659
| militaryimages.net/CreativeProtagon

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις γυναικοκτονίες στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 09:02
|militaryimages.net/CreativeProtagon

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις γυναικοκτονίες στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 09:02

Ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας είναι επίσης ένας πόλεμος κατά των ρώσων πολιτών και ειδικότερα κατά των γυναικών της Ρωσίας. Αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των βίαιων εγκλημάτων, ιδίως κατά γυναικών και παιδιών, που διαπράττονται από πρώην εγκληματίες που αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού συμφώνησαν να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό, πολεμώντας στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona και τους Moscow Times, ο αριθμός των στρατιωτών, περιλαμβανομένων πρώην καταδίκων, που υπηρέτησαν στην Ουκρανία και καταδικάστηκαν για φόνο αφότου επέστρεψαν στη Ρωσία, αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, φτάνοντας στα 116 άτομα το 2023 από μόλις 13 άτομα το 2022 και 21 το 2021.

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία Μαριάνα Κατζάροβα επιβεβαίωσε επίσης ότι η επιστροφή πρώην εγκληματιών/μαχητών από την Ουκρανία στη Ρωσία, συμβάλλει στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το φαινόμενο άρχισε να γίνεται αισθητό στη ρωσική κοινωνία πέρυσι. Σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΟΗΕ, περίπου 170 χιλιάδες εγκληματίες που καταδικάστηκαν για βίαια εγκλήματα στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Πολλοί από αυτούς διέπραξαν νέα βίαια εγκλήματα μετά την επιστροφή τους, καταρχάς κατά γυναικών, κοριτσιών και παιδιών, περιλαμβανομένων εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και δολοφονιών», είπε η ειδική εισηγήτρια την Τρίτη κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η βία κατά των γυναικών στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, με χιλιάδες γυναίκες να πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας», είπε. «Στη Ρωσία δεν υπάρχει νόμος που να ορίζει ξεκάθαρα ως έγκλημα την ενδοοικογενειακή/έμφυλη βία», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας πως μεταξύ των πρώτων θυμάτων των πολέμων συγκαταλέγονται πάντα οι γυναίκες, ακόμη και όταν οι πόλεμοι δεν διεξάγονται στις χώρες τους.

Η Ρωσία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία (70.000 νεκροί στρατιώτες σύμφωνα με ανάλυση του BBC) και χρειάζεται συνεχώς νέο αίμα, ώστε να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της στα διάφορα μέτωπα. Το 2022 επιστρατεύτηκαν περίπου 300.000 άνδρες ενώ στη συνέχεια οι ρωσικές αρχές άρχισαν να στρατολογούν κατάδικους από τις φυλακές. Αρχικά κατέληγαν στις τάξεις της σκληροτράχηλης Ομάδας Βάγκνερ αλλά μετά την εξέγερση και τον θάνατο του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, του ιδρυτή της Βάγκνερ, εντάχθηκαν στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας. 

Πέρυσι στο ρωσικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στις αρχές να αποφυλακίζουν καταδικασμένους εγκληματίες, με μοναδική προϋπόθεση να καταταγούν στο στρατό και να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Αμυνας. Στη συνέχεια, όμως, ο νόμος τροποποιήθηκε, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η στρατολόγηση όχι μόνον καταδικασθέντων αλλά και υπόπτων/κατηγορούμενων για πάσης φύσεως βαριά εγκλήματα (εξαιρούνται η τρομοκρατία και η εσχάτη προδοσία), με όλους όσοι αποδέχονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία να απαλλάσσονται από έρευνες/ διώξεις.

«Η διαδικασία για την “επιλογή υποψηφίων σε σωφρονιστικά ιδρύματα και κέντρα κράτησης” θεσπίστηκε τον Ιούλιο του 2023 με κοινή εντολή του ρωσικού Υπουργείου Aμυνας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εσωτερικών», αναφέρει σχετικά ο αντικυβερνητικός ρωσικός ενημερωτικός ιστότοπος Meduza ο οποίος εδρεύει στη Λετονία. Εκτοτε οι διευθυντές σωφρονιστικών καταστημάτων και κέντρων κράτησης ανά την αχανή ρωσική επικράτεια υποχρεούνται να αποστέλλουν τακτικά λίστες με τους κρατούμενους τους στα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία, τα οποία στη συνέχεια τους εξετάζουν και τους ελέγχουν μέσω «ομαδικών και ατομικών συνεδριών ενημέρωσης και αξιολόγησης», με στόχο την επιλογή των καταλληλότερων για το μέτωπο.

Αρχικά οι εγκληματίες έπρεπε να παραμείνουν στο μέτωπο για διάστημα έξι μηνών, ούτως ώστε να λάβουν χάρη ως αντάλλαγμα για την προσφορά τους στην πατρίδα ή μάλλον στον πόλεμο του Πούτιν, πλέον, όμως, προβλέπεται η παραμονή τους στην Ουκρανία έως τον τερματισμό του πολέμου. Οσο για τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξαν πολλοί μετά την επιστροφή τους στη Ρωσία, ο Ιγκόρ Σοφόνοφ, για παράδειγμα, πέρυσι τον Αύγουστο, μαζί με έναν συνεργό του, δολοφόνησαν έξι άτομα σε ένα χωριό στη βόρεια Ρωσία, ενώ ο Ιβάν Ροσομάχιν, πρώην μισθοφόρος της Βάγκνερ, βίασε και μετά σκότωσε μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...