Η πρώτη πρώτη εμφάνιση ήταν στην ταινία «Ροζ Πάνθηρας» του 1963, σε σκηνοθεσία Μπλέικ Εντουαρντς, με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς. Εκεί, όμως, εμφανιζόταν μόνο στους τίτλους αρχής και προς το τέλος: ως τροχονόμος πάνω στο οδόστρωμα την ώρα που το αυτοκίνητο στρίβει για το φινάλε.
«Ροζ πάνθηρας», άλλωστε, στο φιλμ ονομαζόταν το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, το οποίο η πριγκίπισσα Ντάλα κληρονομούσε από τον πατέρα της. Ο Πάνθηρας θα περίμενε έναν χρόνο για να κάνει τη δική του θριαμβευτική είσοδο στο σύμπαν του animation, παραμένοντας εκεί για τα επόμενα 60.
Πρεμιέρα και Οσκαρ για 6 λεπτά
Η πρώτη ταινία στην οποία «πρωταγωνιστεί» ως χαρακτήρας είναι το «Pink phink», σε σκηνοθεσία Φριτζ Φρίλεγκ, και προβάλλεται στις 18 Δεκεμβρίου 1964. Σε αυτήν ο αίλουρος συναντάει τυχαία έναν βραχύσωμο μυστακοφόρο άντρα ο οποίος βάφει με μπλε χρώμα τοίχους και κολόνες. Μόνο που φυσικά ο Πάνθηρας τα θέλει -και τελικά τα βάφει- όλα ροζ, σε σημείο που ο λευκός χαρακτήρας χτυπάει το κεφάλι του στο γραμματοκιβώτιο. Το ταινιάκι διαρκούσε έξι λεπτά, αλλά έβαλε για τα καλά τον Πάνθηρα στο σύμπαν της MGM και της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας. Κέρδισε μάλιστα το Οσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους ως animation.
Ο Επιθεωρητής και ο Πιέρ
Στη μικρή οθόνη και στα καρτούν εμφανίζεται το 1965 με το επεισόδιο «The Great DeGaulle Stone Operation». Εκεί συμπρωταγωνιστεί και ο Επιθεωρητής (Inspector) με σύμμαχό του τον μικρούλη νυσταλέο Πιέρ (δεν ξεχνάμε ότι όλα διαδραματίζονται στη Γαλλία, με βάση την αρχική έμπνευση του Μ.Εντουαρντς) και τον αυστηρό αρχηγό της Αστυνομίας. Οι εχθροί του ποικίλλουν σε κάθε επεισόδιο. Στην αρχή καταφέρνουν και ξεφεύγουν, αφού πρώτα έχουν ανατινάξει, πυροβολήσει, γκρεμίσει ή καταπλακώσει τον Επιθεωρητή, αλλά στο τέλος (σχεδόν πάντα) αυτός βγαίνει νικητής. Συνολικά παίχτηκαν 34 επεισόδια.
Η μουσική του Χένρι Μαντσίνι
Η μισή επιτυχία του χαρακτήρα οφείλεται στο μουσικό θέμα που τον συνοδεύει. Και αυτό οφείλεται στην τζαζίστικη έμπνευση του κορυφαίου Χένρι Μαντσίνι: σε κάθε αλματάκι του αίλουρου καθώς περπατάει υπάρχει και ένα μικρό «τσάκισμα» στο μουσικό μοτίβο. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Did Τhey Μention the Μusic?» ο Μαντσίνι αναφέρει: «Είπα στους δημιουργούς του animation πως θα τους δώσω έναν ρυθμό ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν αναλόγως. Κάθε φορά που θα υπήρχαν απότομες κινήσεις, κάποιος που θα χτυπούσε, θα έβαζα την αντίστοιχη μουσική. Οταν λοιπόν τελείωσαν την ακολουθία των σχεδίων, της έριξα μια ματιά. Ολες οι κορυφώσεις στη μουσική ταυτίζονταν με κάποια δράση στην οθόνη. Τον ήχο που είχα στο μυαλό μου τον βρήκα στο σαξόφωνο του Πλας Τζόνσον».
Μοναχικός και αμίλητος
Χαρακτηριστικό του κουλ Πάνθηρα είναι ότι δεν μιλάει με ανθρώπινη φωνή – με δύο εξαιρέσεις κατά την πρώτη περίοδό του. Στη σεζόν του 1965 ακούγεται μια ατάκα του στο επεισόδιο «Sink Pink» και αρκετές σε όλη τη διάρκεια του «Pink Ice». Η φωνή ανήκε στον Ριτς Λιτλ, ο οποίος μιμήθηκε εκείνη του Ντέιβιντ Νίβεν, ο οποίος στην ταινία του 1963 υποδυόταν τον ληστή «Φαντομά» που είχε βάλει ως στόχο του το διαμάντι. Στις επόμενες σεζόν, πάντως, τον Ροζ Πάνθηρα ντουμπλάρισαν οι Μελ Μπλανκ, Ματ Φρούερ και Μάικλ Νιντερνικλάας.
Στην Ελλάδα
Στην ΕΡΤ 2 άρχισε να προβάλλεται το 1983, με δυο-τρία επεισόδια μαζεμένα, φέρνοντας «ουρές» μικρών τηλεθεατών μπροστά στην τηλεόραση. Στο τρέιλερ ακούγονταν οι εξής στίχοι: «Σκεφτείτε όλα τα ζώα που έχετε ακούσει/ όπως τους ρινόκερους και τις τίγρεις, τις γάτες και τα μινκ/ υπάρχουν πολλά παράξενα στον κόσμο/ Εχετε όμως δει ποτέ έναν πάνθηρα που είναι ροζ;» Λίγο μετά, ένα παιδί άνοιγε την πόρτα του φουτουριστικού οχήματος το οποίο οδηγούσε και από μέσα έβγαιναν ο αίλουρος και ο Επιθεωρητής, για να μπουν στην αίθουσα του «Pink Panther Show».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News