607
|

Ρωσία – Δύση: παράξενος πόλεμος σε παράξενη φάση

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 13:55

Ρωσία – Δύση: παράξενος πόλεμος σε παράξενη φάση

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 13:55

Τη στρατηγική της οικονομικής αποσταθεροποίησης εφαρμόζει το Κρεμλίνο παράλληλα με την πολεμική δράση στην Ουκρανία. Στοχεύει να περιορίσει τις δυνατότητες «της Δύσης εν συνόλω», να υπονομεύσει την αποφασιστικότητά της όσον αφορά τη στήριξη που παρέχει στον Ζελένσκι.

Οπως και στους Ναπολεόντειους Πολέμους, η Ρωσία ποντάρει ξανά στον «στρατηγό χειμώνα». Αυτή τη φορά ελπίζοντας ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο θα διαρραγεί και θα κατακερματιστεί ως αποτέλεσμα της λαϊκής αγανάτησης, αφού οι Ευρωπαίοι πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό και φοβούνται το άμεσο μέλλον.

Οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν στην Κομισιόν ότι χωρίς τη ρωσική ενέργεια οι κυβερνήσεις της δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες προμήθειες και να προστατεύσουν τους πολίτες από τις αυξανόμενες τιμές, ούτε θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τη φιλόδοξη ευρωπαϊκή ατζέντα για το κλίμα. Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει στον συντάκτη της Corriere della Sera Πάολο Βαλεντίνο.

Ο ιταλός συντάκτης, σε άρθρο που τιτλοφόρησε: «Ο παράξενος πόλεμος», σημείωσε ότι ο Πούτιν δεν ξέρει, ωστόσο, τι να κάνει το απούλητο φυσικό αέριο. Δεν μπορεί να το εκτρέψει σε τρίτους, όπως κάνει με το πετρέλαιο, δεν μπορεί να το αποθηκεύσει. Ετσι «σήμερα καίγεται σε μεγάλη κλίμακα, με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες», κάτι που σημαίνει ότι «η κρίση αρχίζει να δαγκώνει τη Ρωσία».

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, εξάλλου, δημοσιοποίησε αποκαλυπτικά στοιχεία «εσωτερικής έκθεσης» των Ρώσων. Βάσει αυτών, «η ρωσική οικονομία επιδεινώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο εξαιτίας του σφυροκοπήματος των Δυτικών κυρώσεων». Και το ιστολόγιο Politico έγραψε με τη σειρά του ότι ο ρωσικός στρατός «χρειάζεται απεγνωσμένα» μικροτσίπ, ημιαγωγούς, μετασχηματιστές, μονωτές και τρανζίστορ.

Στρέφοντας τον προβολέα στο πεδίο των πολεμικών συγκρούσεων, ο δημοσιογράφος της Corriere έγραψε ότι «η ουκρανική επίθεση που ξεκίνησε πρόσφατα στη Χερσώνα, στο νότιο μέτωπο, άλλαξε την ψυχολογία». Ενδεικτική της κατάστασης είναι η αναβολή του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος για την προσάρτηση αυτής της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Τέτοια απόφαση συνδέεται με την κατάσταση ασφαλείας. Αν δεν είναι σημάδι ξεκάθαρης ουκρανικής επιτυχίας, είναι ένδειξη ότι η επίθεση έχει αποτελέσματα, αφού αναγκάζει τους Ρώσους σε άμυνα. Είναι μήνυμα ότι η βοήθεια των Δυτικών, τα όπλα, η εκπαίδευση και οι πληροφορίες κάνουν τη διαφορά υπέρ του Κιέβου».

Μήπως έτσι θα αλλάξει η πορεία των πραγμάτων;

«Οχι. Η εντύπωση είναι μάλλον ότι αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερο έναν πόλεμο φθοράς, που θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και χρόνια. Παρά τη συντριπτική υπεροχή της Ρωσίας, καμία πλευρά δεν φαίνεται ικανή να επιφέρει στρατιωτική ήττα στην άλλη βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Ετσι καμία πλευρά δεν συγκατανεύει αυτή τη στιγμή για κάποια διαπραγματευτική πρωτοβουλία, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που προκάλεσαν το καλοκαίρι οι συμφωνίες για το σιτάρι. Οι πόλεμοι αργά ή γρήγορα τελειώνουν, αλλά όχι απαραιτήτως με τη νίκη ενός εκ των αντιπάλων στο πεδίο. Οι πόλεμοι σταματούν και λόγω εσωτερικής κατάρρευσης ενός από τους αντιπάλους, όπως συνέβη με τη Γερμανία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το καθοριστικό σε έναν πόλεμο φθοράς είναι ποια από τις δύο πλευρές θα αντέξει. «Ο Πούτιν, παρά τις μεγάλες απώλειες, έχει ισχυρό οπλοστάσιο, ελέγχει σταθερά όλους τους μοχλούς εξουσίας, ενώ και η πλειοψηφία των Ρώσων εξακολουθεί να υποστηρίζει τον πόλεμο. Αλλά μπορεί να μην αντέξει στη δοκιμασία του άδειου ψυγείου και της αποβιομηχάνισης. Πολύ σύντομα θα μπορούσε να αναγκαστεί να κάνει μία οδυνηρή επιλογή, να διαλέξει αν θα συνεχίσει το παραμύθι της ειδικής επιχείρησης, το οποίο δεν διαταράσσει την καθημερινότητα των Ρώσων μεν, ωστόσο δεν του επιτρέπει να κλείσει και το παιχνίδι, ή να διατάξει γενική πολεμική κινητοποίηση ρισκάροντας εσωτερικές ταραχές».

Για τον Ζελένσκι, το ζήτημα είναι ένα: «Πόσο καιρό ακόμη η Δύση θα τον υποστηρίζει; Επιπλέον, αν η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ μεγαλώσει πάνω από τον Λευκό Οίκο το 2024, τότε η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο θα μπορούσε να μειωθεί. Ισως ελπίζει σε αυτό ο Πούτιν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...