692
Οι ξινίλες στο στομάχι με τον καιρό προκαλούν έντονο αίσθημα καύσους στο στήθος (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Πώς οι ξινίλες στον λαιμό μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του οισοφάγου

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 13:45
Οι ξινίλες στο στομάχι με τον καιρό προκαλούν έντονο αίσθημα καύσους στο στήθος (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Πώς οι ξινίλες στον λαιμό μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του οισοφάγου

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2020, 13:45

Αλματώδη αύξηση 500% του καρκίνου του οισοφάγου καταγράφουν πρόσφατες μελέτες γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι τυχαίο. Το ποσοστό αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων, με την αύξηση συχνότητας κατανάλωσης αλκοόλ, καφέ, αναψυκτικών, σοκολάτας και τσιγάρου, αλλά και την κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η έβδομη πιο συχνή μορφή καρκίνου και η έκτη πιο κοινή αιτία θανάτου λόγω καρκίνου, παγκοσμίως. Το ποσοστό πενταετούς σχετικής επιβίωσης ανέρχεται σε 10% ή λιγότερο για τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με μεταστατική νόσο. Κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται 53.000 νέα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου στην Ευρώπη.

Οι δύο πιο συχνές μορφές καρκίνου του οισοφάγου είναι το αδενοκαρκίνωμα και το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων, με το δεύτερο να αντιστοιχεί περίπου στο 60% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του οισοφάγου που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη.

Η διάγνωση της πλειονότητας των περιστατικών πραγματοποιείται σε προχωρημένο στάδιο και επηρεάζει την καθημερινή ζωή του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να καταναλώνει στερεά τροφή και υγρά. Οι κύριες παθογενετικές αιτίες της νόσου είναι το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι παράγοντες αυτοί είναι τις περισσότερες φορές υπεύθυνοι και για τις λεγόμενες ξινίλες στον λαιμό, οι οποίες όταν γίνονται πιο συχνές και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου στο στήθος.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται καθώς τα οξέα του στομάχου ωθούνται προς τα πάνω (τον οισοφάγο δηλαδή, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Επειδή όμως είναι υπερβολικά όξινα και ο οισοφάγος δεν έχει ειδικό «φίλτρο», όπως το στομάχι, σιγά σιγά δημιουργούνται εγκαύματα τα οποία με τα χρόνια μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον οισοφάγο.

Για αυτόν τον λόγο αυτό, το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολόγων πρότεινε την ένταξη της προληπτικής ενδοσκόπησης του οισοφάγου σε όσους έχουν τέτοιου είδους συνήθειες ή έχουν συχνά συμπτώματα παλινδρόμησης των γαστρικών υγρών.

Από την πλευρά τους η Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία δεν προσκαλούν σε προληπτικό τσεκάπ. «Μόνο όσοι έχουν παλινδρόμηση για περισσότερους από τρεις με έξι μήνες θα πρέπει να υποβληθούν σε γαστροσκόπηση», αναφέρει ρητά η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία.

Η γαστροσκόπηση είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία και ουσιαστικά δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές. Oι πιο πιθανές σχετίζονται με την ενδοφλέβια νάρκωση και είναι η εισρόφηση υγρού που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στο στήθος, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια κατά τη διάρκεια μιας απλής διαγνωστικής εξέτασης Επομένως, εφόσον έχουμε ενοχλητικά συμπτώματα και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον οισοφάγο μας, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και να έχουμε εμπιστοσύνη στις εξετάσεις που μας συστήνει.

Αντιμετώπιση

Μέχρι σήμερα, οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση, η συνδυασμένη εφαρμογή εξωτερικής ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας και σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο της νόσου, μόνο η χορήγηση χημειοθεραπείας. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της χημειοθεραπείας έως τώρα δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, με συνέπεια οι ασθενείς να έχουν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης και κακή ποιότητα ζωής.

«Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν νέοι φαρμακευτικοί παράγοντες, οι οποίοι έχουν ως στόχο την ενίσχυση της δράσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με εντυπωσιακά μέχρι τώρα αποτελέσματα σε μία σειρά συμπαγών όγκων. To nivolumab είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1), ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, το nivolumab έχει καταστεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου», εξηγεί ο Μιχάλης Β. Καραμούζης MD, PhD, Παθολόγος–Ογκολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Η αξία αυτών των παραγόντων, και ειδικότερα του nivolumab, αξιολογήθηκε σε ασθενείς με προχωρημένο πλακώδες καρκίνωμα οισοφάγου σε σχέση με την κλασική χημειοθεραπεία.

Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και έδειξαν ότι η χρήση ανοσοθεραπείας έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία αναφορικά με την ποιότητα ζωής και κυρίως, την επιβίωση των ασθενών.

Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επίσημη έγκριση της χρήσης του nivolumab σε όλους τους ασθενείς με πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου, μετά από αποτυχία της 1ης γραμμής χημειοθεραπείας.

«Μελέτες που αξιολογούν επιπλέον καινοτόμους παράγοντες σε αυτή τη νόσο θα μπορούν από τη νέα χρονιά να συμμετάσχουν και έλληνες ασθενείς. Είναι ιδιαίτερα τιμητική η συμμετοχή της Ομάδας μας σε αυτές τις Μελέτες, που στόχο έχουν τη βελτίωση της μακροχρόνιας κλινικής πορείας των ασθενών με καρκίνο του οισοφάγου», συμπληρώνει ο κ. Καραμούζης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News