μόλις αυτός σήκωσε το χέρι του για να διορθώσει τα γυαλιά του. Εκνευρίστηκε τόσο πολύ από την πρεμούρα τους για το ασυνήθιστο και πρωτότυπο καρέ, που μουρμούρισε στα Ρωσικά χωρίς καμία διπλωματική αβρότητα: «Τι γαμ… ηλίθιοι!»
Από τότε η συγκεκριμένη φράση του Σεργκέι Λααβρόφ έχει γίνει meme στα σόσιαλ μίντια, μάλιστα έχει αναγραφεί και σαν σύνθημα σε μπλουζάκια, δίπλα στη φωτογραφία του ρώσου υπουργού! Σημειωτέον ότι τα συγκεκριμένα μπλουζάκια (δείγμα κάτω) πωλούνται αποκλειστικώς από ρωσικά ηλεκτρονικά καταστήματα.
Και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ένας βρετανός βουλευτής που ένα φεγγάρι διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών προτού εγκαταλείψει την πολιτική, έπεσε θύμα του χαρακτήρα του Λαβρόφ, έγραψε η Βασίλιεβα, αφού εισέπραξε την εξής… περιποιημένη φράση: «Τώρα, ποιος είσαι εσύ που θα μου κάνεις και μαθήματα…» Βέβαια, ο ίδιος ο Μίλιμπαντ αρνήθηκε ότι είχε συμβεί το περιστατικό και διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά…
Από τον Τζον στη Λιζ
Στις υπόλοιπες ιδιαιτερότητες του Λαβρόφ ξεχωρίζουν οι φιλίες του με κάποιους ρώσους αξιωματούχους μεν, ωστόσο αμφισβητίες των πολιτικών του Πούτιν, αλλά και η… παιγνιώδης εκτίμηση προς το πρόσωπο του Τζον Κέρι, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο αντήλλασσαν δηλητηριώδεις ευχές, καλημέρες και λοιπά διπλωματικά… ψωμοτύρια.
Οπωσδήποτε στις καλύερες ever στιγμές του ρώσου πολιτικού θα καταγραφεί η πλέον πρόσφατη, της Παρασκευής, απάντησή του στη βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, η οποία έχρισε ουκρανικές τις παραμεθόριες ρωσικές περιοχές – ο Λαβρόφ εξεστόμισε το αμίμητο: «Νομίζω ότι μιλάω σε κωφάλαλη!»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News