912
Η εγκληματική οργάνωση Ντράνγκετα αλωνίζει στα νοσοκομεία της Καλαβρίας | CreativeProtagon

Πώς η Μαφία κάνει χρυσές δουλειές στo ιταλικό ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 15:10
Η εγκληματική οργάνωση Ντράνγκετα αλωνίζει στα νοσοκομεία της Καλαβρίας
|CreativeProtagon

Πώς η Μαφία κάνει χρυσές δουλειές στo ιταλικό ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 15:10

Τώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να στηρίξει με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χώρα που επλήγη από την πανδημία, η ιδιαίτερα χτυπημένη από τον κορονοϊό Ιταλία ανησυχεί λόγω ενός δημοσιεύματος (σε συνέχειες) των λονδρέζικων Financial Times (με συνδρομή). Γιατί; Επειδή οι Βρετανοί αποκαλύπτουν τους «δεσμούς της μαφίας», όπως γράφουν, με τα ιταλικά νοσοκομεία και σε πολλά επίπεδα μάλιστα. Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταματούν στη διαπλοκή: το κείμενο υποστηρίζει ότι οι μαφιόζοι που λεηλατούν τα νοσοκομεία έχουν τις γνώσεις και τον τρόπο να επενδύουν χρηματοπιστωτικά και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ξεπλένουν κεφάλαια από το σύνολο των παρανόμων δραστηριοτήτων τους.

Η εφημερίδα του Σίτι έριξε τους προβολείς στη φτωχή επαρχία του ιταλικού Νότου, την Καλαβρία, η οποία όμως διαθέτει την πλουσιότερη «επιχείρηση εγκλήματος» της Ιταλίας, τη διαβόητη Ντράνγκετα (η ονομασία της ετυμολογείται από την ελληνική λέξη ανδραγάθημα). Η δημοσιογραφική έρευνα αφορά την οικονομική διείσδυση των καλαβρέζων μαφιόζων στο υγειονομικό σύστημα της γειτονικής χώρας, ακολούθως τις «έξυπνες» μαφιόζικες επενδύσεις στα χρηματιστήρια, στην ουσία το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που αφορά το εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο όπλων και το εμπόριο λευκής σαρκός.

Η Ντράνγκετα εκμεταλλεύτηκε τη διαφθορά τοπικών αξιωματούχων για να λεηλατήσει το σύστημα δημόσιας υγείας της Ιταλίας. Οι ντρανγκετίστι αποκόμισαν τεράστια κέρδη από συμβάσεις που πήραν δικές τους «εταιρείες βιτρίνας» και κατάφεραν να στήσουν μονοπώλια σε τομείς που κυμαίνονται από τη διακομιδή ασθενών με «ελαττωματικά ασθενοφόρα» έως τη μεταφορά φιαλών αίματος και την παραλαβή των νεκρών για ταφή.

Μέσα στην πανδημία, «για τους πιο αδίστακτους εγκληματίες της Ευρώπης, κάθε πτώμα ήταν ένα πολύτιμο αγαθό αξίας χιλιάδων ευρώ». Οι άνδρες από το μαφιόζικο γραφείο κηδειών, λόγου χάρη, γνώριζαν ποιοι ασθενείς είχαν πεθάνει στις νοσοκομειακές μονάδες, πολύ νωρίτερα από τους συγγενείς των θανόντων.

Οι Βρετανοί σχολιάζουν ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι ντρανγκετίστι πληρώνονται από δημόσιο χρήμα, από κοινωνικό δηλαδή εισόδημα. Σε ένα περιστατικό από κάποιο νοσοκομείο της Καλαβρίας, το οποίο και αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι ιατροί περίμεναν έξω από τον κλειδωμένο θάλαμο τους συμμορίτες να φιλοτιμηθούν να έλθουν και να ξεκλειδώσουν την πόρτα…

Από κατσαπλιάδες… επενδυτές

Η έρευνα των Financial Times διαπίστωσε ότι η Ντράνγκετα, μία μέχρι πρότινος οργάνωση αγράμματων κατσαπλιάδων, έχει μεταβληθεί σε έναν οργανισμό με σπουδαγμένα και εξειδικευμένα στελέχη που γνωρίζουν καλύτερα και από τους χρηματιστές τα χρηματοοικονομικά παίγνια διά των οποίων δύνανται να ξεπλύνουν το μαύρο χρήμα. Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Μιλάνου έχουν λειτουργήσει σαν καλά πλυντήρια στην περίπτωση της Ντράνγκετα, η οποία επενδύει εκεί σε τίτλους.

