Είναι δυνατόν να μην αντιλήφθηκε κανείς τίποτα; Ούτε στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD), μέλος του οποίου ήταν έως το 2017 ο Αντόνιο Παντσέρι, ούτε στο Articolo 1 (Αrt.1) το κόμμα στο οποίο μεταπήδησε και ανήκε έως τη σύλληψή του την προηγούμενη εβδομάδα; Ούτε όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του κατά τα πολλά χρόνια που ήταν γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου του Μιλάνου είχαν την παραμικρή ιδέα;
Είναι δυνατόν να μην υποψιάστηκε κανείς τίποτα βλέποντας μια ομάδα ανθρώπων να επαινούν το Κατάρ στην Ευρώπη για την (αμφισβητήσιμη) πρόοδό του; Είναι δυνατόν κανείς να μη διάβασε καν το τελευταίο άρθρο του Αντόνιο Παντσέρι (δημοσιεύτηκε στη Huffington Post τον περασμένο Φεβρουάριο), όπου ο ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και νυν κατηγορούμενος ως εγκέφαλος του «Qatargate» έπλεκε το εγκώμιο του Κατάρ; Είναι δυνατόν τώρα κανένας ή σχεδόν κανένας στο Δημοκρατικό Κόμμα και στο Articolo 1 να μη λέει κάτι, να μην αναγνωρίζει μια μερική έστω ευθύνη όσον αφορά την αναποτελεσματικότητα των όποιων εποπτικών μηχανισμών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων;
«Τα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ο Αντόνιο Παντσέρι, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και μια άλλη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι Ιταλοί […] είναι πολλά» γράφει σε ανάλυσή του ο Αλεσάντρο Τρότσινο της Corriere della Sera. «Ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν κανείς να απαντήσει» προσθέτει, σχολιάζοντας τη σιωπή της ιταλικής Αριστεράς όσον αφορά το σκάνδαλο που προκαλεί αλλεπάλληλες και ολοένα ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις στις Βρυξέλλες.
«Σιώπησε η Αριστερά ωσάν να ήταν εξωγήινος ο Παντσέρι. Ηταν όμως ευρωβουλευτής επί τρεις θητείες. Ηταν επίσης μαχόμενο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, κοντά στον (πρώην πρωθυπουργό) Μάσιμο ντ’ Αλέμα, πολύ γνωστός και σεβαστός. Και πλέον, μετά την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2019, ήταν μέλος του Articolo 1, του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπου τον έβλεπε με καλό μάτι και ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι», πρώην γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και ένας εκ των ιδρυτών του Articolo 1, συνοψίζει ο Αλεσάντρο Τρότσινο.
Ο ιταλός δημοσιογράφος γράφει πως το σκάνδαλο, ανεξάρτητα από την ποινική του διάσταση, συνιστά ένα βαρύτατο πλήγμα κατά της σταθερότητας των ευρωπαϊκών θεσμών και της φήμης της Ιταλίας, «η οποία για άλλη μια φορά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαφθοράς, […] δεδομένου ότι μιλάμε για την “italian connection” και “italian job”» – καθώς και για την αξιοπιστία της Αριστεράς, στην Ιταλία καταρχάς, αλλά όχι μόνο.
Στη συμβουλευτική επιτροπή της ΜΚΟ που ίδρυσε ο Αντόνιο Παντσέρι (Fight impunity) ανήκαν, μεταξύ άλλων, η Φεντερίκα Μογκερίνι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, η Εμα Μπονίνο («εν αγνοία» της, δηλώνει η ίδια) μια από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού στην Ιταλία, πρώην βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός και ευρωβουλευτής, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Κανένας δεν εμπλέκεται στις έρευνες, σύμφωνοι. Αλλά είναι δυνατόν κανένας να μην αντιλήφθηκε τίποτα;», διερωτάται εκ νέου ο Αλεσάντρο Τρότσινο.
