445
Το κρυολόγημα έχει ήπια συμπτώματα, γι' αυτό και δεν απασχολεί κανέναν (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Πώς το κοινό κρυολόγημα εξολοθρεύει την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 15:52
Το κρυολόγημα έχει ήπια συμπτώματα, γι' αυτό και δεν απασχολεί κανέναν (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Πώς το κοινό κρυολόγημα εξολοθρεύει την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 15:52

Ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα (ρινοϊός) μπορεί να εκτοπίσει τον κορονοϊό από τα κύτταρα του οργανισμού, ισχυρίζονται επιστήμονες από τη Βρετανία. Κάτι που σημαίνει πως όταν κάποιος περνάει κοινό κρυολόγημα, δεν θα μπορεί να κολλήσει κορονοϊό.

Οπως γράφει το BBC, αυτό συμβαίνει επειδή κάποιοι ιοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα επικρατήσει και, όπως όλα δείχνουν, το κοινό κρυολόγημα κερδίζει στη μάχη της κατάληψης του ανθρώπινου σώματος τον κορονοϊό.

Πρόκειται για μια έρευνα η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της λοίμωξης Covid-19, σημειώνουν οι επιστήμονες.

«Σκεφτείτε τα κύτταρα στη μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες σαν μια σειρά από σπίτια. Μόλις ο ιός μπει μέσα, μπορεί είτε να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για να αφήσει κι άλλους ιούς να περάσουν είτε να την κλείσει και να κρατήσει το νέο σπίτι του για τον εαυτό του», σημειώνουν οι ειδικοί.

Στους επιστημονικούς κύκλους επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορονοϊός στον μυστηριώδη κόσμο της αλληλεπίδρασης των ιών.

Η πρόκληση τώρα για τους επιστήμονες είναι να διερευνήσουν την ακριβή αλληλεπίδραση των ιών, έπειτα από μια χρονιά μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί παγκοσμίως. Κι αυτό διότι έχει περιοριστεί η εξάπλωση όλων των άλλων ιών, εκτός όμως από του κορονοϊού. Μάλιστα, η γρίπη έχει εξαφανιστεί από τις περισσότερες χώρες.

Ο ιός της γρίπης είναι ένας από τους πιο εγωιστές που υπάρχουν και σχεδόν πάντα μολύνει αποκλειστικά. Ομως κάποιοι άλλοι ιοί, όπως οι αδενοϊοί, φαίνεται να είναι πιο ανοιχτοί στο να μοιραστούν ένα «σπίτι».

Στο πλαίσιο της εργαστηριακής μελέτης, η ομάδα των επιστημόνων από το Κέντρο Ιολογικών Ερευνών της Γλασκώβης χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο που μιμείται την αναπνευστική οδό, φτιαγμένο από τους ίδιους τύπους κυττάρων με του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος, και το μόλυναν με κορονοϊό και ρινοϊό.

Στις περιπτώσεις που οι επιστήμονες απελευθέρωναν την ίδια στιγμή τον ρινοϊό και τον κορονοϊό για να μολύνουν τα κύτταρα, μόνο ο ρινοϊός ήταν αποτελεσματικός.

Αν ο ρινοϊός είχε προβάδισμα 24 ωρών, τότε ο Sars-CoV-2 δεν τα κατάφερνε ούτε να μπει στα κύτταρα.

Ακόμα όμως και όταν ο κορονοϊός έχει προβάδισμα 24 ωρών, ο ρινοϊός τον έδιωχνε και εισχωρούσε αυτός στα κύτταρα του μοντέλου.

«Ο Sars-CoV-2 δεν απογειώνεται ποτέ, η δράση του αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τον ρινοϊό» δήλωσε στο BBC ο δρ Πάμπλο Μουρσία. «Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό, επειδή αν είχες μεγάλη επικράτηση του ρινοϊού, θα σταματούσε τις νέες μολύνσεις από τον Sars-CoV-2», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο ρινόϊός είναι ένας ιός που δεν απασχολεί κανέναν, καθώς τα συμπτώματα που προκαλεί, όπως η καταρροή και ο χαμηλός πυρετός, είναι πάντα ήπια και ως εκ τούτου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν έχει εξαφανιστεί, όπως έχει συμβεί με τον ιό της γρίπης στις περισσότερες χώρες (εδώ).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Infectious Diseases.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...