1229
Το ανοσοποιητικό σύστημα στην ηλικία των 20 ετών βρίσκεται στην καλύτερη φάση του | Shutterstock

Πώς να αποκτήσετε ανοσοποιητικό σύστημα 20χρονου

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 15:01
Το ανοσοποιητικό σύστημα στην ηλικία των 20 ετών βρίσκεται στην καλύτερη φάση του
|Shutterstock

Πώς να αποκτήσετε ανοσοποιητικό σύστημα 20χρονου

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 15:01

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύνθετο βιολογικό δίκτυο το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από την εισβολή των ιών και από άλλες ασθένειες. Οπως όμως είναι φυσικό, και αυτό το σύστημα με την πρόοδο της ηλικίας εξασθενεί. Και μάλιστα η πτώση του ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία…

Ετσι, τα ανοσοκύτταρα καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικά στο κυνήγι των εισβολέων και δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που άτομα άνω των 70 ετών είναι πιο ευάλωτα στις επιθέσεις από τους ιούς, ένα γεγονός που τονίστηκε με τον πιο βίαιο τρόπο από την πανδημία του κορονοϊού.

Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τη φυσιολογική πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, οι επιστήμονες, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph, έχουν ανακαλύψει πώς οι συνήθειές μας και ο καθημερινός τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει ή να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ένας 35χρονος μπορεί να έχει ανοσοποιητικό σύστημα 50χρονου ή ένας 60ρης να έχει ανοσοποιητικό εφήβου!

«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσολογική μας ηλικία δεν είναι απαραίτητα ίδια με τη βιολογική μας ηλικία», σχολιάζει στην Telegraph η Τζένα Ματσιόκι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sussex και συγγραφέας του βιβλίου «Ανοσία: Η επιστήμη τού να παραμένεις υγιής».

Ακολουθούν μερικές από τις βασικές συμβουλές για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα σε κάθε ηλικία, μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου της.

Τακτική άσκηση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση σε μεγάλη ηλικία μπορεί να προλάβει την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε έρευνα που έκανε το King’s College του Λονδίνου, στην οποία συμμετείχαν 125 ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και άτομα που ήταν 80 ετών, είχαν τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, όσο ένας 20χρονος.

«Αν η άσκηση ήταν χάπι, θα το έπαιρναν όλοι», λέει ο καθηγητής του King’s College του Λονδίνου Νόρμαν Λαζάρους, ο οποίος είναι 82 ετών και συμμετείχε στη μελέτη και ως εθελοντής, αλλά και ως επιστήμονας.

«Καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα φθίνει κατά 2% με 3% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 20 ετών, η άσκηση προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, όχι μόνο από τους ιούς, αλλά κάνει και τα εμβόλια πιο αποτελεσματικά», σχολιάζει η Τζάνετ Λορντ, καθηγήτρια Ανοσολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα φθίνει κατά 2% με 3% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 20 ετών, η άσκηση προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, όχι μόνο από τους ιούς, αλλά κάνει και τα εμβόλια πιο αποτελεσματικά

Και δεν είναι ανάγκη να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό. «Ακόμη και ένας καθημερινός περίπατος βοηθά το ανοσοποιητικό. Η καθημερινή κίνηση είναι απαραίτητη για το λεμφικό σύστημα, το οποίο βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα και να αποδίδουν τα μέγιστα στις επιθέσεις ιών», εξηγεί η δρ Ματσιόκι.

H καθημερινή άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Και να θυμάστε: Δεν είναι ανάγκη να γίνεται πρωταθλητές. Ο περίπατος αρκεί / Shutterstock

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν κάποιος περπατά για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, έχει 43% λιγότερες ημέρες νόσησης στη ζωή του από κοινό κρυολόγημα.

Ακόμη και οι ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς έχει φανεί σε έρευνες ότι προστατεύει τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Περισσότερη πρωτεΐνη και φρούτα

Ιατρικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να αυξήσει την ηλικία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, λέει δρ Ματσιόκι. Αντίθετα, ένα υγιές μικροβίωμα επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσής του και το ενδυναμώνει.

Ετσι, θα πρέπει να καταναλώνουμε όσο περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούμε, σε συνδυασμό με πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.

