742
Τα διαστημικά όνειρα του Πούτιν προσκρούουν (εδώ και καιρό) σε τεχνικές δυσκολίες | Creative Protagon

Πώς τσακίστηκαν στη Σελήνη τα όνειρα του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 21:13
Τα διαστημικά όνειρα του Πούτιν προσκρούουν (εδώ και καιρό) σε τεχνικές δυσκολίες
|Creative Protagon

Πώς τσακίστηκαν στη Σελήνη τα όνειρα του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 21:13

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos. Και στα σχόλια του Economist για το γεγονός διακρίνει κανείς κάποια ίχνη λεπτής ειρωνείας. Οχι για τις προσπάθειες των επιστημόνων, αλλά για τα οράματα και τις φιλοδοξίες του Πούτιν που θέλει να επαναλάβει όσα πέτυχε η ΕΣΣΔ και αδυνατεί να κάνει η δική του Ρωσία.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά εξετάζοντας το νέο πλαίσιο.

Η διεθνής κινητοποίηση και ο ανταγωνισμός για την επιστροφή στη Σελήνη φούντωσαν εκ νέου με την αποστολή νέων ρομποτικών διαστημοπλοίων. Ωστόσο οι ως τώρα προσπάθειες αντιμετώπισαν προβλήματα. Το διαστημικό σκάφος Beresheet, που αναπτύχθηκε από μια ισραηλινή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνετρίβη κατά την προσελήνωσή του τον Απρίλιο του 2019 λόγω βλάβης του γυροσκοπίου.

Η αποστολή Chandrayaan-2 της Ινδίας εξετράπη της πορείας της και έχασε την επαφή με τη Γη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας προσελήνωσής της τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Ομοίως, μια ιαπωνική αποστολή της ispace έληξε πρόωρα τον Απρίλιο, όταν το διαστημόπλοιο έκλεισε κατά λάθος τους κινητήρες του ενώ βρισκόταν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

«Το πρωί της 20ής Αυγούστου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε ενταχθεί στις τάξεις των νέων δημιουργών κρατήρων» σημείωσε η βρετανική επιθεώρηση, σχολιάζοντας ειρωνικά την τελευταία, αποτυχημένη ρωσική αποστολή σε συνέχεια των προηγούμενων, άλλων χωρών, που δημιούργησαν με τις πτώσεις ρομποτικών διαστημοπλοίων νέους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Τονίζεται επίσης ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάτι σημαντικό στο Διάστημα, μακριά από τη Γη, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Η ρωσική αποστολή Luna 25, που εκτοξεύτηκε στις 11 Αυγούστου, μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στις 16 Αυγούστου. Θα πραγματοποιούσε την προσελήνωση πέντε ημέρες αργότερα. Αλλά στις 19 Αυγούστου, μόλις οι υπεύθυνοι ελέγχου ζήτησαν από το σκάφος να προσαρμόσει την τροχιά του για να προετοιμαστεί, διακόπηκε η επαφή μαζί του. Το πρωί της 20ής Αυγούστου η Roscosmos, η ρωσική διαστημική υπηρεσία, ανακοίνωσε με προσεκτική γλώσσα: «μια απόκλιση μεταξύ των πραγματικών και των υπολογισμένων παραμέτρων του ελιγμού προώθησης οδήγησε το διαστημόπλοιο Luna 25 να εισέλθει σε μη καθορισμένη τροχιά και πλέον έχει πάψει να υφίσταται μετά από σύγκρουση με την επιφάνεια της Σελήνης».

«Η ρωσική αποτυχία πρέπει να θεωρηθεί πολύ πιο ντροπιαστική από εκείνες που προηγήθηκαν (…) Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μια πολύ απλούστερη αποστολή 50 χρόνια αργότερα -και μάλιστα δεν κατάφερε καν να φτάσει στο δύσκολο στάδιο της καθόδου, αλλά τα έκανε θάλασσα στη φάση της περιστροφής γύρω από τη Σελήνη- δείχνει πόσο πολύ έχουν υποχωρήσει οι δυνατότητές της» επιμένει το βρετανικό περιοδικό.

Αν και η Σοβιετική Ένωση, από την οποία προέρχεται το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας, δεν κατάφερε ποτέ να αποβιβάσει ανθρώπους στη Σελήνη, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, ήταν ικανή να οργανώσει εξελιγμένες αποστολές που περιλάμβαναν οχήματα περιήγησης και πυραύλους που επέστρεφαν δείγματα της σεληνιακής επιφάνειας στη Γη.

Παρά τις εξαγγελίες και τις προσδοκίες τα αποτελέσματα επί Πούτιν στο Διάστημα είναι πενιχρά σε σύγκριση με το σοβιετικό παρελθόν | Shutterstock

Σήμερα, το διαστημικό πρόγραμμα του Πούτιν έχει κι άλλα προβλήματα. Παρέχοντας επί μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρεσίες σχετικά φθηνών και αξιόπιστων εκτοξεύσεων για εμπορικούς δορυφόρους, η Ρωσία δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί την άνοδο της SpaceX και τους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους της ακόμη και πριν η εισβολή της στην Ουκρανία την υποβάλει σε διεθνείς κυρώσεις. Οταν δε η SpaceX (του Ελον Μασκ) απέδειξε την ικανότητα της να μεταφέρει αστροναύτες με το διαστημόπλοιο Dragon 2, ο έως τότε ρόλος της Ρωσίας ως της μοναδικής χώρας με τα μέσα για να μεταφέρει ανθρώπους από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υποβαθμίστηκε.

Ολη η προσοχή εστιάζεται τώρα στο ινδικό Chandrayaan-3 καθώς βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, με τους χειριστές του στο Iνδικό Διαστημικό Οργανισμό (ISRO) να ελπίζουν ότι θα πετύχει εκεί που ο προκάτοχός του απέτυχε. Το ινδικό διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε στις 14 Ιουλίου και έφτασε σε σεληνιακή τροχιά τρεις εβδομάδες αργότερα. Ξεκίνησε ελιγμούς για να προσαρμόσει την τροχιά του και για να προετοιμαστεί για μια προσπάθεια προσεδάφισης στις 23 Αυγούστου, με στόχο την ίδια περιοχή με το Chandrayaan-2.

Αν και οι λεπτομέρειες της προηγούμενης αποτυχίας παραμένουν αδιευκρίνιστες, είναι λογικό να υποθέσουμε -σχολιάζει ο Economist- ότι η ISRO έχει λάβει τα μέτρα της για να αποτρέψει μια επανάληψη της αποτυχίας. Ωστόσο, προσθέτει, «η “εξερεύνηση” νέων τρόπων με τους οποίους τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά δεν παύει ποτέ να κεντρίζει το ενδιαφέρον των παρατηρητών στο πεδίο της διαστημικής εξερεύνησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...