487
Η ινδική μετάλλαξη «Δέλτα» θεωρείται ιδιαιτέρως μεταδοτική και ευθύνεται για τους περιορισμούς στη Βρετανία. Στην Ινδία, πάλι, ακόμη και οι οίκοι ανοχής λειτουργούν κανονικά. Με καθαρά χέρια, φυσικά... | REUTERS/Hemanshi Kamani

Πώς η ινδική μετάλλαξη φρενάρει την ταχύτητα διαφυγής από την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 18:33
Η ινδική μετάλλαξη «Δέλτα» θεωρείται ιδιαιτέρως μεταδοτική και ευθύνεται για τους περιορισμούς στη Βρετανία. Στην Ινδία, πάλι, ακόμη και οι οίκοι ανοχής λειτουργούν κανονικά. Με καθαρά χέρια, φυσικά...
|REUTERS/Hemanshi Kamani

Πώς η ινδική μετάλλαξη φρενάρει την ταχύτητα διαφυγής από την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 18:33

Μπορεί οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη να έχουν προχωρήσει αρκετά με το εμβολιαστικό πρόγραμμά τους, όμως η ινδική μετάλλαξη (παραλλαγή Δέλτα) φαίνεται ότι έρχεται ως αστάθμιστος παράγοντας να ταράξει την επιστροφή στην κανονικότητα και να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Στη Βρετανία, η ινδική μετάλλαξη καθυστέρησε την προγραμματισμένη άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων κατά ένα μήνα. Κι αυτό διότι παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών σε νοσοκομείο (εδώ).

Στη χώρα μας η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι από αυτές που έχουν χαμηλή διασπορά, καθώς έχει εντοπιστεί περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων.

Το μέγεθος του προβλήματος είχε αρχίσει να διαφαίνεται από την Ινδία, καθώς μόλις εξαπλώθηκε ευρέως η συγκεκριμένη μετάλλαξη, η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με μία καταστροφική αύξηση νέων κρουσμάτων, όπως γράφει ο Washington Post. Μάλιστα, στις αρχές Μαΐου στην Ινδία είχαν καταγραφεί μόνο σε μία ημέρα 400.000 νέα κρούσματα, ενώ τώρα διαγιγνώσκονται περίπου 62.000.

Και τα κακά νέα δεν τελειώνουν ούτε στην Ινδία ούτε στη Βρετανία. Η παραλλαγή Δέλτα έχει εντοπιστεί πλέον σε 80 χώρες, σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρχοφ, επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον κορονοϊό. Μάλιστα, η ίδια τονίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον μεταλλαχθεί και ότι υπάρχουν αναφορές για ένα νέο στέλεχος, που ονομάζεται «Δέλτα+».

Το στέλεχος Δέλτα αποτελεί πλέον το 6% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ το έχουν κατατάξει στις «ανησυχητικές μεταλλάξεις», κάτι που έχει κάνει ο ΠΟΥ από τις αρχές Μαΐου.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως υπογραμμίζει η Washington Post, είναι ότι ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ, που πλέον έχει πάρα πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις. Ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει περισσότερα από 50 διαφορετικά στελέχη.

Αν και τα περισσότερα από αυτά δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ανησυχητικά, τέσσερα έχουν χαρακτηριστεί «ανησυχητικές μεταλλάξεις» και ένα είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

Η ινδική είναι 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη (Αλφα), σύμφωνα με ειδικούς από τη Βρετανία. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν ότι ενοχοποιείται για υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας.

Τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις μεταλλάξεις αλλά, όπως όλα δείχνουν, είναι περισσότερο ασφαλή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Συγκεκριμένα, όπως έχει φανεί από μελέτες, τόσο το εμβόλιο της Pfizer, όσο και αυτό της AstraZeneca, είναι 88% και 60% αποτελεσματικά αντίστοιχα, όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 33% όταν έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση.

Γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται ότι, εκτός από τη Βρετανία, θα επηρεάσει και άλλες χώρες στην άρση των περιοριστικών μέτρων και θα καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν ανοιχτά σύνορα, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τις μεταλλάξεις να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα και να εξαπλώνονται, όπως έγινε με τη Βρετανία. Και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα σκληρά lockdown είναι να εμβολιαστούμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...