620
| Creative Protagon

Ραντεβού στο Μπαλί με τον Μπάιντεν θέλει ο «ανήσυχος» Σι

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 17:57

Ραντεβού στο Μπαλί με τον Μπάιντεν θέλει ο «ανήσυχος» Σι

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 17:57

Ο κινέζος πρόεδρος είναι ανήσυχος. Το ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας για τον «Chips and Science Act», τον νόμο που υπερψηφίστηκε στο Κογκρέσο τον περασμένο Αύγουστο από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών για ολοκληρωμένα κυκλώματα (chips) και τον δραστικό περιορισμό της πρόσβασης των Κινέζων στις σχετικές προηγμένες αμερικανικές τεχνολογίες κατασκευής τους. Απώτερος σκοπός της Ουάσιγκτον είναι η υπονόμευση των τεχνολογικών ικανοτήτων του Πεκίνου αλλά και ο περιορισμός της εξάρτησης των ΗΠΑ από τους κινεζικούς κολοσσούς κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

«Ακουσα τον Σι Τζινπίνγκ και είναι λίγο ανήσυχος για το ζήτημα», είπε την προηγούμενη Πέμπτη ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, αναφερόμενος στην ενίσχυση της απασχόλησης κατά τη θητεία του και παρουσιάζοντας την οικονομική του ατζέντα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Εννοείται πως η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ έσπευσε να αντιδράσει στα πρόσφατα οικονομικά μέτρα των ΗΠΑ που στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης του Πεκίνου σε προηγμένες δυτικές τεχνολογίες. Πριν ο Τζο Μπάιντεν αναφερθεί στο ζήτημα κατά την ομιλία του, σε διαδικτυακή παρέμβασή του ανώτερος κινέζος διπλωμάτης επέκρινε τον νέο νόμο για τους ημιαγωγούς ως «κατάχρηση μέτρων ελέγχου των εξαγωγών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι «πολιτικοποιεί και οπλοποιεί» τη φυσιολογική οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία.

«Αυτά τα αρνητικά μέτρα έχουν επιφέρει τεράστιες απώλειες σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Γουάνγκ Χονγκξιά, ο οποίος είναι σύμβουλος στο γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ. «Μόλις χαθεί η κινεζική αγορά, θα είναι δύσκολο να ανακτηθεί», προειδοποίησε, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Κίνα όντως ανησυχεί για το ζήτημα.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ο Σι Τζινπίνγκ, απευθυνόμενος εγγράφως στην αμερικανική Εθνική Επιτροπή Σινοαμερικανικών Σχέσεων (αποτελείται από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ και πρώην αμερικανούς πολιτικούς) σημείωσε πως η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί με τις ΗΠΑ για την ανεύρεση τρόπων συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Σύμφωνα με πολλούς δυτικούς αναλυτές στην παρούσα φάση ο κινέζος ηγέτης επιθυμεί ιδιαιτέρως να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον αμερικανό ομόλογό του, τον επόμενο μήνα στη Σύνοδο του G20 στην Ινδονησία, ακριβώς για να αποτρέψει την τεχνολογική απομόνωση της Κίνας.

Ομως ο Σι Τζινπίνγκ «ανησυχεί» και για τη σύρραξη που μαίνεται στην Ουκρανία, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η στάση του Πεκίνου απέναντι στον πόλεμο (οι Κινέζοι δεν μιλάνε για εισβολή) παραμένει ιδιοτελής, με τον κινέζο ηγέτη να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα συμφέροντα της πατρίδας του, όχι για τη μοίρα των Ουκρανών, ειδικά όσον αφορά την Ταϊβάν.

Οσο οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στηρίζουν τον ουκρανικό στρατό στον αγώνα του κατά των ρωσικών δυνάμεων, θα δυσκολευτούν περισσότερο να συνδράμουν και την δημοκρατική νησιωτική χώρα στην περίπτωση που οι Κινέζοι αποφασίσουν να κινηθούν επιθετικά στο απώτερο μέλλον. Αναμφίβολα ο πόλεμος του Πούτιν αποσταθεροποιεί και επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία, γεγονός το οποίο, αναπόφευκτα, πλήττει και τους Κινέζους. Συγχρόνως, όμως, προσφέρει στο Πεκίνο την ευκαιρία να επισπεύσει τα όποια σχέδιά του για την Ταϊβάν, με το Πεντάγωνο να εκτιμά πως το 2023 θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά.

Το σκεπτικό του Σι είναι σίγουρο πολύπλοκο και οι στόχοι του πολλοί. Για αυτό ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι να επαναλάβει πως το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της εμβάθυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα. Ο κινέζος πρόεδρος εξακολουθεί να παίζει σε δύο ταμπλό αλλά φαίνεται να ανησυχεί πραγματικά για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από την Πούτιν αλλά και για το ενδεχόμενο τεχνολογικής απομόνωσης της Κίνας από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...