623
Το δωμάτιο της Αννας Φρανκ στο Αμστερνταμ | Facebook / Anna Frank House

Πώς θα ήταν η Αννα Φρανκ σήμερα;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 13:55
Το δωμάτιο της Αννας Φρανκ στο Αμστερνταμ
|Facebook / Anna Frank House

Πώς θα ήταν η Αννα Φρανκ σήμερα;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 13:55

Ενα κοριτσάκι που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας στέκεται δίπλα σε έναν μικρό νεροχύτη και κοιτάζει στον καθρέφτη από πάνω του, όπου βλέπει μια πολύ ηλικιωμένη γυναίκα μπροστά από μια βιβλιοθήκη η οποία της χαμογελάει ευγενικά. Είναι το μέλλον που δεν θα έχει ποτέ.

Πριν περάσει ένας χρόνος η κοπέλα θα είναι νεκρή, αλλά θα γίνει διάσημη σε όλον τον κόσμο χάρη στο ημερολόγιο που έγραψε ενώ κρυβόταν από τους ναζί μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής  του Αμστερνταμ.

Η Αννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929. Συνεπώς εφέτος στις 12 Ιουνίου θα γινόταν 90 ετών. Με την ευκαιρία των γενεθλίων της και με στόχο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για το ίδρυμα «Anne Frank Trust», η Φιόνα Γκράχαμ-Μακέι φιλοτέχνησε ένα πορτρέτο της Αννα Φρανκ όπως θα μπορούσε να είναι σήμερα αν εξακολουθούσε να ζει.

Ο μικρός νιπτήρας στον οποίο πλενόταν η Αννα Φρανκ έδωσε την ιδέα για το πορτρέτο της

Η βρετανή ζωγράφος επισκέφτηκε το σπίτι της Αννας Φρανκ στο Αμστερνταμ και πέρασε ώρες προσπαθώντας να έχει μια αίσθηση για τους πρώην κατοίκους του, γράφει η εφημερίδα The Times. Μία ιδέα ήταν να τη ζωγραφίσει ως 90χρονη που κοιτάζει έξω από το παράθυρο της σοφίτας από όπου είχε κοιτάξει κάποτε η έφηβη Φρανκ, αλλά το μάτι της έπεσε τότε στον νεροχύτη που πλενόντουσαν. «Μου συγκίνησε πραγματικά η σκέψη ότι τα χέρια τους άγγιξαν αυτή τη λεκάνη, και ότι όλοι είχαν κοιταχτεί σε αυτό τον καθρέφτη. Και σταδιακά μου ήρθε μια ιδέα» είπε η Γκράχαμ-Μακέι.

Ο πίνακας δείχνει τη νεαρή Αννα ενώ ονειρεύεται το μέλλον της. Περιλαμβάνει μερικές εικόνες που είχε κόψει από περιοδικά και τα είχε κολλήσει στη ροζ ταπετσαρία πάνω από το κρεβάτι της. Μία από τις εικόνες, που δείχνει τη νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ της Αγγλίας συμβολίζει την ελπίδα, λέει η καλλιτέχνις, ενώ ο Αριστοτέλης παραπέμπει στην εκπαίδευση.

Για να φτιάξει το πρόσωπο της Αννας στα 90 της χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για υπολογιστές που δείχνει πώς θα είναι κάποιος όταν γεράσει αλλά τα χέρια είναι της Εύα Σλος που γνώριζε την οικογένεια Φρανκ, στο Αμστερνταμ. Η Εύα επιβίωσε από το Αουσβιτς και η μητέρα της παντρεύτηκε τον Οτο Φρανκ, πατέρα της Αννας, το 1953.

Το πορτρέτο θα πωληθεί σε δημοπρασία κατά τη διάρκεια ενός εορταστικού δείπνου στο Grand Connaught Rooms στο Covent Garden με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για το πρόγραμμα που παρουσιάζει σε σχολεία το ίδρυμα για να διδάξει στα παιδιά τους κινδύνους των προκαταλήψεων.

Η Εύα Σλος, θετή κόρη του Οτο Φρανκ, πατέρα της Αννας Φρανκ (Facebook/Eva Schloss)

Η δρ Σλος είπε ότι το πορτρέτο ήταν «μια πολύ όμορφη ιδέα». Και ελπίζει ότι όποιος το κερδίσει στη δημοπρασία θα επιτρέψει να εκτεθεί το πορτρέτο σε μια δημόσια πινακοθήκη ώστε να μπορέσει να το δει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.

Ο Τιμ Ρόμπερτσον, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος «Anne Frank Trust», δήλωσε ότι ήθελε ένα έργο που θα έβλεπε το μέλλον. «Το μόνο που ζητήσαμε ήταν κάτι που θα έδειχνε ποια ήταν η Αννα και πώς θα μπορούσε να είναι σήμερα» είπε, «Σκεφτήκαμε πολύ μαζί με τα παιδιά που μιλάμε για την Αννα ως συγγραφέα. Πραγματικά, καταλαβαίνουν ότι ήταν μια νεαρή που αντιμετώπισε μια τρομερή κατάσταση με το να είναι δημιουργική και γεμάτη ελπίδα».

Η Φιόνα Γκράχαμ-Μακέι μεγάλωσε στη Νιγηρία κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Μπιάφρα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και είπε ότι το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ ήταν ένα από τα τέσσερα βιβλία που είχε στη διάθεσή της: «Ημουν κυριολεκτικά παγιδευμένη στη ζούγκλα μου μαζί με ακόμη λίγους ενήλικες και αυτά που έγραψε η Αννα κατά περίεργο τρόπο με έφεραν πιο κοντά της σαν φίλη. Οταν γύρισα στη Σκωτία από τη Νιγηρία, ήρθε μαζί μου και από τότε έμεινε εκεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...