Στην εποχή της πληροφορίας, συγκεκριμένες προσωπικότητες βρίσκονται στην κορυφή. Κάποιες, όπως για παράδειγμα ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ του facebook, θέλει να αλλάξει τον κόσμο με το να μας κάνει να μπορούμε να αναρτούμε περισσότερες φωτογραφίες μωρών. Αλλες, όπως ο Ελον Μασκ, θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο με το να λύσουν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και να φτιάξουν αποικία στον Αρη, όπως σημειώνει ο Στίβεν Πουλ στον Guardian.
O Μασκ είναι όντως μια γοητευτική προσωπικότητα. Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ εμπνεύστηκε τον τρόπο με τον οποίο θα ενσάρκωνε τον χαρακτήρα του Τόνι Στάρκ στις ταινίες της σειράς «Iron Man», έπειτα από επίσκεψή του, στο εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων του Μασκ, στο Λος Αντζελες. Ο ίδιος ο Μασκ έχει εμφανιστεί ως ήρωας στη θρυλική σειρά κινουμένων σχεδίων, «The Simpsons».
Γεννημένος στην Νότια Αφρική, με κάπως προβληματική παιδική ηλικία, κυρίως λόγω του πατέρα του, από μικρός πειραματιζόταν με την κατασκευή αυτοσχέδιων πυραύλων. Σε ηλικία 12 ετών δημοσίευσε σε περιοδικό των κώδικα προγράμματος που είχε φτιάξει. Πέντε χρόνια αργότερα, στα 17 του, πήγε στον Καναδά και αφού έκανε περίεργες χειρωνακτικές δουλειές, μερικά χρόνια μετά, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, έχοντας στα χέρια του δύο πτυχία, στην Φυσική και στα Οικονομικά. Το 1999 πούλησε την εταιρεία του Zip2 στην Compaq, βγάζοντας 22 εκατομμύρια δολάρια. Στην συνέχεια δημιούργησε μια υπηρεσία συναλλαγών μέσω Διαδικτύου, το Paypal. Το 2002 το πούλησε στο eBay και ο Ελον Μασκ βρέθηκε με παραπάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στα χέρια του.
Σε αυτό το σημείο αντί να σταματήσει και να γευτεί τους καρπούς της επιτυχίας του, επενδύει τα πάντα στις δύο εταιρείες για τις οποίες έγινε γνωστός αργότερα: την Tesla και την SpaceX. Η μία εταιρεία φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και η άλλη πυραύλους. Εχει και μια τρίτη που δραστηριοποιείται στον τομέα των αναλώσιμων πηγών ενέργειας.
Για χρόνια και οι δύο εταιρείες ήταν απλά ένα αστείο στους κλάδους τους. Ολοι πίστευαν πως είχε έρθει ο καιρός που ο Ελον Μασκ θα τα έχανε όλα, και οι παράτολμες επιχειρηματικές του κινήσεις θα τον γκρέμιζαν από την κορυφή. Ειδικά, όσο οι πύραυλοι της SpaceX συνέχιζαν να ανατινάζονται πριν, κατά την διάρκεια και μετά την διαδικασία εκτόξευσής τους. Το 2013 κατάφερε να στείλει τον πρώτο δορυφόρο σε τροχιά χωρίς προβλήματα. Πλέον έχει συμβόλαια με εταιρείες δορυφόρων και την NASA, που του αποφέρουν πολλά κέρδη. Η άλλη του εταιρεία πουλάει περίπου 50 χιλιάδες οχήματα τον χρόνο.
Ο χαρακτήρας του είναι το ίδιο απρόβλεπτος όπως και οι επιχειρηματικές του κινήσεις. Είναι γνωστός για το πόσο απότομος μπορεί να γίνει πολλές φορές, προσβάλλοντας καταπληκτικούς στην δουλειά τους, συνεργάτες του ή απολύοντας κόσμο χωρίς προφανείς λόγους. Αλλες φορές χάνεται στις σκέψεις του για ώρες. Κάποιοι επενδυτές του τον θεωρούν πολύ πιο φιλικό από ότι ήταν ο Στιβ Τζομπς, και πιο εκλεπτυσμένο από τον Μπιλ Γκέιτς. Παρόλα αυτά φαίνεται αρκετά καθημερινός. Μοιράζεται την κηδεμονία πέντε παιδιών με την πρώην γυναίκα του. Επίσης, θεωρείται από τον κύκλο του πολύ αστείος. Συνηθίζει μάλιστα να λέει για το πώς έπαθε ελονοσία σε διακοπές που έκανε: «Αυτό να μου γίνει μάθημα που πήγα διακοπές. Οι διακοπές θα σε σκοτώσουν».
Πολλές φορές δεν κρύβει την απέχθειά του για τους άλλους, όπως για παράδειγμα για τον ιδιοκτήτη της Amazon, τον Τζεφ Μπέζος, που θεωρεί ότι θέλει κάποια στιγμή να γίνει «Βασιλιάς Μπέζος».
Μπορεί να μην εφεύρε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τους πυραύλους αλλά μαζί με τους συνεργάτες του, τα έκανε προσιτά και όμορφα λύνοντας την ίδια στιγμή και προβλήματα που απασχολούσαν την βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οπως για παράδειγμα το «άγχος εμβέλειας». Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα οχήματά της, μειώνει την ανάγκη συχνής επαναφόρτισης, αφού έχουν εμβέλεια τα 402 χιλιόμετρα περίπου πριν χρειαστούν να ξαναγεμίσουν με ενέργεια.
Στην σύγχρονη εποχή η λέξη «φιλανθρωπία» περιγράφει την αγάπη για την ανθρωπότητα, όταν πλούσιοι δωρίζουν χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή γκαλερί. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Μπιλ Γκέιτς που ξοδεύει την μυθική του περιουσία για να καταπολεμήσει την ελονοσία σε φτωχές χώρες. Η φιλανθρωπία μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Σύμφωνα με τον Στίβεν Πουλ η φιλανθρωπία του Ελον Μασκ είναι η προσπάθεια του να σώσει την ανθρωπότητα από την πτώση του πολιτισμού της και την εξάλειψη του πλανήτη. Η Γκουέν Σότγουελ, πρόεδρος της SpaceX, είπε σχετικά με τον στόχο της εταιρείας: «Αν μισείς τους ανθρώπους και πιστεύεις ότι η εξάλειψη του ανθρώπινου γένους είναι εντάξει για σένα, τότε γάμα το. Να μην πας στο Διάστημα. Αν όμως πιστεύεις ότι αξίζει οι άνθρωποι να προνοήσουν και να βρουν ένα δεύτερο μέρος να ζήσουν, τότε θα πρέπει να επικεντρωθείς και να ξοδέψεις χρήματα σε αυτό το εγχείρημα».
Και αφού κανένας δεν κάνει κάτι για αυτό, το κάνει ο Ελον Μασκ. Ισως οι μελλοντικές γενιές να τον ευχαριστούν για αυτό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News