1662
Χριστούγεννα στην πλ. Συντάγματος. Η μάσκα απαραίτητη αλλά και ένα τεστ πριν το ρεβεγιόν θα βοηθούσε να μην μας βρει ο νέος χρόνος με τον κορονοϊό | Dimitris Kapantais / SOOC

Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν στην Ελλάδα (και την Ευρώπη) με την Ομικρον

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 14 Δεκεμβρίου 2021, 20:35
Χριστούγεννα στην πλ. Συντάγματος. Η μάσκα απαραίτητη αλλά και ένα τεστ πριν το ρεβεγιόν θα βοηθούσε να μην μας βρει ο νέος χρόνος με τον κορονοϊό
|Dimitris Kapantais / SOOC

Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν στην Ελλάδα (και την Ευρώπη) με την Ομικρον

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 14 Δεκεμβρίου 2021, 20:35

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας, καθώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει τάσεις σταθεροποίησης με οριακή μείωση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι από τις προνομιούχες χώρες όπου οι πολίτες θα μπορούν να διασκεδάσουν και να συγκεντρωθούν σε σπίτια ελεύθερα.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με στόχο να απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για αυξημένο testing πριν από το ρεβεγιόν. Πηγές του Protagon αναφέρουν ότι στη σύσταση θα υπάρχει και συγκεκριμένος μέγιστος αριθμός ατόμων που θα είναι καλό να παρευρεθούν στο ίδιο σπίτι στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, η νέα μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού ήρθε για να κλείσει εκ νέου πόρτες και σύνορα, όπως όλα δείχνουν, καθώς έχει τετραπλάσια μεταδοτικότητα από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Το πιο ανησυχητικό με το εν λόγω στέλεχος είναι ότι εμφανίζει πλέον δυναμική διασποράς στην κοινότητα, ενώ μέχρι σήμερα τα κρούσματα ήταν στην πλειοψηφία τους εισαγόμενα, από το νότιο τμήμα της Αφρικής.

Κρούσματα σε 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ

Μέχρι σήμερα η Ομικρον έχει εντοπιστεί σε 25 κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έως την Κυριακή, όμως το ευρωπαϊκό της επίκεντρο είναι η Βρετανία.

Xώρες που αναφέρουν κρούσματα Ομικρον χωρίς επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια εκτός της ΕΕ είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Λετονία και η Ισλανδία.

«Αυτό δείχνει ότι ενδέχεται να υπάρχει στα κράτη εκτεταμένη ενδογενής μετάδοση, μη εντοπισμένη και συνεχής», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες του ECDC.

Και όσο πλησιάζουν οι γιορτές, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία των ειδικών για την ενδογενή μετάδοση, καθώς η αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε αγορές και χώρους ψυχαγωγίας, ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με τις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να δημιουργήσουν ιδανικό κλίμα για την ταχύτερη επικράτηση της νέας παραλλαγής.

Για τον λόγο αυτό όλες οι χώρες της ΕΕ, όπως και η Ελλάδα, λαμβάνουν επιπλέον μέτρα, όπως εντατικοποίηση των εμβολιασμών και νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους, ώστε να περιοριστεί η ένταση του επόμενου κύματος της πανδημίας, που, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται σφοδρό μετά τις γιορτές.

Χριστούγεννα με ανοιχτή κοινωνία και οικονομία για εμβολιασμένους

Ανήσυχοι παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις και οι έλληνες επιδημιολόγοι, αν και στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόλις πέντε κρούσματα από τη νέα παραλλαγή. Μόνο ένα από αυτά είναι από ενδογενή μετάδοση και έχει απομονωθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

Ειδικευμένοι στις μεταλλάξεις επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι και με τη μετάλλαξη Δέλτα, για περίπου δύο μήνες τα κρούσματα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα, πριν αυξηθούν στη συνέχεια με ιλιγγιώδη ρυθμό.

Η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση για αύξηση των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους, σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες για την τρίτη δόση (για την οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προστατεύει από τη μετάλλαξη Ομικρον), η εμβολιαστική θωράκιση και των μικρών παιδιών και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μας σώσει από τα χειρότερα.

