Πρόκειται για ιατρικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί μόλις δύο φορές παγκοσμίως: Η αυστραλή Κέιτ Χιλ, που δυσκολευόταν να μείνει έγκυος, κατόρθωσε να συλλάβει δίδυμα με διαφορά… δέκα ημερών.
Οπως αναφέρει το BBC, η Κέιτ έπασχε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ο γυναικολόγος της συνέστησε ορμονική θεραπεία, ώστε να επιτύχει ωορρηξία και να μείνει έγκυος. Τα αποτελέσματα της θεραπείας αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, καθώς έμεινε έγκυος δύο φορές μέσα σε διάστημα δεκαημέρου.
Με δηλώσεις της στο αυστραλιανό Seven Network διευκρίνισε πως τα δίδυμα συνελήφθησαν σε διαφορετικές ημέρες, παρόλο που υπήρχε μόνο μία σεξουαλική επαφή με το σύζυγό της χωρίς προστασία. Μία συνεύρεση ήταν αρκετή για να γονιμοποιηθεί και δεύτερο ωάριο λίγες ημέρες μετά.
«Ο σύζυγός μου και εγώ είχαμε μόνο μία επαφή. Το σπέρμα του έμεινε ζωντανό για δέκα μέρες και κατάφερε να γονιμοποιήσει και δεύτερο ωάριο», δήλωσε η ίδια, αφού με τη βοήθεια του γυναικολόγου της κατάφεραν να διαλευκάνουν το μυστήριο.
Η Σαρλότ και η Ολίβια, τα δύο μωρά, που σήμερα έχουν ηλικία 10 μηνών, γεννήθηκαν με διαφορετικό βάρος και σωματική ανάπτυξη.
Οι περισσότερες δίδυμες εγκυμοσύνες ξεκινούν από δύο διαφορετικά ωάρια, που απελευθερώνονται όμως στις ωοθήκες προς γονιμοποίηση την ίδια ημέρα. Η περίπτωση των μονοζυγωτικών διδύμων, που προέρχονται δηλαδή από το ίδιο ωάριο, χωρισμένο εν συνεχεία στα δύο, είναι σπάνια.
Από τη στιγμή της σύλληψης και έπειτα διακόπτεται ο κύκλος της ωορρηξίας, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ίσως μια γυναίκα απελευθερώσει ένα ακόμα ωάριο μετά τη σύλληψη. Αν αυτό γονιμοποιηθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε υγιή εγκυμοσύνη. Μόλις 10 περιπτώσεις αυτού του φαινομένου έχουν καταγραφεί παγκοσμίως – η περίπτωση της Κέιτ είναι πολύ πιο σπάνια, σχεδόν μοναδική.
Ο μαιευτήρας της, Μραντ Αρμστρονγκ, δήλωσε πως δεν μπορούσε να συμβουλεύσει το ζευγάρι, καθώς δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την περίπτωση. Χρειάστηκε να ανατρέξει στο Διαδίκτυο για σχετική έρευνα ώστε να απαντήσει στους απορημένους αλλά ευτυχείς γονείς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News