Στην ανάλυσή του δεν παραλείπει να αναφέρει πως στην Ιταλία το σκάνδαλο εκμεταλλεύεται ήδη η Δεξιά, πολιτικοί αλλά και συντηρητικά ΜΜΕ, βάλλοντας κατά της Αριστεράς (και του ηθικού πλεονεκτήματός της) αλλά και κατά των αγώνων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εξ ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος παρενέβη τη Δευτέρα η ευρωβουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πίνα Πιτσέρνο, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «αποκρουστική και καταδικαστέα». Αρκεί, όμως, αυτό; «Μάλλον όχι», αποφαίνεται ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έγραψαν επιφανείς συνάδελφοί του στην Ιταλία.
Ο Γκαντ Λέρνερ της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano έβαλε κατά του Μάσιμο ντ’Αλέμα, στελέχους του κόμματος Articolo 1 (στο οποίο ανήκε ο Αντόνιο Παντσέρι) και των ημετέρων του Ντ’Αλέμα (πρώην στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος). «Τι συμβαίνει με αυτούς; Είναι δύσκολο να βρεθεί απάντηση. Σίγουρα όμως δεν βοηθάει η σιωπή των στελεχών του Articolo 1, τα οποία, αφού διέγραψαν τον Παντσέρι (αυτό μας έλειπε), δεν είπαν λέξη. Iσως επειδή τους ενοχλεί να αναγνωρίσουν ότι η διαφθορά αποτελεί συχνά τη συνέχεια της απουσίας ηθικών φραγμών, όπως ακριβώς η κερδοσκοπία της μεσιτείας εμπορικών συναλλαγών είναι απόρροια της realpolitik. Γνωρίζω ότι σε εκείνο το κόμμα η επαγγελματική δραστηριότητα του απλού μέλους Ντ’ Αλέμα ως συμβούλου υπέρ της Κολομβίας ή του Κατάρ έχει προκαλέσει αμηχανία. Αυτό δεν έχει καμία σχέση, βεβαίως, με το σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου στο οποίο εμπλέκεται ο Παντσέρι. Αλλά, παραφράζοντας τον Λένιν, μπορούμε κάλλιστα να το πούμε: η κερδοσκοπία είναι η γεροντική ασθένεια του ντ’ αλεμισμού», υποστήριξε, αναφερόμενος στις υπηρεσίες άσκησης πολιτικών πιέσεων και εξυπηρέτησης συμφερόντων (lobbying) που προσφέρει και ο Μάσιμο ντ’Αλέμα.
Το ζήτημα έθιξε τις προηγούμενες ημέρες και ο Τζουζέπε Προβεντσάνο, ανερχόμενο αστέρι στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος: «Το να βλέπουμε πρώην ηγέτες της Αριστεράς να εμπλέκονται ως λομπίστες σε μεγάλες διεθνείς συμφωνίες δεν είναι μόνο λυπηρό, αλλά και αποκαλυπτικό όσον αφορά το γιατί οι άνθρωποι δεν μας εμπιστεύονται, δεν μας πιστεύουν πια» είπε.
Μιλώντας στη La Stampa, ο Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, εξήγησε πως το πρόβλημα είναι «οι “περιστρεφόμενες πόρτες” (μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικών συμφερόντων), οι πρώην ευρωβουλευτές που επιδίδονται στο λόμπινγκ ή χρησιμοποιούν τις δραστηριότητές τους ως κάλυψη. Εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) δώσαμε μάχη ενάντια στις “περιστρεφόμενες πόρτες”, η Δεξιά ήταν πάντα αυτή που εμπόδιζε τη θέσπιση πιο αυστηρών κανόνων», υποστήριξε.
Πάντως, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Κλάουντιο ντελ Φράτε της Corriere della Sera, οι πάσης φύσεως λομπίστες που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες σήμερα είναι περισσότεροι από 13.000, ενώ «έως και 485 πρώην βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μπαρόζο, εργάζονται τώρα για ομάδες συμφερόντων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News