Στη νέα συνεδρίαση που θα γίνει την Τετάρτη, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για την κατάρτιση ενός νέου οδικού χάρτη για τις γιορτές, που θα περιλαμβάνει πιθανότατα, όχι νέες απαγορεύσεις, αλλά ευρύτερες συστάσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων και οριοθέτηση των επαφών κατά την περίοδο των εορτών.

Κι αυτό καθώς υπάρχει αυξημένος φόβος ότι οι ανεμβολίαστοι που είναι αποκλεισμένοι από τους χώρους ψυχαγωγίας, θα συγκεντρωθούν σε σπίτια για το ρεβεγιόν, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα εκτεταμένης διασποράς.

Τεστ πριν το ρεβεγιόν

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις προς τον πληθυσμό, με νέα πρωτόκολλα που βοηθούν στον περιορισμό της πιθανότητας διασποράς.

Οι επιστήμονες αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει αυξημένος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος σε μικρούς και μεγάλους πριν από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια με τα δωρεάν self tests που διανέμει η κυβέρνηση σε όλους τους πολίτες στην Ελλάδα, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η διενέργεια ενός τεστ λίγες ώρες πριν από το ρεβεγιόν αναμένεται να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση χιλιάδων ασυμπτωματικών και στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει οι συγκεντρώσεις στα σπίτια να μην υπερβαίνουν τον αριθμό των 20 ατόμων, κατά προτίμηση όλων εμβολιασμένων. Ανοιχτό παραμένει εάν αυτός ο αριθμός θα μειωθεί στην περίπτωση παρουσίας ανεμβολίαστων, ενώ θα υπάρξει και ισχυρή σύσταση για καλό αερισμό των χώρων.

Μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες

Ολες οι χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και τα ιδιαίτερα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά τους, αυστηροποιούν τα μέτρα εν όψει της απειλής Ομικρον και των εορτών των Χριστουγέννων.

Η Βρετανία, με 4.713 κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον, ανέβασε την Κυριακή (12/12) το επίπεδο συναγερμού της από το 3 στο 4, σε μία κλίμακα των 5 βαθμών. Ετσι, η κυβέρνηση προχωρά σε plan B έκτακτου ανάγκης, επαναφέροντας την τηλεργασία και τη χρήση της μάσκας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με δύο δόσεις γίνεται υποχρεωτικό για την είσοδο σε νυχτερινά καταστήματα και χώρους με συνωστισμό. Η Βρετανία έχει περισσότερα κρούσματα από όσα έχουν στο σύνολό τους οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που σήμερα φτάνουν τα 2.127.

Στην χριστουγεννιάτικη Βιέννη τα μέτρα για τον περιορισμό της Ομικρον παραμένουν αυστηρά (REUTERS/Lisi Niesner)

Η Αυστρία, με 17 εντοπισμένες λοιμώξεις της παραλλαγής Ομικρον, κατάργησε μεν την Κυριακή το lockdown των δύο εβδομάδων, όμως μόνο για τους πολίτες που διαθέτουν πάσο «2G», δηλαδή τους εμβολιασμένους και πρόσφατα αναρρώσαντες. Ατομα χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, παρά μόνο για να μεταβούν στην εργασία τους και για την κάλυψη βασικών αναγκών. Ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11:00 το βράδυ, ενώ στα εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς και εσωτερικούς χώρους απαιτείται μάσκα υψηλής προστασίας (FFP2).

Από τις 15 Δεκεμβρίου, οι μαθητές στη Δανία ξεκινούν τηλεκπαίδευση, λίγο πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τα Χριστούγεννα, εξαιτίας της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Ομικρον, που μετρά 268 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα και μάλιστα πολλά από αυτά να προέρχονται από εγχώρια διασπορά. Η κυβέρνηση της Δανίας διέταξε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων, μπαρ και εστιατορίων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το επιδημιολογικό φορτίο. Οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι, απαγόρευσε τις συναυλίες με περισσότερα από 50 άτομα και καθιέρωσε την υποχρεωτική μάσκα στα εστιατόρια, όταν οι θαμώνες δεν είναι καθήμενοι.

