568
| CreativeProtagon

«Ρermacrisis» είναι «η λέξη της χρονιάς» κατά το λεξικό Collins

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 20:23

«Ρermacrisis» είναι «η λέξη της χρονιάς» κατά το λεξικό Collins

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 20:23

Την επινοημένη, ανύπαρκτη και αλάλητη από το στόμα τού (αγγλόφωνου) λαού λέξη «permacrisis» επέλεξε σαν «λέξη της χρονιάς» το αγγλικό Collins Dictionary υποστηρίζοντας ότι αυτή η λέξη «περιγράφει την αίσθηση του να ζεις μία περίοδο πολέμου, πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας». Μπορεί να αντιτείνει κανείς στους λεξικογράφους ότι εφ’ όσον η λέξη δεν ομιλείται από τον λαό, τότε είναι προϊόν εργαστηρίου και στερείται κοινωνικού νοήματος, επιπροσθέτως δε υποσκάπτει και γελοιοποιεί όσα υποτίθεται ότι εκφράζει η ίδια. Ωστόσο ο Αλεξ Μπίκροφτ, επικεφαλής της εταιρείας Collins Learning που ειδικεύεται στην «online εκπαίδευση και επιμόρφωση», είπε ότι αυτή η λέξη επελέγη επειδή «δηλώνει πόσο απαίσιο ήταν το 2022 για πάρα πολλούς ανθρώπους». Ετσι το λεξικό την ενέταξε στα λήμματά του και την ερνηνεύει ως εξής: «Ρermacrisis, ήτοι μία μακρά περίοδος αστάθειας και ανασφάλειας». Φυσικά, πρόκειται για πολιτική επιλογή στην κατεύθυνση της «πολιτικής ορθότητας». 

Για τους ανθρώπους του Collins η «μονιμότητα της κρίσης» ακολουθεί την εξής πορεία: από το Brexit πήγαμε (πήγαν οι Βρετανοί) στην πανδημία του κορονοϊού, και από την κλιματική κρίση περάσαμε στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Συνεπώς, «μία δαμόκλειος σπάθη επικρέμαται επί των κεφαλών μας».

Μητέρα αυτού του νεολογισμού που αναγορεύτηκε σε λέξη και μάλιστα τιμήθηκε από το Collins φέρεται να είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον περασμένο Απρίλιο είχε πει η Λαγκάρντ ότι «ζούμε σε εποχή permacrisis και διαρκώς αντιμετωπίζουμε έκτακτες κρίσεις». Μάλιστα είχε περιγράψει το ιστορικό των κρίσεων: «Πριν από 10 χρόνια είχαμε τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ‘30, ύστερα τη χειρότερη πανδημία από το 1919, τώρα έχουμε τη χειρότερη γεωπολιτική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Το λήμμα «permacrisis» εμφανίστηκε ήδη στο ηλεκτρονικό λεξικό Collins
Οι δευτεραθλήτριες λέξεις και φράσεις

Τη βρετανικότητα –ας την πούμε έτσι…– των επιλογών του Collins διαπιστώνει κανείς από τις υπόλοιπες εννέα λέξεις που σαν δευτεραθλήτριες κάνουν παρέα στην πρωτεύσασα «λέξη της χρονιάς». Η Corriere della Sera έδωσε τη λίστα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται λέξεις ή φράσεις που είτε δεν έχουν κανένα νόημα σε άλλη γλώσσα είτε δεν τις λένε και δεν τις γράφουν καν οι αγγλόφωνοι (εξαιρούνται, εξυπακούεται, τα ταμπλόιντ). Η λέξη «partygate», η οποία αφορά το σκάνδαλο των πάρτι του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια των κορονοϊκών λοκντάουν. Η λέξη «Κίεβο». Η φράση «warm bank», η οποία υποτίθεται ότι ερμηνεύεται σαν «κάποιο θερμαινόμενο κτίριο όπου μπορούν να πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους».

Η φράση «quiet quitting», που μεταφράζεται «ήσυχη παραίτηση» και υποτίθεται ότι δηλώνει την πρακτική της κατ’ ελάχιστον απαραίτητης εργασίας, χωρίς αποδοχή των υπερωριών και άλλων εργοδοτικών απαιτήσεων πέραν των προβλεπομένων από τη σύμβαση εργασίας όρων. Η προερχόμενη 100% από τα media φράση «vibe shift», που υποτίθεται ότι σημαίνει την αλλαγή ατμόσφαιρας. H λέξη «carolean», που σχετίζεται με τον Κάρολο τον Γ’ και την έναρξη της βασιλείας του στο Νησί. Η λέξη «lawfare», που αναφέρεται σε νομικά τερτίπια. Η λέξη «splooting», που υποτίθεται ότι σημαίνει την ανακούφιση από τον καύσωνα διά της ξάπλας πάνω σε δροσερή επιφάνεια σε στάση μπρούμυτα. Η λέξη «sportswashing», η οποία αναφέρεται στο ξέπλυμα (γενικώς) μέσω χορηγιών υπέρ αθλητικών συναντήσεων ή μέσω διοργάνωσης αθλητικών συναντήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...