Πώς θα καταλάβεις αν ο σκύλος σου είναι αισιόδοξος
Πώς θα καταλάβεις αν ο σκύλος σου είναι αισιόδοξος
Στην πανάρχαια συμμαχία μεταξύ ανθρώπων και σκύλων έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί η αφοσίωση και η υπακοή των κατοικίδιων. Αλλά μια νέα έρευνα, την οποία δημοσιεύουν οι Times του Λονδίνου, υποδηλώνει ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε μια άλλη αρετή των τετράποδων συντρόφων μας: την αισιοδοξία τους.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα λαγωνικά, που έχουν πιο αισιόδοξη διάθεση, είναι πιο αποτελεσματικά στην εργασία τους. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις και στα κατοικίδια ζώα, όπως πιστεύουν οι ερευνητές – καθώς τα πιο απαισιόδοξα σκυλιά φάνηκαν να επεξεργάζονται τις πληροφορίες διαφορετικά από εκείνα που είχαν μια πιο αισιόδοξη άποψη για τη ζωή τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν σκύλοι ιατρικών ανιχνεύσεων. Εκπαιδευμένα να εκτελούν μια ποικιλία καθηκόντων, τα λαγωνικά είναι σε θέση να ανιχνεύουν μέσω της οσμής τους τον καρκίνο, τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά και να ειδοποιούν τα αφεντικά τους πριν εκείνα εμφανίσουν επιληπτικές κρίσεις.
Ακριβώς όπως οι άνθρωποι σε θέσεις εργασίας με υψηλά διακυβεύματα, κάποιοι σκύλοι είναι καλύτεροι σε αυτές τις αποστολές από άλλους. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ξεκίνησε να ανακαλύψει εάν η υποκείμενη συναισθηματική κατάσταση των σκύλων θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένες από τις διαφορές στην απόδοσή τους.
Αρχικά, 27 κατάλληλα εκπαιδευμένοι σκύλοι ανίχνευσης και 39 άλλοι που βρίσκονταν ακόμη σε διαδικασία εκπαίδευσης εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί πόσο «αισιόδοξοι» ήταν. Τους δίδαξαν πως όταν ένα μπολ τοποθετούνταν σε ένα σημείο περιείχε πάντα τροφή, ενώ όταν βρισκόταν σε άλλο σημείο ήταν άδειο.
Ακολούθως, τοποθέτησαν το μπολ ανάμεσα στα δύο σημεία. Οι σκύλοι που έτρεχαν γρήγορα προς το μπολ πιστεύοντας ότι θα το βρουν γεμάτο κατατάχθηκαν στην κατηγορία των ημι-αισιόδοξων. Οσοι το πλησίαζαν πιο αργά ή και καθόλου θεωρήθηκαν πιο απαισιόδοξοι. Η συγκεκριμένη προσέγγιση φάνηκε να επηρεάζει τον τρόπο που εκτελούσαν τις εργασίες τους.
Τα αισιόδοξα σκυλιά κρίθηκε από τους χειριστές τους ότι είχαν καλύτερες επιδόσεις συνολικά σε εργασίες ιατρικών ανιχνεύσεων. Παράλληλα, είχαν ξεκάθαρα πιο παιχνιδιάρικη διάθεση. Τα πιο απαισιόδοξα σκυλιά ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην αναγνώριση ενδείξεων κινδύνων.
Ωστόσο είχαν ένα πλεονέκτημα. Τα πιο απαισιόδοξα σκυλιά που είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευσή τους σημείωσαν λιγότερες «ψευδώς θετικές» εκτιμήσεις – με άλλα λόγια, ήταν λιγότερο πιθανό να υποδείξουν λανθασμένα ότι κάτι μύριζε ύποπτο, ενώ τελικά δεν ήταν.
Η δρ Νίκολα Ρούνεϊ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δηλώνει στους Times ότι τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. «Ενας μονίμως απαισιόδοξος σκύλος μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη ή από άγχος» εξηγεί, προσθέτοντας ότι τότε ο ιδιοκτήτης του μπορεί να διερευνήσει αν υπάρχει κάτι που τον αναστατώνει.
Την ίδια στιγμή, το χαμηλότερο ποσοστό «ψευδώς θετικών» εκτιμήσεων υποδηλώνει ότι τα απαισιόδοξα σκυλιά είναι πιο επιφυλακτικά στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το χαρακτηριστικό τα κάνει λιγότερο επιρρεπή σε άκυρες ειδοποιήσεις, αλλά και λιγότερο σίγουρα σε άλλες καταστάσεις. Η Ρούνεϊ πιστεύει ότι η έρευνα δείχνει πως τα ζώα με τις πιο απαισιόδοξες τάσεις δεν γενικεύουν τις ικανότητές τους.
«Είναι πολύ πιο συγκεκριμένα, θυμούνται ακριβώς πώς πρέπει να εκτελέσουν την αποστολή τους, αλλά δεν γενικεύουν, όπως κάνουν τα πιο αισιόδοξα ζώα» εξηγεί η επιστήμων στους Times. «Επομένως, ίσως απαιτούν εκπαίδευση σε πολύ πιο ειδικευμένες καταστάσεις, περισσότερο από τα υπόλοιπα».
Αν, για παράδειγμα, ένας αισιόδοξος σκύλος διδαχθεί ότι η άνοδος μιας συγκεκριμένης κυλιόμενης σκάλας είναι μια χαρά και καθόλου τρομακτική, ίσως αισθανθεί άνετα με όλες τις κυλιόμενες σκάλες. Ο απαισιόδοξος σκύλος, από την άλλη, αντιλαμβάνεται τις σκάλες διαφορετικά – γεγονός που καθιστά κάθε νέα κυλιόμενη σκάλα μια νέα πρόκληση. Η Ρούνεϊ σημειώνει ότι η κατανόηση της προσωπικότητας κάθε σκύλου παίζει ρόλο στην εκπαίδευσή του.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, η ομάδα της Ρούνεϊ γράφει ότι το τεστ αισιοδοξίας που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη –γνωστό ως «τεστ κριτικής προκατάληψης»– είναι σχετικά απλό και φθηνό και «έχει τη δυνατότητα να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπικότητα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των σκύλων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Πώς θα καταλάβεις αν ο σκύλος σου είναι αισιόδοξος
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.