530
Η όραση του χρυσόψαρου είναι λίγο ιδιαίτερη, αλλά... ποιος το θυμάται; | HomeAdvisor

Πώς βλέπουν τον κόσμο τα κατοικίδιά μας;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 21:20
Η όραση του χρυσόψαρου είναι λίγο ιδιαίτερη, αλλά... ποιος το θυμάται;
|HomeAdvisor

Πώς βλέπουν τον κόσμο τα κατοικίδιά μας;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 21:20

H HomeAdvisor είναι μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία online παροχής υπηρεσιών και πληροφοριών για ό,τι σχετίζεται με εργασίες και κάθε είδους αλλαγές που θέλει να κάνει κάποιος στο σπίτι του.

Η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση. Δημοσίευσε εικόνες μέσα από το εσωτερικό μιας κατοικίας και δίπλα από κάθε φωτογραφία τοποθέτησε μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται το πώς βλέπουν με τα δικά τους μάτια, τη δική τους ξεχωριστή όραση, τον ίδιο χώρο, διάφορα κατοικίδια ζώα, όπως σκύλοι, γάτες, παπαγάλοι, χρυσόψαρα αλλά και αράχνες ή ακόμη και τα φίδια. Οι εικόνες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, αφού μας εισάγουν στον κόσμο των ζώων και μας μας αποκαλύπτουν πώς βλέπουν το περιβάλλον τους και πώς φαινόμαστε εμείς μέσα σε αυτό.

Μελετώντας το πώς βλέπουν αυτά τα ζώα, οι ειδικοί θα μπορούν να κατανοήσουν τις κινήσεις τους ή τις αντιδράσεις που έχουν σε διάφορα οπτικά ερεθίσματα.


Info: Η πρώτη φωτογραφία κάθε κατηγορίας είναι ένας χώρος του σπιτιού όπως τον βλέπουμε εμείς και η δεύτερη όπως τη βλέπει το κάθε ζώο.

Σκύλος

Ο σκύλος δεν βλέπει τον κόσμο ασπρόμαυρο, όπως ήταν για πολλά χρόνια η κυρίαρχη θεωρία, αλλά διαπιστώθηκε ότι βλέπει όπως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να διακρίνουν το κόκκινο και το πράσινο. Επίσης, η όρασή του είναι λιγότερο οξεία από αυτή του ανθρώπου.

Γάτα

Οι γάτες έχουν ευρύτερο πεδίο όρασης από τους ανθρώπους, αφού εκτείνεται στις 225 μοίρες σε σχέση με τις 180 μοίρες που βλέπουμε εμείς. Διακρίνουν χρώματα, αλλά λιγότερα από ό,τι ο άνθρωπος.

Χρυσόψαρο

Τα μάτια του ανθρώπου βλέπουν τρία βασικά χρώματα (κίτρινο, κόκκινο, μπλε) και τα υπόλοιπα είναι μίξη αυτών των τριών. Τα χρυσόψαρα βλέπουν τέσσερα χρώματα. Κάποια είδη μπορούν να βλέπουν αρκετά μακριά, ενώ άλλα έχουν περιορισμένη όραση.

Φίδι

Κατά βάση τα φίδια έχουν περιορισμένη όραση και δημιουργούν θερμικές εικόνες του περιβάλλοντος για να μπορούν να εντοπίζουν το θήραμά τους. Eχει διαπιστωθεί ότι διακρίνουν κυρίως τις μπλε και πράσινες αποχρώσεις.

Αράχνη

Αν και οι αράχνες διαθέτουν πολλά μάτια, συνήθως οκτώ, έχουν θολή όραση, η οποία όμως λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε σε συνδυασμό με τις άλλες αισθήσεις τους να μπορούν να εκτιμούν σωστά τις αποστάσεις, είτε για να κινούνται και να βρίσκουν τον δρόμο τους είτε στην ανεύρεση θηράματος.

Παπαγάλος

Ο παπαγάλος διαθέτει περιφερειακή όραση 300 μοιρών. Βλέπει όσα χρώματα βλέπει και ο άνθρωπος, αλλά τα βλέπει πιο έντονα, ενώ μπορεί να βλέπει και στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Χαμαιλέων

Τα μάτια του χαμαιλέοντα διαθέτουν έναν πολύ ιδιαίτερο φακό, με ικανότητα αρνητικής διάθλασης που επιτρέπει στο μάτι να έχει τηλεσκοπικές ιδιότητες. Ο χαμαιλέοντας έχει όραση 360 μοιρών και μπορεί να διακρίνει περισσότερα χρώματα από τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News