956
Η επιτυχία με τους βομβητές θα ωφελήσει πολιτικά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου | Abir Sultan/Pool via Reuters/CreativeProtagon

Πώς θα απαντήσει η Χεζμπολάχ μετά το σοκ με τους βομβητές;

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2024, 13:13
Η επιτυχία με τους βομβητές θα ωφελήσει πολιτικά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου
|Abir Sultan/Pool via Reuters/CreativeProtagon

Πώς θα απαντήσει η Χεζμπολάχ μετά το σοκ με τους βομβητές;

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2024, 13:13

Η απίστευτη επίθεση με τις μαζικές ανατινάξεις των βομβητών της 17ης Σεπτεμβρίου στον Λίβανο, την οποία ακολούθησαν ανατινάξεις ασυρμάτων τηλεφώνων, αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Χεζμπολάχ στην ιστορία της.

Οι επιθέσεις –που αποδίδονται ευρέως στην ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ– φέρνουν τη Χεζμπολάχ αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό δίλημμα, γράφει η αναλύτρια Λίνα Χατίμπ στον Guardian. Αυξάνουν την πίεση στην οργάνωση για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα περιορίζουν σοβαρά τις στρατιωτικές επιλογές της. Οι επιθέσεις προκάλεσαν επίσης ένα μεγάλο πλήγμα στο ηθικό και την αξιοπιστία της Χεζμπολάχ ως ένοπλης ομάδας που ισχυρίζεται ότι διαθέτει υψηλά πρότυπα ασφαλείας.

Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι η ασφάλειά της είναι αδιάρρηκτη. Επί δεκαετίες, η οργάνωση παρουσίαζε την τήρηση της μυστικότητας στις επιχειρήσεις και το δίκτυο επικοινωνιών της ως απαραίτητη για τον ρόλο της στην υποστήριξη της άμυνας του Λιβάνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέμεινε στην ύπαρξη ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου που να είναι εντελώς ξεχωριστό από το εθνικό δίκτυο.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η Χεζμπολάχ διεκδίκησε –και πέτυχε– απόλυτη μυστικότητα για τις δραστηριότητές της στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Βηρυτού: εισάγει και εξάγει αγαθά μέσω αυτών των δημόσιων εγκαταστάσεων, καθώς και μέσω των συνόρων του Λιβάνου με τη Συρία, χωρίς καμία επίβλεψη ή παρέμβαση από τις κρατικές αρχές του Λιβάνου.

Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα έκθεσης, η Χεζμπολάχ είχε συχνά την επίβλεψη της πλήρους διαδικασίας διακίνησης αγαθών στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων όπλων και ναρκωτικών. Η οργάνωση ασκεί αυστηρή επιτήρηση στις περιοχές επιρροής της στον νότιο Λίβανο, την κοιλάδα Μπεκάα και τη Βηρυτό. Ολα αυτά δημιουργούσαν την εικόνα μιας οργάνωσης που διοικούσε ένα κράτος εν κράτει εντός του Λιβάνου, επισημαίνει ο Guardian.

Οι επιθέσεις στους βομβητές και τους ασυρμάτους γκρέμισαν αυτή την εικόνα. Κατέδειξαν ότι η Χεζμπολάχ είναι ευάλωτη στις ισραηλινές υποκλοπές, όχι μόνο του δικτύου επικοινωνιών της αλλά και της αλυσίδας εφοδιασμού της. Με τόσο υψηλό επίπεδο έκθεσης, η οργάνωση θα υπολογίσει και θα σχεδιάσει πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματά της εναντίον του Ισραήλ. Είναι επίσης αναμενόμενο να υπάρχει εκτεταμένη παράνοια εντός της σχετικά με το τι άλλο μπορεί να μπορούσε να κάνει το Ισραήλ εναντίον της. Αυτό με τη σειρά του πλήττει ακόμα περισσότερο το ηθικό στις τάξεις της Χεζμπολάχ.