Τα χρήματα που λεηλατήθηκαν από τα νοσοκομεία της Καλαβρίας εισέρευσαν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λοιπόν. Τα λεφτά αναμίχθηκαν με άλλα περιουσιακά στοιχεία, προϊόντα χρέους, και κατέληξαν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πελατών ιδιωτικών τραπεζών και σε hedge funds, λένε οι Βρετανοί. Από το 2015 έως το 2018, τιμολόγια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, υπογεγραμμένα από αξιωματούχους των υγειονομικών αρχών της Καλαβρίας, αγοράστηκαν από μεσάζοντες. Αυτοί οι μεσάζοντες τα πούλησαν σε εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές εταιρείες, οι οποίες τα ενσωμάτωσαν σε ομάδες περιουσιακών στοιχείων και τα πούλησαν σαν επενδυτικά ομόλογα!

Οι Ιταλοί φοβούνται ότι οι αποκαλύψεις για τις ύποπτες διασυνδέσεις των ντρανγκετίστι με ορισμένα από τα ιταλικά νοσοκομεία θα σκορπίσουν δυσπιστία στις Βρυξέλλες σε μία κρίσιμη περίοδο όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις των πληγέντων από την πανδημία ευρωπαϊκών χωρών. Και η «διείσδυση της μαφίας στα ιταλικά νοσοκομεία», όπως γράφουν οι Βρετανοί, και η «ανακύκλωση του χρήματος μέσω των χρηματιστηρίων» ενδέχεται να επηρεάσουν τις κεντρικές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τα χαμηλού κόστους δάνεια που προορίζονται για τη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης των πληγέντων κρατών-μελών.

Οι τρεις μαφίες της Ιταλίας

Ιστορικά ο όρος Μαφία, αν θέλουμε να ακριβολογήσουμε, αφορά αποκλειστικά την Κόζα Νόστρα, δηλαδή το οργανωμένο με πυραμιδικό τρόπο σικελικό έγκλημα που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στους αγρούς και στα λιμάνια του νησιού και κατάφερε να καταστεί «αφεντικό» στον ιταλικό και αμερικανικό υπόκοσμο αμέσως μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και ο μαζικός και βίαιος ιστορικός φασισμός δεν κατόρθωσε να εξαφανίσει την Κόζα Νόστρα: οι μαφιόζοι επέζησαν των «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» των μελανοχιτώνων που έγιναν στο νησί, συνεργάστηκαν ακόμη και με τα απελευθερωτικά αμερικανικά στρατεύματα και, τελικά, το «Χταπόδι» τους άπλωσε τα πλοκάμια του σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στα χρόνια της ακμής της ιστορικής Μαφίας, μαζί της συμπορεύτηκαν στο ημίφως ακόμη και επιφανείς ιταλοί πολιτικοί, του χώρου της χριστιανοδημοκρατίας κυρίως.

Η Μαφία έχασε τα σκήπτρα στο έγκλημα όταν αποφάσισε να σκοτώσει τους δικαστές Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, το 1992, οι οποίοι είχαν αρχίσει να την ξεδοντιάζουν αξιοποιώντας πληροφορίες που έδιναν «μεταμελημένοι μαφιόζοι» και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τότε ανέτειλε στο μεγάλο κάδρο το άστρο της Ντράνγκετα, της εγκληματικής οργάνωσης της Καλαβρίας η οποία, μέχρι τότε, ήταν αναγκασμένη να αρκείται σε περιφερειακό παιχνίδι, στην ιταλική «μπότα», με πλήθος ημιοαυτόνομων «οικογενειών». Σιγά σιγά και μέχρι σήμερα, στα χέρια των καλαβρέζων εγκληματιών πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης ναρκωτικών και της πορνείας, στην Ιταλία αλλά και στη Δυτική Ευρώπη. Οι Καλαβρέζοι ελέγχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος της εισαγωγής κοκαΐνης στην Ευρώπη, καθώς και το λαθρεμπόριο όπλων, ενώ παράλληλα επιδίδονται και στους παραδοσιακούς εκβιασμούς. Το επιστέγασμα είναι το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος με σύγχρονες μεθόδους. Οι Financial Times υπολόγισαν ότι ο «κύκλος εργασιών» της Ντράγκετα κυμαίνεται περί τα 44 δισ. ευρώ. Η τρίτη ιταλική εγκληματική οργάνωση που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται σε όλη την Ιταλία είναι η Καμόρα, με έδρα τη Νάπολη.

Η αλλαγή στον θρόνο του ιταλικού υποκόσμου συνέπεσε με την κατάρρευση του σοβιετικού κράτους. Ετσι ο κόσμος στον οποίο η Ντράνγκετα εκλήθη να επιβιώσει ως εγκληματική οντότητα μεγάλων αξιώσεων -και μάλλον τα πηγαίνει καλά- ήταν πιο ανοιχτός, πιο ανταγωνιστικός, πιο παγκοσμιοποιημένος, και πιο δύσκολος, αφού στο παιχνίδι εισέβαλαν νέες δυνάμεις: ο ρωσικός, ο κινεζικός, ο ιαπωνικός και, φυσικά, ο λατινοαμερικανικός υπόκοσμος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...