536
Εργαζόμενοι σε μικροβιολογικό εργαστήριο της Σιγκαπούρης εξετάζουν δείγματα για τον SARS-Cov-2 | Reuters

Πώς ο κορονοϊός γκρέμισε τα στεγανά της επιστημονικής κοινότητας

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 11:10
Εργαζόμενοι σε μικροβιολογικό εργαστήριο της Σιγκαπούρης εξετάζουν δείγματα για τον SARS-Cov-2
|Reuters

Πώς ο κορονοϊός γκρέμισε τα στεγανά της επιστημονικής κοινότητας

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 11:10

Την ώρα που οι πολιτικοί κλείνουν τα σύνορα και ο Τραμπ και οι Κινέζοι «ονειρεύονται» αγώνα δρόμου για το ποιος θα παράγει πρώτος το εμβόλιο του κορονοϊού και θα αποδείξει στον υπόλοιπο πλανήτη την «ανωτερότητά» του, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επιδεικνύει ένα πρωτοφανές, ακόμα και για τα δικά της δεδομένα, πνεύμα συνεργασίας.

Επιστήμονες σε πανεπιστήμια, ιδρύματα και εργαστήρια όλου του πλανήτη έχουν βάλει στην άκρη το οποιοδήποτε «εγώ» τους και συνεργάζονται για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού.

Ποτέ άλλοτε, γράφουν οι New York Times, τόσο πολλοί επιστήμονες σε τόσο πολλές χώρες δεν έχουν εστιάσει όλες τις δυνάμεις τους στον ίδιο σκοπό και με τέτοια αίσθηση του επείγοντος. Σχεδόν όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εργάζεται για τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές έχουν κάνει εκατοντάδες ανακαλύψεις και επισημάνσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στη θεραπεία του κορονοϊού και τις έχουν κοινοποιήσει στους συναδέλφους τους. Περισσότερες από 200 κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει, σε έναν κοινό αγώνα νοσοκομείων και εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο.

«Ποτέ δεν έχω ακούσει επιστήμονες –αληθινούς επιστήμονες, υψηλού επιπέδου– να μιλούν με όρους εθνικότητας», εξηγεί ο Φραντζέσκο Περόνε, επικεφαλής κλινικής δοκιμής για τον κορονοϊό στην Ιταλία. «Η δική μου χώρα, η δική σου χώρα, η δική μου γλώσσα, η δική σου γλώσσα. Η γεωγραφική μου τοποθεσία, η γεωγραφική σου τοποθεσία. Αυτά είναι άγνωστα για τους πραγματικούς επιστήμονες».

Ετσι και αλλιώς, η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας δεν γνωρίζει σύνορα. Τα παραδείγματα είναι πολλά:

Εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ δουλεύει με το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι και την αυστριακή φαρμακευτική Themis Bioscience για το εμβόλιο. Το έργο τους χρηματοδοτείται από οργανισμό στη Νορβηγία, τον οποίο χρηματοδοτούν το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και αρκετές κυβερνήσεις. Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα ετοιμάζεται να συνεργαστεί με έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων στον κόσμο, που βρίσκεται στην Ινδία.

Αλλοι ερευνητές, στην Οξφόρδη, συνεργάζονται για το εμβόλιο με εργαστήριο στη Μοντάνα, που ανήκει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Οι Γάλλοι δοκιμάζουν τέσσερα φάρμακα σε διαφορετικές δοκιμές και ετοιμάζονται να επεκτείνουν τις δοκιμές σε άλλες χώρες.

Γιατροί από το Χάρβαρντ στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης δουλεύουν πυρετωδώς σε συνεργασία με συναδέλφους σε νοσοκομεία της Κίνας και της βόρειας Ιταλίας, δοκιμάζοντας φάρμακα σε ασθενείς.

Η πανδημία, επίσης, έκανε περιττή τη μυστικότητα γύρω από την ακαδημαϊκή ιατρική έρευνα, σύμφωνα με τον Ράιαν Κάρολ, καθηγητή Ιατρικής στο Χάρβαρντ, που συμμετέχει στην κλινική έρευνα για τον κορονοϊό στο πανεπιστήμιο. Μεγάλες αποκλειστικές έρευνες μεταφράζονται σε χρήματα, προαγωγή και μόνιμες θέσεις καθηγητών σε μεγάλα πανεπιστήμια, εξηγεί, γι’ αυτό και οι επιστήμονες συχνά δουλεύουν με άκρα μυστικότητα στην έρευνά τους, κρύβοντας δεδομένα από πιθανούς ανταγωνιστές. Τώρα προέχει η συνεργασία και όλοι βάζουν στην άκρη τη δική τους ακαδημαϊκή πρόοδο, γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη επιβίωσης, τονίζει ο καθηγητής.

Η μόνη περίπτωση που φτάνει κάπως κοντά στη σημερινή κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, είναι το αποκορύφωμα της επιδημίας του AIDS, τη δεκαετία του ’90, όμως 30 χρόνια αργότερα, η τεχνολογία καθιστά τη συνεργασία σε διαφορετικές χώρες πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Ο Περόνε σημειώνει και ένα ακόμα μεγάλο κέρδος από την πανδημία του κορονοϊού – ή τουλάχιστον εκφράζει μία ευχή: Οτι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει σήμερα η επιστημονική κοινότητα θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της κρίσης, συμβάλλοντας στη μείωση της γραφειοκρατίας και την επίσπευση της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...