Το χάος που προκλήθηκε από την επίθεση στους βομβητές προστίθεται στην υπάρχουσα ανησυχία στη Χεζμπολάχ σχετικά με την ισραηλινή διείσδυση στα άδυτά της. Από τον περασμένο Οκτώβριο, το Ισραήλ στοχεύει επίμονα εκατοντάδες στελέχη της οργάνωσης σε όλο το νότιο και ανατολικό Λίβανο, ακόμη και στη Βηρυτό. Υψηλόβαθμα στελέχη της έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά χτυπήματα όχι μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά και σε σπίτια και αυτοκίνητα. Αφού η Χεζμπολάχ εντόπισε ότι το Ισραήλ ήταν σε θέση να παρακολουθεί τις κινήσεις της μέσω κινητών τηλεφώνων, έδωσε εντολή στα στελέχη της να στραφούν σε βομβητές, με βάση το αξίωμα ότι η λιγότερο εξελιγμένη τεχνολογία σημαίνει και ασφαλέστερη επικοινωνία.

Η Χεζμπολάχ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να πάρει εκδίκηση από το Ισραήλ για τις επιθέσεις του εναντίον της οργάνωσης, αλλά ακόμη και η δολοφονία από το Ισραήλ ενός ανώτατου διοικητή της, του Φουάντ Σουκρ, δεν οδήγησε σε σοβαρά αντίποινα, όπως γράφει ο Guardian.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Χεζμπολάχ να προβεί σε δράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ και εν μέρει στην αδυναμία της να σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις, λόγω των κενών ασφαλείας της. Η επίθεση στους βομβητές υπογράμμισε ότι το επίπεδο αυτών των κενών είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι περίμενε η Χεζμπολάχ: Ουσιαστικά παρέλυσε τις στρατιωτικές της ικανότητες, καθώς οποιοδήποτε στρατιωτικό σχέδιο θα απαιτούσε τη χρήση εργαλείων επικοινωνίας και η Χεζμπολάχ αποδείχθηκε ότι δεν έχει ασφαλείς επικοινωνίες.

Το Ισραήλ έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει την επικοινωνιακή αδυναμία της Χεζμπολάχ για να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο. Αλλά, το Ισραήλ δεν θα ακολουθήσει απαραίτητα αυτόν τον δρόμο, γιατί δεν θα ήταν ωφέλιμος γι αυτό. Η Χεζμπολάχ έχει συνηθίσει να πολεμά εναντίον του Ισραήλ στο πεδίο και μπορεί να αντέξει πολλές απώλειες από αυτή την άποψη. Μπορεί αργότερα να ξαναχτίσει το οπλοστάσιό της, όπως έκανε μετά τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ, το 2006. Επιθέσεις όπως αυτή στους βομβητές, όμως λειτουργούν αποτρεπτικά και έχουν πολύ λιγότερες απώλειες για το Ισραήλ από ό,τι μια ανοιχτή σύγκρουση.

 

Η επιτυχία των δολιοφθορών αυτών θα ωφελήσει πολιτικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου δέχτηκε τεράστια δημόσια πίεση για να ασφαλίσει τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Μπορεί να εμφανίσει αυτές τις επιθέσεις ως ένα θεαματικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιθέσεις στον νότιο Λίβανο με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν από τις 17 Σεπτεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας είναι ένα ξεχωριστό περιστατικό και όχι μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής στρατηγικής εκ μέρους του Ισραήλ.

Οι επιθέσεις υπονομεύουν επίσης την θέση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ως τη μοναδική ένοπλη οντότητα της χώρας εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί αυτό το καθεστώς για να ενισχύσει την πολιτική της θέση στη χώρα. Η επιχειρησιακή παράλυση που της δημιούργησε το Ισραήλ, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές πολιτικές απώλειες για την οργάνωση.

Ολες αυτές οι προκλήσεις θέτουν τη Χεζμπολάχ υπό άνευ προηγουμένου πίεση, καταλήγει ο Guardian, καθώς θέλει να διασώσει την πολιτική της θέση στον Λίβανο και να διατηρήσει την αξιοπιστία της στη διαμάχη της με το Ισραήλ. Ενώ οι επόμενες κινήσεις στη σύγκρουση είναι αβέβαιες, το Ισραήλ έχει ήδη ταπεινώσει βαθιά τη Χεζμπολάχ, γεγονός που συρρικνώνει τα περιθώρια ελιγμών της οργάνωσης.

Αλλά όσο δεν υπάρχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, η πιθανότητα τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ να οδηγήσουν την κατάσταση σε μια γενικευμένη σύγκρουση, παραμένει ανοικτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...