Σημαντικό για την υγεία του εντέρου είναι και το ψωμί με προζύμι. Μάλιστα, είναι τόσο καλό, όσο τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, αλλά και τα δημητριακά και τα όσπρια.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης. Κι αυτό διότι έχουμε συνδέσει την πρωτεΐνη με το κόκκινο κρέας. Επειδή όμως αυξάνει τη χοληστερίνη, από μία ηλικία και μετά η κατανάλωσή του μειώνεται κατακόρυφα. Ωστόσο, ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι αρκετή πρωτεΐνη έχουν τα ψάρια, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Μελέτη που έγινε σε 120 ηλικιωμένους, διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, άλευρα ολικής άλεσης και λιπαρά ψάρια, έχει μειώνει τον ρυθμό γήρανσης των ανοσοκυττάρων

Μελέτη που έγινε σε 120 ηλικιωμένους, διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, άλευρα ολικής άλεσης και λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα και η πέστροφα, έχει θετική επίδραση στη μείωση του ρυθμού γήρανσης των ανοσοκυττάρων.

H μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για την τόνωση του ανοσοποιητικού / Shutterstock
Κρύο ντους

H έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα, γράφει η Telegraph. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βυθιστείτε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, όσοι κάνουν κρύο ντους έχουν 29% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Ακόμη όμως και αν δεν μπορείτε να κάνετε ντους με κρύο νερό, τότε, συμβουλεύει η δρ Ματσιόκι, τα τελευταία 20 με 30 δευτερόλεπτα γυρίστε τη θερμοκρασία του νερού από το ζεστό στο κρύο.

Εκτεθείτε στον ήλιο

Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι γνωστός, καθώς θεωρείται η βιταμίνη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η λήψη της γίνεται με την παραμονή μας στον ήλιο. Βέβαια, καθώς ζούμε σε χώρα με πολύ δυνατό ήλιο, θα πρέπει η έκθεσή μας να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην προκληθούν εγκαύματα στο δέρμα.

Η λήψη της μπορεί να γίνει και με σκευάσματα βιταμίνης D από το τέλος Οκτωβρίου και μετά, οπότε και μειώνεται η ηλιοφάνεια και είναι σημαντικό να διατηρούμε υψηλά τα επίπεδά της.

Κοιμηθείτε και συναντήστε φίλους

Οταν κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες και είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της λοίμωξης που προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, αλλά και για την αντιμετώπιση του στρες.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή κυτοκινών, όπως επίσης και τα αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. «Ο ύπνος είναι ο θεμέλιος λίθος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν δεν κοιμόμαστε σωστά, οι άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην υγεία του ανοσοποιητικού, όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση, δεν θα έχουν αποτέλεσμα», εξηγεί η δρ Μαγιότσι.

«Ο ύπνος είναι ο θεμέλιος λίθος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν δεν κοιμόμαστε σωστά, οι άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην υγεία του ανοσοποιητικού δεν θα έχουν αποτέλεσμα»

Επίσης, χόμπι που χαλαρώνουν κάποιον, όπως είναι η μουσική, η τέχνη ή το μαγείρεμα, βοηθούν τις διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά και η συνεύρεση με φίλους, μια διαδικασία που μας έχει στερήσει η πανδημία, είναι εξαιρετική για τη μείωση της ταχύτητας γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ολες οι προσπάθειες για γερό οργανισμό πάνε στράφι χωρίς έναν καλό ύπνο… /Shutterstock
Μήπως εκνευρίζεστε εύκολα;

Η αποφυγή των εντάσεων και η διαχείριση του στρες, αλλά και ο τρόπος που εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, είναι επίσης σημαντικά για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη δρα Ματσιόκι, οι διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες έχουν και διαφορετικές ανοσολογικές αντιδράσεις.

«Αν εκνευρίζεστε γρήγορα, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι συνεχώς προετοιμασμένο για φλεγμονή και θα εξασθενήσει γρηγορότερα καθώς μεγαλώνετε», τονίζει η ίδια. Το στρες μειώνει αρκετά το ανοσοποιητικό, οπότε όσοι έχουν εκρηκτικό χαρακτήρα, καλά θα κάνουν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν με άλλο τρόπο το άγχος τους, συμβουλεύει.

Το αλκοόλ σκοτώνει

Μία συνήθεια που θα πρέπει να αποφύγουν για να χαλαρώσουν όσοι είναι εκρηκτικοί χαρακτήρες, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η Telegraph, είναι η χρήση αλκοόλ. Κι αυτό διότι πέντε ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα μειώνουν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία έχουν  στόχο να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News