Από την Πέμπτη τέθηκε σε ισχύ το όριο των 10 ατόμων στις συγκεντρώσεις σε κατοικίες, ώστε να περιοριστεί πιθανή διασπορά της Ομικρον. Ο αριθμός για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα αυξηθεί σε 20. Σε όλη τη Νορβηγία έχουν εντοπιστεί 1.176 κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον. Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνεται η επαναφορά των μέτρων κοινωνικής απόστασης στα εστιατόρια, η απαγόρευση συμμετοχής σε δημόσιες εκδηλώσεις άνω των 50 ατόμων και η προτροπή για τηλεργασία. Οι αρχές συνιστούν, επίσης, τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Τα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον σε χώρες της Ευρώπης, πηγή: ECDC (14 Δεκεμβρίου 2021)

Η Πολωνία προχωρά σε υποχρεωτικό εμβολιασμό για τη λοίμωξη Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους δασκάλους, την αστυνομία, τον στρατό και το πυροσβεστικό σώμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετά την 1η Μαρτίου, ο εμβολιασμός θα είναι προϋπόθεση για την εργασία στους παραπάνω κλάδους. Τα νυχτερινά κέντρα αναμένεται να κλείσουν και τα εστιατόρια και τα θέατρα θα λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά.

Βερολινέζα με μάσκα σε χριστουγεννιάτικη αγορά (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Στη Γερμανία το κοινοβούλιο αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με τουλάχιστον μία δόση για τους υγειονομικούς, την ώρα που η χώρα μετρά 101 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον και εκτεταμένη διασπορά της Δέλτα στον πληθυσμό με μεγάλη επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος και χωρίς ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε επίσης και σε νέα μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από μη απαραίτητες δραστηριότητες, όπως είναι η εστίαση, η ψυχαγωγία, αλλά και από τους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους.

Στην Ιταλία που μετρά 27 κρούσματα, η κυβέρνηση από τις 6 Δεκεμβρίου επέβαλε την αποκλειστική πρόσβαση στα εστιατόρια, σινεμά και άλλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους μόνο σε εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες, ενώ ένα ατομικό δελτίο υγείας, το οποίο περιλαμβάνει τη δυνατότητα αρνητικού rapid test, απαιτείται για την είσοδο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μία εβδομάδα νωρίτερα θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο όπου έχουν εντοπιστεί 73 κρούσματα της Ομικρον. Τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες από την ηλικία των έξι ετών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης από τις αρχές του επόμενου έτους. Για όσους αρνηθούν, θα ανασταλεί η εργασιακή σχέση τους με τα νοσοκομεία από την 1η Ιανουαρίου.

Η Γαλλία, ενόψει της πιθανότητας εκτεταμένης διασποράς της Ομικρον (130 μέχρι στιγμής…), έκλεισε την Παρασκευή τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης για τέσσερις εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ραγδαία αυξανόμενες μολύνσεις Covid-19. Από τις 15 Ιανουαρίου, όλοι οι ενήλικες, για να διατηρήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους, θα χρειαστούν τρίτη δόση τουλάχιστον επτά μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα χρειαστούν αναμνηστική δόση για την παράταση των πιστοποιητικών τους.

Στην Πλας Βαντόμ, στο Παρίσι οι μάσκες παραμένουν απαραίτητο αξεσουάρ (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Η Πορτογαλία, με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού (86%), αλλά και 49 ταυτοποιημένες λοιμώξεις Ομικρον, επανέφερε αυστηρότερους περιορισμούς την 1η Δεκεμβρίου για να περιορίσει μια νέα αύξηση μολύνσεων. Οι μάσκες έγιναν και πάλι υποχρεωτικές, ενώ απαιτείται ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από την COVID-19 για πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους και ξενοδοχεία.

Η Ισπανία έχει καταγράψει 49 περιστατικά της νέας παραλλαγής του κορονοϊού Ομικρον και πολλές περιπτώσεις ενδογενούς διασποράς. Ετσι, παρά το 80% των εμβολιασμένων στον ισπανικό πληθυσμό, αρκετές περιοχές προχωρούν σε αυστηροποίηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων, επεκτείνοντας τη χρήση του πιστοποιητικού ανοσίας για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια.

Νέοι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ στην Ολλανδία, όπου έχουν εντοπιστεί 62 λοιμώξεις του νέου ιού. Κλειστές παραμένουν στη χώρα όλες οι επιχειρήσεις που δεν εμπορεύονται βασικά αγαθά, όπως είναι τα μπαρ και τα εστιατόρια, από τις 5:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί. Περιορισμοί υπάρχουν και για τους πολιτιστικούς χώρους και τα μουσεία, καθώς και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News